Hoppa till huvudinnehåll

LÄKARE UTAN GRÄNSER SVARAR PÅ BESKEDET ATT ETT VACCIN SKULLE KOMMA “FÖR SENT”

Publicerad 21 oktober 2014

Efter att vd:n för läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline, Sir Andrew Witty, uttalat att ett ebolavaccin skulle komma ”för sent” för den pågående epidemin vill Läkare Utan Gränser understryka vikten av att snarast möjligt ta fram ett vaccin mot ebola. Följande uttalande kommer från läkaren Manica Balasegaram, chef för Läkare Utan Gränsers Accesskampanj.

– Att höra Sir Andrew Witty och GSK säga att ett vaccin mot ebola kommer att komma ”för sent” för detta utbrott är uppriktigt sagt en besvikelse. Samtidigt som vi erkänner och uppskattar att GSK kraftigt har ökat takten i utvecklingen av ett ebolavaccin, så måste vi se ökade ansträngningar eftersom vi tror att ett vaccin skulle kunna bli viktigt för att bromsa det pågående utbrottet och för at förebygga och kontrollera framtida ebolautbrott.

– Ingen vet hur länge detta utbrott kommer att vara. Varken våra patienter, fältarbetare eller Västafrikas befolkning ska behöva höra orden ”det är för sent”.

– Situationen i området är katastrofal, detta är en kris. Ett vaccin skulle kunna bli en vändpunkt, men då måste GSK visa ledarskap genom att ta djärva beslut nu, och ta vissa risker genom att påskynda en snabbare utveckling parallellt med en utökad produktion.

– Detta utbrott ger inte utrymme för förseningar. Antalet människor som kommer att smittas och dö i ebola är högt. Även enskilda länder måste spela sin roll genom att stimulera och förenkla en snabb framtagning av ett vaccin. Vi uppmuntrar GSK såväl som alla andra utvecklare av vaccin att undanröja alla hinder och visa ambitioner att ta fram ett säkert och effektivt vaccin som kan användas i Västafrika så snart det bara är möjligt.

Här kan du se och höra Andrew Wittys uttalande

Aktuellt om Ebola

Ebola Västafrika gula skyddsdräkter
Nyheter från fältet

Priset för historiens största ebolautbrott - 972 409 417 kronor

Nära 973 miljoner kronor. Så mycket spenderade vi för att bekämpa historiens största ebolautbrott. I en ny rapport ger insyn i våra utgifter för insatsen.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.