Hoppa till huvudinnehåll

LÄMNAR ÖVER PROJEKTET

Publicerad 31 maj 2012
Ungefär 1500 flyktingar kom varje dag till Etiopien när krisen var som värst.
Foto: Michael Tsegaye
Ungefär 1500 flyktingar kom varje dag till Etiopien när krisen var som värst.

Eftersom situationen har förbättrats i flyktinglägren i Liben-provinsen lämnar vi över delar av ansvaret för våra sjukvårdsprojekt i södra Etiopien till lokala hälsovårdsmyndigheter.

I maj förra året, när den humanitära krisen på Afrikas horn och i Somalia var som värst, utökade vi våra insatser i södra Etiopien. Då korsade i snitt 300, ibland så många som 1 500, flyktingar gränsen varje dag från Somalia till den sydetiopiska provinsen Liben där vi finns i fem olika flyktingläger.
I över 20 år hade då inbördeskriget härjat i Somalia samtidigt som torka och matbrist drabbade landet. För internationella hjälporganisationer är det svårt att komma in i Somalia för att ge hjälp.
I dag har läget stabiliserats och vi lämnar över ansvaret för många av projekten, bland annat i flyktinglägret i Hiloweyn, till etiopiska myndigheter.
– Sammantaget kan vi vara väldigt stolta med vad vi åstadkommit, det var inte lätt, minns Karline Kleijer, ansvarig för Läkare Utan Gränsers arbete i Liben.

Fokus på behandling av undernäring

Främsta fokus låg på behandling av akut undernäring. Vi byggde även ut infrastrukturen i många områden så att medicin och hjälp kunde nå fram.
– Det fanns ett stort akut behov i ett mycket osäkert område. Vi levde och jobbade tätt inpå varandra under stor press. Det är fantastiskt att tänka på vad vi kunde åstadkomma, säger Karline Kleijer.
I Hiloweyn-lägret, där vi satte in stora resurser när krisen var som värst, lämnar vi nu över infrastruktur- och de flesta vårdprogram till ARRA, den etiopiska myndigheten med ansvar för flyktingar.

Vår närvaro består

Vår närvaro i Liben, i alla fem flyktingläger består, men i mindre omfattning. Vi fortsätter vårt arbete för att vårda undernärda barn. I samarbete med lokala hälsovårdsmyndigheter ger vi kirurgisk vård  till akut skadade, samt ger vård i Bur Amino, det senast etablerade flyktinglägret, dit cirka 2 000 flyktingar anländer varje månad.
 
I Somalia har Läkare Utan Gränser funnits sedan 1991. I nuläget driver vi 28 projekt riktade mot den somaliska befolkningen, både i Somalia och i grannländerna. Inbördeskriget har pågått i 21 år och befolkningen är fortfarande mycket känslig för infektioner, sjukdomar och undernäring.
Vi kommer inte att utöka våra insatser i landet förrän våra kidnappade hjälparbetare Montserrat Serra och Blanca Thiebaut återförenas med sina familjer.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare