Hoppa till huvudinnehåll

LÄKEMEDELSPRÖVNINGAR: FAVIPIRAVIR HAR EN POSITIV EFFEKT FÖR VISSA EBOLAPATIENTER

Publicerad 24 februari 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjukvårdspersonalen välkomnar 18-årig Finda som har skrivits ut från ebolacentret i Guéckédou.

Sjukvårdspersonalen välkomnar 18-årig Finda som har skrivits ut från ebolacentret i Guéckédou.

De första forskningsresultaten från prövningen av favipiravir i Guinea tyder på att läkemedlet kan minska dödligheten bland ebolapatienter med låg virusnivå i blodet. Samtidigt är medicinen ineffektiv för väldigt sjuka patienter med höga virusnivåer.

Den pågående kliniska prövningen, ledd av det franska forskningsinstitutet INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale), påbörjades den 17 december 2014 på vårt ebolacenter i Guéckédou i Guinea. Prövningarna utökades sedan till ebolacenter i Nzerekore och Macenta, också i Guinea.
 
– De här resultaten är preliminära och behöver bekräftas, dessutom pågår prövningarna fortfarande. Mer forskning behövs. Men vad vi ser hittills är inte goda nyheter för en betydande del av patienterna, nämligen för alla dem som mår sämst. Favipiravir är inte en mirakelkur mot ebola, säger Annick Antierens som är ansvarig för läkemedelsprövningen på Läkare Utan Gränser.
 
Enligt de första resultaten från forskningsinstitutet INSERM kan favipiravir göra skillnad för patienter med relativt låga halter av ebolaviruset i blodet. I denna grupp halverades dödligheten från 30 procent till 15 procent. För patienter med högre virusnivåer samt för små barn ger den nya behandlingen däremot ingen effekt.
 
På våra behandlingscenter i Guéckédou ser personalen realistiskt på resultaten.
 
– Vi har sett att behandlingen har effekt på vissa patienter men inte på andra. Några återhämtar sig, andra dör, säger sjuksköterskan Julien Demeuldre som jobbar i Guéckédou.  

FLER PRÖVNINGAR PLANERADE I GUINEA

 Samtidigt som favipiravirprövningen fortsätter i Guinea ska andra behandlingsmetoder testas. I vårt ebolacenter i Conakry ska en studie om behandling med blodplasma påbörjas. Behandlingen går ut på att blodplasma från tillfrisknade patienter, som innehåller antikroppar mot viruset, ges till ebolasjuka. I slutet av februari ska det även startas en prövning av ett möjligt ebolavaccin i Guinea.
 
Bland patienterna är intresset för att delta i prövningarna stort. Hittills har inte en enda patient på ebolacentret i Guéckédou valt att inte delta i studien.
 
– Alla väntar på ett effektivt läkemedel mot ebola, säger Julien Demeuldre. Patienterna är stolta över att de kan hjälpa till att hitta det. Samtidigt är de inte alltför optimistiska och har inga falska förhoppningar. De vet att ebola är en väldigt dödlig sjukdom, med eller utan det här läkemedlet.
 
– Vi ger våra patienter omfattande information om läkemedlet och hur prövningen går till. Sedan frågar vi om de vill delta, säger Annick Antierens. Ifall en patient inte vill delta i studien ger vi självfallet inte läkemedlet utan försöker att lindra patientens symtom och vårda personen så gott vi kan på andra sätt.

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon. 

I provinsen Kouroussa i Guinea förbereder vi oss just nu på nästa malariatopp, som inträffar i området varje år mellan juni och september.
Malaria

Kampen mot malaria i Guinea

Malaria är en av de fem främsta orsakerna i världen till att barn under fem år dör. Trots att malaria är en sjukdom som kan undvikas och dessutom botas.