
Eftersom situationen har förbättrats i flyktinglägren i Liben-provinsen lämnar vi över delar av ansvaret för våra sjukvårdsprojekt i södra Etiopien till lokala hälsovårdsmyndigheter.
I maj förra året, när den humanitära krisen på Afrikas horn och i Somalia var som värst, utökade vi våra insatser i södra Etiopien. Då korsade i snitt 300, ibland så många som 1 500, flyktingar gränsen varje dag från Somalia till den sydetiopiska provinsen Liben där vi finns i fem olika flyktingläger.
I över 20 år hade då inbördeskriget härjat i Somalia samtidigt som torka och matbrist drabbade landet. För internationella hjälporganisationer är det svårt att komma in i Somalia för att ge hjälp.
I dag har läget stabiliserats och vi lämnar över ansvaret för många av projekten, bland annat i flyktinglägret i Hiloweyn, till etiopiska myndigheter.
– Sammantaget kan vi vara väldigt stolta med vad vi åstadkommit, det var inte lätt, minns Karline Kleijer, ansvarig för Läkare Utan Gränsers arbete i Liben.
Fokus på behandling av undernäring
Främsta fokus låg på behandling av akut undernäring. Vi byggde även ut infrastrukturen i många områden så att medicin och hjälp kunde nå fram.
– Det fanns ett stort akut behov i ett mycket osäkert område. Vi levde och jobbade tätt inpå varandra under stor press. Det är fantastiskt att tänka på vad vi kunde åstadkomma, säger Karline Kleijer.
I Hiloweyn-lägret, där vi satte in stora resurser när krisen var som värst, lämnar vi nu över infrastruktur- och de flesta vårdprogram till ARRA, den etiopiska myndigheten med ansvar för flyktingar.
Vår närvaro består
Vår närvaro i Liben, i alla fem flyktingläger består, men i mindre omfattning. Vi fortsätter vårt arbete för att vårda undernärda barn. I samarbete med lokala hälsovårdsmyndigheter ger vi kirurgisk vård till akut skadade, samt ger vård i Bur Amino, det senast etablerade flyktinglägret, dit cirka 2 000 flyktingar anländer varje månad.
I Somalia har Läkare Utan Gränser funnits sedan 1991. I nuläget driver vi 28 projekt riktade mot den somaliska befolkningen, både i Somalia och i grannländerna. Inbördeskriget har pågått i 21 år och befolkningen är fortfarande mycket känslig för infektioner, sjukdomar och undernäring.
Vi kommer inte att utöka våra insatser i landet förrän våra kidnappade hjälparbetare Montserrat Serra och Blanca Thiebaut återförenas med sina familjer.
