I slutet på oktober uppmanade vi våra följare på Facebook att ställa frågor till vår ordförande Kristina Bolm Kühn som just kommit tillbaka från Sierra Leone där hon hållit en kurs för våra lokalanställda. Kristina fick väldigt många frågor – här kommer vi att efterhand publicera hennes svar på frågorna.
Olofsson Cecilia: ”Vad är det som först o främst behövs i dom här länderna?”
Kristina: Det här är en intressant och bred fråga. En av de saker som behövs i Sierra Leone – där det varit inbördeskrig fram till 2001 och finns en utbredd fattigdom – är stabilitet och en fungerande sjukvård. Med ett stabilt och fredligt samhällsklimat, och med en sjukvård där alla kan få hjälp, är chansen större att barn överlever och växer upp i trygghet, att sjukdomar kan behandlas och att mödradödligheten sjunker.
Erica Åhström: ”Känner du att den utbildning du ger når ut och kan du se att din insats kommer påverka så att de blir mer självständiga o klarar mer själva?”
Kristina: Ja, det tror jag. Utbildningen handlar om att vi alla som arbetar inom Läkare Utan Gränser är en del av en stor organisation som växt fram genom diskussioner och ifrågasättanden. I utbildningen uppmanas deltagarna – i det här fallet lokalanställda i Sierra Leone – att ställa frågor, ifrågasätta och hitta sin roll i organisationen. Det handlar mycket om att lyssna på vad andra tycker och tänker och respektera att vi alla är olika. Nästan alla som gick kursen jag höll sa efteråt att de kan tänka sig att själva hålla kursen för kollegor som inte haft möjlighet att gå kursen än. Och det är ju ett bra betyg.
Elin Lager: ”Vilka är de största hindren för att ha en fungerande sjukvård i Sierra Leone utan inblandning från externa aktörer?”
Kristina: Som jag nämnt tidigare så var det inbördeskrig i Sierra Leone fram till 2001 vilket har gjort att situationen i landet länge varit instabil även om kriget nu är över. Men förutom det så utgör dåligt utbyggd infrastruktur och brist på utbildad sjukvårdspersonal hinder för att sjukvården ska fungera.
Marita Teruel: ”Är ni alltid välkomna eller kan det uppstå problem? Jag hoppas att ni alltid är välkomna, ni gör ett fantastiskt arbete.”
Lars Nilsson: ”Hur går det att etablera sig på nya platser? Tas man emot med öppna armar, eller tar det lång tid att vinna en plats, ett erkännande?”
Kristina: Det beror helt på situationen och platsen, ja orsaken till att vi är där helt enkelt. Om det finns ett tydligt problem som vi snabbt kan göra något åt så får vi ett snabbt välkomnande. Och eftersom vi har ett tydligt uppdrag och vår verksamhet bygger på akut, medicinsk hjälp så får vi ofta ett varmt mottagande. Men om det är en utdragen konflikt eller krig kan situationen se annorlunda ut och det är svårare att etablera sig som organisation.
Ingegerd Stenskar: ”Vilka sjukdomar stöter ni på som de mest vanliga i Sierra Leone? Finns det tillräckligt med mediciner?”
Framför allt stöter vi på behandlingsbara sjukdomar och tillstånd såsom malaria, luftvägssjukdomar, diarréer, undernäring och mödradödlighet. Sjukdomar som går att behandla och som människor dör av i onödan. Vi jobbar framför allt med sjukvård för kvinnor och barn.
Tyvärr finns det inte alltid de mediciner som behövs i Sierra Leone, det är därför vårt arbete behövs i där.
Fler svar på frågorna till Kristina kommer att publiceras inom kort.
Följer du oss inte på Facebook än? Här kan du börja följa vår FB-sida!
