Hoppa till huvudinnehåll

LÅNG VÄG TILL SJUKHUSET I PAKISTAN

Published 13 februari 2014
Lunginflammation är den vanligaste dödsorsaken bland barn under fem år i Pakistan. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Lunginflammation är den vanligaste dödsorsaken bland barn under fem år i Pakistan. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Medan världens media berättar om våldet och drönarattackerna i nordvästra Pakistan så kämpar en familj sig igenom ännu en kall och hård vinter i bergen i ett område där det knappt finns någon sjukvård överhuvudtaget.

Bebisen var så nedkyld att hela underkroppen började bli blå. För att komma till det lokala sjukhuset fick familjen bära honom över berget till närmaste väg för att sedan vänta på att en bil skulle passera. När bebisen till sist kom fram till sjukhuset behandlades han för nedkylning och allvarlig uttorkning.

En annan dag kom det in ett barn på två månader som hade svårt att andas på grund av allvarlig lunginflammation. Hans familj hade gått i 45 minuter för att hitta någon som hade bil. När de äntligen fann en, ville chauffören ha 3000 rupees, en skyhög summa för en pakistanier, bara för att köra dem till sjukhuset.

Sjukvård nära kollaps

För våra medarbetare i Kurram Agency, ett svårtillgängligt område i de bergiga gränstrakterna till Afghanistan, hör de här patienthistorierna till vardagen. Åratal av konflikter har lett till omfattande flyktingströmmar och en sjukvård som befinner sig nära kollaps. Varje vinter gör de kyliga temperaturerna, snöfallet och jordskred att hjälpen blir ännu mer svårtillgänglig.

Aziz ur-Rehman är läkare och arbetar för Läkare Utan Gränser i Kurram. Han berättar om de utsatta byarna i bergen där befolkningen har långt till medicinsk vård:

 – Det finns oftast inga tillgängliga transporter, så de får pulsa i snö för att få sjukvård. Även om de skulle kunna få skjuts, så har de ändå inte råd med det.

Hans kollega Rahman Sakhi är också läkare och berättar om en annan svårt nedkyld bebis som kommit in från Tyrah Valley.

 – Mamman kom till oss och grät. Hon berättade hur hon fått förlossningsvärkar och gått till badrummet. Hon födde barnet där utan någon som helst hjälp. Sedan fick hon vänta på en taxi, som inte är lätt att hitta i Tyrah. Det tog nästan sex timmar innan hon kom till sjukhuset. Vid det laget var bebisen så nedkyld att den tyvärr inte överlevde.

Stöttar lokala sjukhus

Läkare Utan Gränser är den enda medicinska organisation på plats i Kurram Agency. Vi stöttar två lokala sjukhus och har hand om den pediatriska avdelningen på Sadda Tehsil Headquarters-sjukhuset och den pediatriska öppenvårdsmottagningen på Alizai Tehsil Headquarters-sjukhuset.

Vår medicinske koordinator Javed Ali förklarar att vintern också innebär att fler patienter kommer in med brännskador och gasförgiftning. Till följd av kylan tar familjer ibland till desperata åtgärder för att hålla sig varma och laga mat. Han berättar om ett fall från det närliggande Khyber Pakhtunkwa:

 – Vid ett tillfälle i Hangu tog vi emot 16 patienter från en familj. De hade alla drabbats av akut kolmonoxidförgiftning. De hade samlats för att äta i ett rum med en öppen eld. När det bildades gas svimmade de allihop. Två av dem dog. Han fortsätter:

 – Vi ser också fler brännskador eftersom människor använder sig av hemmagjorda kaminer, öppen eld eller enkla gasvärmare. Ibland sker en explosion eller så kommer någon för nära elden.

Ofta är det så svårt att ta sig till ett sjukhus i den hårda, kalla pakistanska vintern, att människor väntar in i det längsta med att söka hjälp. Enligt Rahman Sakhi innebär det att patienternas tillstånd ofta är allvarligt när de väl kommer in till sjukhuset:

 – Om någon till exempel har en luftvägsinfektion så provar de att bota sig med huskurer först.

Lunginflammation vanligt

Om man inte behandlar de lättare infektionerna kan de förvärras till lunginflammation, vilket är den främsta dödsorsaken bland barn under fem år i Pakistan.
Vintern är inte det enda som försvårar tillgången till hälso- och sjukvård i de här delarna av Pakistan. Till exempel har en militär offensiv pågått i Tyrah Valley sedan 2011. Men snön och isen är ett extra hinder som ytterligare sätter ljuset på att många utsatta befolkningsgrupper är praktiskt taget avskurna från medicinsk behandling. Vår projektsamordnare Nicolas Palarus förklarar:

 – Vi hör om drönarattacker i området, vi får höra om våldet och konflikterna. Men vi hör aldrig talas om det dagliga livet för alla de utsatta människorna som bor i området. Samtidigt får vi inte heller glömma bort att otryggheten fortfarande är ett stort problem i den här delen av Pakistan.

 – Bara under förra året inträffade 23 säkerhetsincidenter som bombexplosioner och självmordsattacker som dödade 135 människor och sårade 283, fortsätter han. Vi har tur som har rutinerad och motiverad personal som ger medicinsk vård till de här områdena. Människorna som bor här har få, eller inga andra möjligheter till vård.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Pakistan sedan 1986 med lokalbefolkningen och afghanska flyktingar som drabbats av väpnade konflikter och naturkatastrofer eller som saknar tillgång till hälso- och sjukvård. Våra team bistår med gratis vård i Kurram och Bajaur Agency (FATA) och i provinserna Khyber Pakhtunkwa, Sindh och Balochistan. Läkare Utan Gränser förlitar sig enbart på donationer från privatpersoner och får inga pengar från någon regering, något givarorgan, militär eller politisk grupp för att finansiera sina projekt i Pakistan.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare