Hoppa till huvudinnehåll

Läkare Utan Gränser bemöter falska anklagelser från myndigheter i Lugansk

Publicerad 25 september 2015
En av våra mobila kliniker i Lugansk förser patienter med mediciner.
Foto: Jon Levy/Foto8.

För ungefär två veckor sedan framförde myndigheterna i Lugansk anklagelser i media mot Läkare Utan Gränser och vår hantering av läkemedel, inklusive psykofarmaka. 

Vi motsade oss anklagelserna eftersom alla våra aktiviteter i området har varit samordnade med hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i Lugansk. Aktiviteterna inkluderade transport, förvaring och distribution av mediciner till sjukvårdsinrättningar.

Läkare Utan Gränser hade innan dess inte mottagit någon anmälan om att vi skulle ha överträtt några regelverk och samarbetade med myndigheterna för att lösa situationen. Vi har hela tiden försett myndigheterna med dokument och information om organisationen och det arbete vi utförde i Lugansk.

– Vi började ge sjukvård och humanitär hjälp i Lugansk i juni 2014, säger Ewald Stals, akutsamordnare.

– Sedan dess har vi bistått läkare och sjuksköterskor så att de ska kunna utföra sitt jobb och vårt enda mål har varit att hjälpa den utsatta befolkningen som drabbas av konflikten.

Vi har följt medicinska protokoll vad gäller psykofarmaka som är en väsentlig del i de medicinska kit som Läkare Utan Gränser har delat ut till vårdinrättningar som behandlar krigsskadade, patienter med kroniska sjukdomar som epilepsi, och personer med psykiska sjukdomar. Varje sådant medicinskt kit innehåller nödvändigt material för att på bästa sätt kunna behandla patienter och de har distribuerats enligt vårdinrättningarnas önskemål. Alla läkemedel och allt medicinskt material som donerats har samordnats med och inrapporterats till hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i Lugansk.

Läkare Utan Gränser väljer aldrig sida i konflikter. Vi styrs inte av några politiska och militära agendor utan utgår enbart från människors behov av sjukvård, oavsett etnicitet, religion, politisk åsikt eller annan övertygelse. Sedan juni 2014 har Läkare Utan Gränser gett stöd till över hundra vårdinrättningar i Lugansk med läkemedel, medicinsk utrustning, hygienartiklar och förnödenheter.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva