Hoppa till huvudinnehåll

Lång resa

Publicerad 21 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Mari Mörth utanför kontoret i Bangui, Centralafrikanska republiken, tillsammans med en kollega.

Utanför kontoret i Bangui tillsammans med en kollega.

Är äntligen framme i Centralafrikanska republiken. Vi flög in över Bangui, som är huvudstaden. Jag har aldrig varit här förut men det som slog mig är att det är så grönt! 

Och när man kommer närmare marken ser man några lite mer brunaktiga osymmetriska plättar som måste vara jordbruksfält. Några börjar bli ganska gröna. Regnperioden ska börja i maj, men jag får höra att det redan har varit flera dagar av regn. Sedan ser jag också en ganska brun flod från planet, det måste vara Obangui, floden som är gräns söderut mot Kongo-Kinshasa.

I egenskap av generalsekreterare besöker jag våra projekt i Centralafrikanska republiken under två veckors tid. Det är väldigt intressat att se hur vår personal hjälper människor på plats. Landet är hårt drabbat av konflikter. Många människor är på flykt undan våldet och det råder brist på läkarvård och mediciner. Läkare Utan Gränser har arbetat i landet i tjugo år och länge har den vård vi erbjuder varit den enda som finns att tillgå.

Hela eftermiddagen gick åt till olika typer av genomgångar; av säkerheten, landets historia och utveckling och projekten som Läkare Utan Gränser bedriver i landet. I Bangui arbetar Läkare Utan Gränser vid allmänsjukhuset med akut kirurgi. Men behovet är större än så – det finns också ett program för människor som utsätts för sexuellt våld, ambulanser och mobila kliniker som kan nå de som inte har möjlighet att ta sig till sjukhuset. Säkerheten i staden är rigorös. Jag fick en mobiltelefon och en kommunikationsradio. De ska jag använda, och meddela kontoret, varje gång jag förflyttar mig i Bangui. Man får inte promenera alls i staden utan måste åka bil var man än ska.

Tillbaka i gästhuset på kvällen efter att utegångsförbudet trätt i kraft. Jag har fått veta att min planerade resa till Bambara imorgon är inställd. Tanken var att jag skulle ta ett flyg kl. 08.00, då man inte säkert kan resa med bil på vägarna mellan städerna. Men nu är den inställd, av säkerhetsskäl. 

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.