Hoppa till huvudinnehåll

Lång väntan och återförening

Publicerad 2 januari 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Många som är på flykt kommer till vår mobila klinik, de flesta har små barn.

"Många människor kastade sig fram till husbilen, nästan alla föräldrar som håller sina små barn i handen eller i famnen. Feber, ont i magen, ont i halsen, jobbigt att andas var symptom som beskrevs för mig." 
 

Först vid fyra på eftermiddagen hinner vi fram med vårt medicinska team och husbilen till bensinstationen i Polykastro.  Här befinner sig dagligen tusentals människor ute i kylan i väntan på att komma till gränsen. 

Här är varken flyktingarna eller de humanitära organisationerna särskilt välkomna och vi kan heller inte göra några vidare insatser på plats. Två mil bort har vi ett färdigt läger och en finfin vårdcentral, men den hålls tyvärr stängd av myndigheterna.  

Många människor kastade sig fram till husbilen, nästan alla föräldrar som håller sina små barn i handen eller i famnen. Feber, ont i magen, ont i halsen, jobbigt att andas var symptom som beskrevs för mig. Sjuksköterskan och våra översättare försöker upprätta ett triage-system, men idag var folk verkligen otåliga. De är fortfarande stressade för bussen som ska ta sig till gränsen och den kan åka när som helst.

Redan efter en timme har vi fått två allvarligare fall i vår husbilsklinik och läkaren ville skicka båda patienterna till sjukhuset i Kilkis. En av dem en gravid kvinna med blödningar. Problemet är att hon verkligen inte vill åka. Vi försöker och försöker, men hon tillhör en större grupp människor som reser tillsammans. Vi får se henne gå. Jag tar ett djupt andetag. Som tur var finns sjukhus även på andra sidan gränsen.

Jag hinner inte tänka så mycket längre innan en av våra översättare säger att jag måste komma. En pojke är försvunnen. Pappan som står vid en av eldarna och värmer sig har på arabiska förklarat för min kollega att han somnat på bussen och att hans tolvårige son stigit av vid något av de tidigare stoppen och att bussen kört vidare utan honom. Detta är tyvärr inte alls ovanligt. Det finns mängder av barn som kommer ifrån sina föräldrar längst flyktvägen. Men det finns också organisationer som är duktiga på att hitta dem. Jag ringer en av dem och vips så sätter ett maskineri igång. Jag måste lämna bensinstationen innan pojken är tillbaka, men en kollega berättar om pappans stora leende när han återförenas med sin son några timmar senare.  Arbetsdagen är slut. En ny imorgon. 

Aktuellt om Grekland

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Varje dag köar människor framför våra mobila kliniker vid Ellinikos idrottsplats i Grekland.
Nyheter från fältet

Ångest och depression vid Ellinikos idrottsplats i Grekland

Varje morgon parkerar två av våra bilar framför idrottskomplexet Elliniko utanför Aten. Arenorna där byggdes inför OS 2004. Nu bor här män, kvinnor och barn som flytt för att söka säkerhet i Europa.

Polisen började tömma flyktinglägret i Idomeni, Grekland, den 24 maj.
Nyheter från fältet

Idomeni: Fortfarande oklart vart flyktingarna förs

Vi fördömer den pågående tvångsförflyttningen av tusentals människor från Idomeni i Grekland. Bristen på information och begränsningarna gör det svårt för humanitära organisationer att utföra sitt arbete. 

Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Är vi statslösa?!”

Nada, från Syrien, flyttades från lägret i Idomeni:
"Vår situation i det nya lägret är fruktansvärd. Vi är trötta och vi har fått nog av att leva så här. Vi kom hit eftersom Europa ska vara civiliserat - men är det här civiliserat?"

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.