Hoppa till huvudinnehåll

LÄKARE UTAN GRÄNSER SVARAR PÅ BESKEDET ATT ETT VACCIN SKULLE KOMMA “FÖR SENT”

Publicerad 21 oktober 2014

Efter att vd:n för läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline, Sir Andrew Witty, uttalat att ett ebolavaccin skulle komma ”för sent” för den pågående epidemin vill Läkare Utan Gränser understryka vikten av att snarast möjligt ta fram ett vaccin mot ebola. Följande uttalande kommer från läkaren Manica Balasegaram, chef för Läkare Utan Gränsers Accesskampanj.

– Att höra Sir Andrew Witty och GSK säga att ett vaccin mot ebola kommer att komma ”för sent” för detta utbrott är uppriktigt sagt en besvikelse. Samtidigt som vi erkänner och uppskattar att GSK kraftigt har ökat takten i utvecklingen av ett ebolavaccin, så måste vi se ökade ansträngningar eftersom vi tror att ett vaccin skulle kunna bli viktigt för att bromsa det pågående utbrottet och för at förebygga och kontrollera framtida ebolautbrott.

– Ingen vet hur länge detta utbrott kommer att vara. Varken våra patienter, fältarbetare eller Västafrikas befolkning ska behöva höra orden ”det är för sent”.

– Situationen i området är katastrofal, detta är en kris. Ett vaccin skulle kunna bli en vändpunkt, men då måste GSK visa ledarskap genom att ta djärva beslut nu, och ta vissa risker genom att påskynda en snabbare utveckling parallellt med en utökad produktion.

– Detta utbrott ger inte utrymme för förseningar. Antalet människor som kommer att smittas och dö i ebola är högt. Även enskilda länder måste spela sin roll genom att stimulera och förenkla en snabb framtagning av ett vaccin. Vi uppmuntrar GSK såväl som alla andra utvecklare av vaccin att undanröja alla hinder och visa ambitioner att ta fram ett säkert och effektivt vaccin som kan användas i Västafrika så snart det bara är möjligt.

Här kan du se och höra Andrew Wittys uttalande

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon.