
Läkare Utan Gränser har i lördags lanserat ytterligare ett räddningsfartyg för att bistå båtflyktingar som riskerar sina liv när de korsar Medelhavet. Fartyget Bourbon Argos lämnade hamnen i den sicilianska staden Augusta och kommer att förstärka organisationens räddningsarbete på Medelhavet.
Ombord på fartyget Bourbon Argos jobbar 26 personer. Besättningen består bland annat av sjuksköterskor, läkare, logistiker, vatten- och sanitetsexperter och antropologer. Teamet ska förstärka Läkare Utan Gränsers räddningsinsatser för båtflyktingar på Medelhavet.
Den 2 maj lanserade vi vårt första räddningsprojekt ombord på fartyget MY Phoenix. Detta fartyg drivs gemensamt av Läkare Utan Gränser och MOAS (Migrant Offshore Aid Station). MY Phoenix har räddat närmare 600 människor och hjälpt till att rädda ytterligare 100 båtflyktingar under insatsens första sex dagar. Sammanlagt har Läkare Utan Gränsers medicinska team ombord bistått 692 personer med sjukvård.
– Sedan början av året har minst 1 750 människor dött när de försökte att korsa Medelhavet. Många av dem flyr från våld, krig och extrem fattigdom. Under sommaren kommer ännu fler att försöka ta sig till Europa. Vi förstärker vår räddningsinsats med ytterligare ett fartyg för bemöta denna humanitära kris, säger akutsamordnaren Francois Zamparini.
EU MÅSTE TA SITT ANSVAR
Bourbon Argos har kapacitet att transportera 300 - 350 räddade människor. Det 68 meter långa fartyget kan snabbt åka till flyktingbåtar i sjönöd och är anpassat för sök- och räddningsarbetet. Det medicinska teamet kan genomföra hälsoundersökningar såväl som ge akutvård. Fartyget har utrustats med specialcontainrar för behandling, observation och intensivvård.
– Eftersom det saknas säkra och lagliga vägar för att komma till Europa för att söka asyl riskerar allt fler människor sina liv till havs. Det behövs sök- och räddningsinsatser för att människor inte ska dö, men detta är inte en långsiktig lösning. Våra team på Medelhavet arbetar för att rädda liv och ge vård till dem som behöver akut hjälp tills den Europeiska unionen tar sig an problemet på ett lämpligt och mänskligt sätt, säger Aurélie Ponthieu, migrationsexpert för Läkare Utan Gränser.
Läkare Utan Gränser har bistått migranter, asylsökande och flyktingar i Europa i femton år. Utöver räddningsinsatserna till havs tillhandahåller vi också sjukvård för människor som anländer i Pozzallo, Sicilien. Dessutom erbjuder vi psykologiskt stöd på flyktingmottagningar i Ragusaregionen på Sicilien. Läkare Utan Gränser driver också projekt för att bistå migranter, asylsökande och flyktingar i Grekland och Serbien. Vi tillhandahåller sjukvård, delar ut förnödenheter och tar hand om tortyroffer.
