Hoppa till huvudinnehåll

Läkare Utan Gränser bemöter falska anklagelser från myndigheter i Lugansk

Publicerad 25 september 2015
Foto: Jon Levy/Foto8.
En av våra mobila kliniker i Lugansk förser patienter med mediciner.

För ungefär två veckor sedan framförde myndigheterna i Lugansk anklagelser i media mot Läkare Utan Gränser och vår hantering av läkemedel, inklusive psykofarmaka. 

Vi motsade oss anklagelserna eftersom alla våra aktiviteter i området har varit samordnade med hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i Lugansk. Aktiviteterna inkluderade transport, förvaring och distribution av mediciner till sjukvårdsinrättningar.

Läkare Utan Gränser hade innan dess inte mottagit någon anmälan om att vi skulle ha överträtt några regelverk och samarbetade med myndigheterna för att lösa situationen. Vi har hela tiden försett myndigheterna med dokument och information om organisationen och det arbete vi utförde i Lugansk.

– Vi började ge sjukvård och humanitär hjälp i Lugansk i juni 2014, säger Ewald Stals, akutsamordnare.

– Sedan dess har vi bistått läkare och sjuksköterskor så att de ska kunna utföra sitt jobb och vårt enda mål har varit att hjälpa den utsatta befolkningen som drabbas av konflikten.

Vi har följt medicinska protokoll vad gäller psykofarmaka som är en väsentlig del i de medicinska kit som Läkare Utan Gränser har delat ut till vårdinrättningar som behandlar krigsskadade, patienter med kroniska sjukdomar som epilepsi, och personer med psykiska sjukdomar. Varje sådant medicinskt kit innehåller nödvändigt material för att på bästa sätt kunna behandla patienter och de har distribuerats enligt vårdinrättningarnas önskemål. Alla läkemedel och allt medicinskt material som donerats har samordnats med och inrapporterats till hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i Lugansk.

Läkare Utan Gränser väljer aldrig sida i konflikter. Vi styrs inte av några politiska och militära agendor utan utgår enbart från människors behov av sjukvård, oavsett etnicitet, religion, politisk åsikt eller annan övertygelse. Sedan juni 2014 har Läkare Utan Gränser gett stöd till över hundra vårdinrättningar i Lugansk med läkemedel, medicinsk utrustning, hygienartiklar och förnödenheter.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare