Hoppa till huvudinnehåll

Lång resa

Publicerad 21 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Mari Mörth utanför kontoret i Bangui, Centralafrikanska republiken, tillsammans med en kollega.

Utanför kontoret i Bangui tillsammans med en kollega.

Är äntligen framme i Centralafrikanska republiken. Vi flög in över Bangui, som är huvudstaden. Jag har aldrig varit här förut men det som slog mig är att det är så grönt! 

Och när man kommer närmare marken ser man några lite mer brunaktiga osymmetriska plättar som måste vara jordbruksfält. Några börjar bli ganska gröna. Regnperioden ska börja i maj, men jag får höra att det redan har varit flera dagar av regn. Sedan ser jag också en ganska brun flod från planet, det måste vara Obangui, floden som är gräns söderut mot Kongo-Kinshasa.

I egenskap av generalsekreterare besöker jag våra projekt i Centralafrikanska republiken under två veckors tid. Det är väldigt intressat att se hur vår personal hjälper människor på plats. Landet är hårt drabbat av konflikter. Många människor är på flykt undan våldet och det råder brist på läkarvård och mediciner. Läkare Utan Gränser har arbetat i landet i tjugo år och länge har den vård vi erbjuder varit den enda som finns att tillgå.

Hela eftermiddagen gick åt till olika typer av genomgångar; av säkerheten, landets historia och utveckling och projekten som Läkare Utan Gränser bedriver i landet. I Bangui arbetar Läkare Utan Gränser vid allmänsjukhuset med akut kirurgi. Men behovet är större än så – det finns också ett program för människor som utsätts för sexuellt våld, ambulanser och mobila kliniker som kan nå de som inte har möjlighet att ta sig till sjukhuset. Säkerheten i staden är rigorös. Jag fick en mobiltelefon och en kommunikationsradio. De ska jag använda, och meddela kontoret, varje gång jag förflyttar mig i Bangui. Man får inte promenera alls i staden utan måste åka bil var man än ska.

Tillbaka i gästhuset på kvällen efter att utegångsförbudet trätt i kraft. Jag har fått veta att min planerade resa till Bambara imorgon är inställd. Tanken var att jag skulle ta ett flyg kl. 08.00, då man inte säkert kan resa med bil på vägarna mellan städerna. Men nu är den inställd, av säkerhetsskäl. 

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.