Hoppa till huvudinnehåll

LÄKARE UTAN GRÄNSER I ALMEDALEN 2015

Publicerad 22 juni 2015
I denna park kommer du hitta oss på tisdag och torsdag kl 15 under Almedalsveckan 2015. Foto: Politikerveckan Almedalen.
Foto: Politikerveckan Almedalen.
I denna park hittar du oss under Almedalsveckan.

Läkare Utan Gränser kommer att delta i olika evenemang i Almedalen i år. Du som vill veta mer om organisationen får också chansen att träffa oss på plats - utan rosé och buffé, men på en mysig gammal filt.

VI BESVARAR DINA FRÅGOR I ALMEDALEN

Filtmöte i parken
Tisdag, 30 juni 2015, kl 15:00 - 16:00
På en filt vid dammen i Almedalsparken. Vi kommer att ha vita t-shirts med Läkare Utan Gränsers logga på oss för att du ska kunna hitta oss. Ifall det ösregnar måste vi tyvärr ställa in filtmötet.

Vill du veta hur vi använder pengarna som vi får av dig som är givare? Kan du tänka dig att jobba för oss i fält? Vill du höra mer om våra projekt för migranter och flyktingar i Sydeuropa? Hur läget ser ut i Sydsudan? Hur det går med ebolaepidemin i  Västafrika?

Kom och sitt med oss på en filt för att prata om det som du är nyfiken på. Du kan ställa alla dina frågor till fältarbetare, medarbetare från svenska kontoret och vår nya generalsekreterare Mari Mörth!

Läkare Utan Gränser har inget eget tält i Almedalen och inte heller hyrt en pittoresk gotländsk ruin för att mingla med er. Vi bjuder inte på rosé, har inte lagat snittar eller delar ut goodiebags. Men vi har organiserat ett av Almedalens mest kostnadseffektiva evenemang och vill gärna träffa dig!

DET FÖRSÄMRADE HUMANITÄRA LÄGET I VÄRLDEN - VAD KAN VI GÖRA?

Seminarium
Onsdag, 1 juli 2015, kl 10:30 - 11:30
Strandgatan 6, Swedavias tält ”Gate Almedalen”
Arrangör: Swedavia

Människor på flykt, i nöd och misär är en ständigt återkommande bild. Det kan verka som att reformer och hjälpinsatser inte leder framåt. På detta seminarium ges en aktuell bild av världsläget och var kriserna är som störst. Vilka är framgångsfaktorerna och hur kan vi stärka engagemanget för våra medmänniskor?

I debatten deltar Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser och Gisela Holmén, enhetschef på Röda Korsets internationella avdelning.

Moderator är Lena Furmark, tidigare statssekreterare på Socialdepartementet, nu rådgivare på Rud Pedersen Public Affairs.

SVERIGE – EN HUMANITÄR STORMAKT? FRAMTIDA UTMANINGAR FÖR SVENSKT HUMANITÄRT BISTÅND

Utfrågning
Onsdag, 1 juli 2015, kl 12:00 - 13:00
Sverige i Världen, Donnersgatan 6
Arrangör: Svenska nätverket för humanitära aktörer

Sverige beskriver sig som en humanitär stormakt med höga politiska ambitioner för det globala arbetet med humanitära insatser. Hur kan dessa ambitioner förvaltas och omsättas i praktiken? Om strategiska utmaningar i en värld med allt större behov av humanitära insatser.

Per Örnéus, chef för Utrikesdepartementets avdelning för multilateralt utvecklingssamarbete, blir utfrågad av representanter från olika humanitära organisationer. Bland annat kommer Läkare Utan Gränsers medicinska humanitära rådgivare, Anna Sjöblom, ställa frågor om Sveriges roll i humanitära insatser.

HUMANITÄRT BISTÅND – OM SKYDD OCH SJUKVÅRD

Seminarium
Onsdag, 1 juli 2015, kl 15:30 - 16:15
Länsstyrelsens nedre trädgård, Korsgatan 4
Arrangör: Better Shelter

Enligt uppskattningar från FN:s flyktingorgan UNHCR är idag runt 60 miljoner människor på flykt. Varje dag tvingas över 42 000 personer lämna sina hem för att fly från konflikter och förföljelse. Under seminariet diskuteras vilka förutsättningar som krävs  för att kunna bistå dessa människor. Panelen beskriver sina erfarenheter från humanitära insatser i aktuella kriser och hur man kan erbjuda människorna tak över huvud, skydd och sjukvård.

I diskussionen deltar Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser, John Tzanos, Head of Service på Better Shelter och Johan Karlsson, Head of Business Development på Better Shelter. 

VI BESVARAR DINA FRÅGOR I ALMEDALEN

Filtmöte i parken
Torsdag, 2 juli 2015, kl 15:00 - 16:00
På en filt vid dammen i Almedalsparken. Vi kommer att ha t-shirts med Läkare Utan Gränsers logga på oss för att du ska kunna hitta oss. Ifall det ösregnar måste vi tyvärr ställa in filtmötet.

Vill du veta hur vi använder pengarna som vi får av dig som är givare? Kan du tänka dig att jobba för oss i fält? Vill du höra mer om situationen i Sydsudan? Hur det är att jobba med ebola i Västafrika? Hur vi arbetar med sexuellt våld i Papua Nya Guinea?

Kom och sitt med oss på en filt för att prata om det som du är nyfiken på. Du kan ställa alla dina frågor till fältarbetare och medarbetare från svenska kontoret!

Läkare Utan Gränser har inget eget tält i Almedalen inte heller hyrt en pittoresk gotländsk ruin för att mingla med er. Vi bjuder inte på rosé, har inte tillagat snittar eller delar ut goodiebags. Men vi har organiserat ett av Almedalens mest kostnadseffektiva evenemang och vill gärna träffa dig!

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare