Hoppa till huvudinnehåll

KRISERNA SVENSKARNA GLÖMT

Publicerad 25 oktober 2012

Idag släpper vi en rapport som visar att flera stora humanitära kriser har gått svenskarna förbi. Frågan vi ställer oss är: varför vet vi så lite när så många lider så mycket?

– Det ingår i vårt uppdrag att öka medvetenheten om pågående humanitära kriser och genom den här rapporten vill vi väcka en debatt om hur vi kan ge kriserna och människorna som drabbas av dem den uppmärksamhet de förtjänar, säger vår generalsekreterare Johan Mast.

Centralafrikanska republiken

Rapporten visar bland annat att den omfattande krisen i Centralafrikanska republiken har gått svenskarna förbi. Dödligheten på vissa platser i landet är bland de högsta Läkare Utan Gränser sett under de senaste åren och ligger långt över gränsvärdena för vad som brukar känneteckna en humanitär kris. 
De flesta har också missat Jemen, där en mycket stor del av landets befolkning är i behov av humanitär hjälp. Vår personal på plats i Jemen vittnar om hur våld och osäkerhet hindrar människor från att söka livräddande vård.

Medvetenhet räddar liv

Samtidigt är kännedomen hög kring ett antal andra kriser, exempelvis de i Syrien och Somalia.  
En del av förklaring till detta är enligt vår rapport mediernas bevakning. I rapporten framgår ett tydligt samband mellan vilka kriser svenskarna känner till och hur medierna har rapporterat kring dem. 
– Som en medicinsk humanitär organisation kan vi inte acceptera att människor lider och dör i det tysta och vi är övertygade om att ökad medvetenhet kan rädda fler människoliv. Därför har medier också ett ansvar att ha en så heltäckande bevakning som möjligt, avslutar Johan Mast.
 
För att ytterligare bidra till att uppmärksamma glömda kriser kommer Läkare Utan Gränser 1 november lansera ett så kallat crowdsourcing-initiativ där allmänheten uppmanas bidra med och genomföra egna idéer som gör just glömda kriser mer välkända i Sverige.
Här kan du ladda ned rapporten!

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare