Hoppa till huvudinnehåll

Läkare Utan Gränser bekämpar nytt utbrott av ebola i Kongo-Kinshasa

Publicerad 8 augusti 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkare Utan Gränser på plats i nytt ebolautbrott i Kongo-Kinshasa.

Personal på Läkare Utan Gränsers ebolacenter i Mangina, Kongo-Kinshasa, klär på sig sin skyddsutrustning. 

Under insatsens första vecka har våra team satt upp isolerings- och behandlingsenheter i krisens epicentrum. Vi ger också stöd till det lokala sjukvårdssystemet så att det kan fortsätta fungera fullt ut.

Det tionde ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa bekräftades officiellt den 1:a augusti i provinsen Nord-Kivu i nordöstra delen av landet. Hittills har 74 insjuknade och 34 dödsfall rapporterats till hälsomyndigheterna.

Läkare Utan Gränser arbetar inom ramen för det kongolesiska hälsoministeriets responsplan. Under insatsens första vecka har vårt team satt upp en ebolaenhet i staden Mangina som är utbrottets epicentrum. Enheten har 30 sängar i tält. 

En isoleringsenhet har satts upp i Beni, en stad med 400 000 invånare som ligger ca 45 minuter från Mangina. Våra team tränar också personal på vårdinrättningar i omgivningen i infektionskontroll. En av de viktigaste delarna i en ebolainsats är att se till att resten av sjukvården fungerar så att sjuka som behöver det kan fortsätta söka vård.

– Vi har flera utmaningar, säger Gwenola Seroux, ansvarig för akutinsatser på Läkare Utan Gränser. Den första är såklart att begränsa spridningen av epidemin och det kräver att personal och vårdinrättningar skyddas från viruset. Vaccination, vilket hälsomyndigheterna har påbörjat, kommer bli en annan kritisk del i insatsen.

Övriga Läkare Utan Gränsers projekt i regionen har anpassat rutinerna för att säkerställa att aktiviteterna kan fortsätta utan risk för smitta. Vi driver projekt med fokus på undernäring, barnhälsovård och sexuellt våld i Lubero, Bmbu-Kiribizi och i Rutshuru.

Läkare Utan Gränsers ebolacenter under konstruktion i Mangina, Nord-Kivu. 

Omkring 800 personer som har varit kontakt med ebolasjuka har redan identifierats av hälsomyndigheterna och följs nu noga upp för att tidigt upptäcka symptom på sjukdomen.

Första ebolainsatsen i en konfliktzon

Fler utmaningar kommer med den speciella situationen i Nordkivu. Provinsen är sedan länge hårt drabbad av våld och konflikt.

– Det är första gången vi står inför ett ebolautbrott i en konfliktzon, säger Gwenola Seroux. Detta kommer göra insatsen svårare, särskilt när det kommer till att hindra sjukdomen från att spridas i områden som är svåra för oss att få åtkomst till på grund av konflikten.

Området ligger också nära gränsen till Uganda och myndigheter i Kampala har uppmanat sina invånare att vara på sin vakt. Team från Läkare Utan Gränseer på andra sidan gränsen samarbetar med de lokala myndigheterna och är redo utifall det blir aktuellt med en insats i Uganda.

Det nu pågående utbrottet kan ha startat redan i maj, men det verkar inte ha något samband med det senaste ebolautbrottet i Equateur-provinsen som förklarades över i juli.

Relaterade nyheter

Läkaren Ludvig Bolinder pratar med Sonja Leister om hur uppdraget långt ute på den kongolesiska landsbygden påverkade hans kontrollbehov.
Kongo-Kinshasa

Podd: Läkaren Ludvig om kontrollbehov och kackerlackor

I podden berättar ST-läkaren Ludvig Bolinder hur han tacklade sitt kontrollbehov, hur han klarade sig utan kontakt med omvärlden och varför ost är så viktigt för hjälparbetare.

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Läkaren Ida Moberg tar hand om de sista patienterna innan det är dags att lämna Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

De sista patienterna

"Mulume som är två år gammal andas snabbt och ytligt. Han har haft hög feber sedan igår kväll och har inte orkat äta eller dricka något."
- Läkaren Ida Moberg, Kongo-Kinshasa.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.