Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

LÄKARE UTAN GRÄNSER SVARAR PÅ BESKEDET ATT ETT VACCIN SKULLE KOMMA “FÖR SENT”

Publicerad 21 oktober 2014

Efter att vd:n för läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline, Sir Andrew Witty, uttalat att ett ebolavaccin skulle komma ”för sent” för den pågående epidemin vill Läkare Utan Gränser understryka vikten av att snarast möjligt ta fram ett vaccin mot ebola. Följande uttalande kommer från läkaren Manica Balasegaram, chef för Läkare Utan Gränsers Accesskampanj.

– Att höra Sir Andrew Witty och GSK säga att ett vaccin mot ebola kommer att komma ”för sent” för detta utbrott är uppriktigt sagt en besvikelse. Samtidigt som vi erkänner och uppskattar att GSK kraftigt har ökat takten i utvecklingen av ett ebolavaccin, så måste vi se ökade ansträngningar eftersom vi tror att ett vaccin skulle kunna bli viktigt för att bromsa det pågående utbrottet och för at förebygga och kontrollera framtida ebolautbrott.

– Ingen vet hur länge detta utbrott kommer att vara. Varken våra patienter, fältarbetare eller Västafrikas befolkning ska behöva höra orden ”det är för sent”.

– Situationen i området är katastrofal, detta är en kris. Ett vaccin skulle kunna bli en vändpunkt, men då måste GSK visa ledarskap genom att ta djärva beslut nu, och ta vissa risker genom att påskynda en snabbare utveckling parallellt med en utökad produktion.

– Detta utbrott ger inte utrymme för förseningar. Antalet människor som kommer att smittas och dö i ebola är högt. Även enskilda länder måste spela sin roll genom att stimulera och förenkla en snabb framtagning av ett vaccin. Vi uppmuntrar GSK såväl som alla andra utvecklare av vaccin att undanröja alla hinder och visa ambitioner att ta fram ett säkert och effektivt vaccin som kan användas i Västafrika så snart det bara är möjligt.

Här kan du se och höra Andrew Wittys uttalande

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva