Hoppa till huvudinnehåll

Läkare Utan Gränser bemöter falska anklagelser från myndigheter i Lugansk

Published 25 september 2015
Foto: Jon Levy/Foto8.
En av våra mobila kliniker i Lugansk förser patienter med mediciner.

För ungefär två veckor sedan framförde myndigheterna i Lugansk anklagelser i media mot Läkare Utan Gränser och vår hantering av läkemedel, inklusive psykofarmaka. 

Vi motsade oss anklagelserna eftersom alla våra aktiviteter i området har varit samordnade med hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i Lugansk. Aktiviteterna inkluderade transport, förvaring och distribution av mediciner till sjukvårdsinrättningar.

Läkare Utan Gränser hade innan dess inte mottagit någon anmälan om att vi skulle ha överträtt några regelverk och samarbetade med myndigheterna för att lösa situationen. Vi har hela tiden försett myndigheterna med dokument och information om organisationen och det arbete vi utförde i Lugansk.

– Vi började ge sjukvård och humanitär hjälp i Lugansk i juni 2014, säger Ewald Stals, akutsamordnare.

– Sedan dess har vi bistått läkare och sjuksköterskor så att de ska kunna utföra sitt jobb och vårt enda mål har varit att hjälpa den utsatta befolkningen som drabbas av konflikten.

Vi har följt medicinska protokoll vad gäller psykofarmaka som är en väsentlig del i de medicinska kit som Läkare Utan Gränser har delat ut till vårdinrättningar som behandlar krigsskadade, patienter med kroniska sjukdomar som epilepsi, och personer med psykiska sjukdomar. Varje sådant medicinskt kit innehåller nödvändigt material för att på bästa sätt kunna behandla patienter och de har distribuerats enligt vårdinrättningarnas önskemål. Alla läkemedel och allt medicinskt material som donerats har samordnats med och inrapporterats till hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i Lugansk.

Läkare Utan Gränser väljer aldrig sida i konflikter. Vi styrs inte av några politiska och militära agendor utan utgår enbart från människors behov av sjukvård, oavsett etnicitet, religion, politisk åsikt eller annan övertygelse. Sedan juni 2014 har Läkare Utan Gränser gett stöd till över hundra vårdinrättningar i Lugansk med läkemedel, medicinsk utrustning, hygienartiklar och förnödenheter.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare