Hoppa till huvudinnehåll

Lång resa

Publicerad 21 april 2016
Mari Mörth, Bangui Centralafrikanska republiken
Mari Mörth
Mari Mörth utanför kontoret i Bangui, Centralafrikanska republiken, tillsammans med en kollega.
Foto: Läkare Utan Gränser
Utanför kontoret i Bangui tillsammans med en kollega.

Är äntligen framme i Centralafrikanska republiken. Vi flög in över Bangui, som är huvudstaden. Jag har aldrig varit här förut men det som slog mig är att det är så grönt! 

Och när man kommer närmare marken ser man några lite mer brunaktiga osymmetriska plättar som måste vara jordbruksfält. Några börjar bli ganska gröna. Regnperioden ska börja i maj, men jag får höra att det redan har varit flera dagar av regn. Sedan ser jag också en ganska brun flod från planet, det måste vara Obangui, floden som är gräns söderut mot Kongo-Kinshasa.

I egenskap av generalsekreterare besöker jag våra projekt i Centralafrikanska republiken under två veckors tid. Det är väldigt intressat att se hur vår personal hjälper människor på plats. Landet är hårt drabbat av konflikter. Många människor är på flykt undan våldet och det råder brist på läkarvård och mediciner. Läkare Utan Gränser har arbetat i landet i tjugo år och länge har den vård vi erbjuder varit den enda som finns att tillgå.

Hela eftermiddagen gick åt till olika typer av genomgångar; av säkerheten, landets historia och utveckling och projekten som Läkare Utan Gränser bedriver i landet. I Bangui arbetar Läkare Utan Gränser vid allmänsjukhuset med akut kirurgi. Men behovet är större än så – det finns också ett program för människor som utsätts för sexuellt våld, ambulanser och mobila kliniker som kan nå de som inte har möjlighet att ta sig till sjukhuset. Säkerheten i staden är rigorös. Jag fick en mobiltelefon och en kommunikationsradio. De ska jag använda, och meddela kontoret, varje gång jag förflyttar mig i Bangui. Man får inte promenera alls i staden utan måste åka bil var man än ska.

Tillbaka i gästhuset på kvällen efter att utegångsförbudet trätt i kraft. Jag har fått veta att min planerade resa till Bambara imorgon är inställd. Tanken var att jag skulle ta ett flyg kl. 08.00, då man inte säkert kan resa med bil på vägarna mellan städerna. Men nu är den inställd, av säkerhetsskäl.