Hoppa till huvudinnehåll

KRÄVER FRIGIVNING AV MEDARBETARE

Publicerad 18 april 2012
Blanca Thiebaut och Montserrat Serra.
Blanca Thiebaut och Montserrat Serra.

Läkare Utan Gränser kommer inte öppna nya projekt eller utvidga de befintliga i Somalia innan de kidnappade medarbetarna, Blanca Thiebaut och Montserrat Serra, har frigetts.

De båda kidnappades för ett halvår sedan, den 13 oktober 2011, och hålls fångna i Somalia. Montserrat Serra och Blanca Thiebaut sågs senast i december 2011 i området Lower Shabelle i södra Somalia.
Läkare Utan Gränser fördömer skarpt bortrövandet och kräver att alla parter, särskilt myndigheter och klanledare i Somalia, aktivt bidrar till att Blanca och Montserrat friges och förs i säkerhet.  Läkare Utan Gränser, tillsammans med Monserrat’s och Blanca’s familjer, understryker att en väpnad fritagning inte är ett alternativ, utan förordar ett säkert frisläppande.
Läkare Utan Gränser fortsätter sitt engagemang för den somaliska befolkningen och kommer fortsätta att ge livräddande medicinsk vård. Organisationen kan emellertid inte bedriva normal verksamhet så länge våra två kolleger hålls fångna i landet.
Blanca Thiebaut, 30, och Montserrat Serra, 40, arbetade i flyktinglägret IFO-2 i Dadaab, Kenya då de kidnappades av väpnande män den 13 oktober förra året. I Dadaab-lägret finns över 460 000 somaliska flyktingar som lämnat sitt hemland på grund av matbrist och krig.
Läkare Utan Gränser har arbetat i Somalia sedan 1991 och driver för närvarande 13 projekt runt om i landet. 2011 ökade vi vår verksamhet för att möta de växande behoven och drev medicinska projekt på 22 platser i centrala södra delarna av Somalia, samt tillhandahöll medicinsk hjälp till somaliska flyktingar i Dadaab i Kenya och Dolo Ado i Etiopien.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare