Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

KRISEN ÄR INTE ÖVER

Publicerad 13 februari 2013

Våld, flykt och brist på mat är vardag för många somalier. Det humanitära biståndet måste fortsätta att prioriteras till de södra delarna av landet och måste stå fritt från politiska agendor.


− Minnena från när min man blev dödad kommer tillbaks varje gång jag går och lägger mig, säger en av de flyktingar vi träffat.
Vår rapport "Hör min röst" visar att människor i Somalia fortfarande lever under mycket svåra förhållanden. Rapporten bygger på vittnesmål från mer än 800 somaliska patienter, som vi behandlat i somaliska och etiopiska flyktingläger. Patienterna är mycket sårbara och saknar grundläggande element för överlevnad, såsom mat, hälsovård och skydd mot våld.

Tvingats fly

− Jag har tvingats på flykt mer än tio gånger i mitt liv. Min make dog i en attack, och två av mina barn dog för att jag inte kunde ge dem mat, berättar en kvinna, 25, från Lower Juba, Somalia.
Över hälften av de personer som intervjuats har lämnat sina hem på grund av våld och rädsla för angrepp. Ytterligare en tredjedel anger brist på mat, som de viktigaste orsakerna till flykt.
Det humanitära biståndet måste förbli prioriterat i de södra delarna av centrala Somalia och ges oberoende av den politiska dagordningen, betonar rapporten. 
─ Minnena från när min man blev dödad i vårt hem i Somalia kommer tillbaks varje gång jag går och lägger mig. Jag kommer ihåg varje detalj. Min familj sade att allt skulle bli bättre om jag lämnade vårt hem. Nu har jag varit i det här flyktinglägret i mer än fyra månader, och jag känner mig bara mer stressad. Jag saknar min familj, och mina barn lider, för att jag inte kan ge dem vad de behöver, säger en kvinna från Gedoregionen, Somalia.

Kamp för ljusare framtid

─ Eftersom den somaliska regeringen och omvärlden kämpar för en ljusare och stabilare framtid i Somalia, får vi inte glömma att tusentals människor fortfarande utsätts för extrema nivåer av våld och är i behov av akut hjälp, säger Joe Belliveau, en av våra verksamhetschefer.

Vädjar om frisläppning

Den 13 oktober 2011 blev två av våra medarbetare, Montserrat Serra och Blanca Thiebaut, bortförda från ett flyktingläger i Dadaab i Kenya. Vi tror att dess två kollegor hålls fångna i Somalia och vädjar att de ska bli frisläppta.
 
Läkare Utan Gränser har arbetat med olika projekt i Somalia kontinuerligt sedan 1991, utan finansiering från någon stat eller regering. Verksamheten har under de senaste två åren minskat på grund av osäkerhet och attacker mot vår personal, men trots risker fortsätter vi att ge livräddande medicinsk vård till hundratusentals somalier i tio regioner i landet, liksom i grannländerna Kenya och Etiopien.
 

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva