Hoppa till huvudinnehåll

Lesbos: Vi vägrar att bli del av ett omänskligt system

Publicerad 23 mars 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Flyktingar på Lesbos

Flyktingar väntar utanför Morialägret på Lesbos. Efter EU:s avtal med Turkiet ska lägret förvandlas i något slags interneringsläger.

Igår kväll avslutade vi våra humanitära och medicinska aktiviteter i lägret Moria på Lesbos. Beslutet är en konsekvens av EU:s nya flyktingpolitik. Efter avtalet med Turkiet kommer Moria att omvandlas till ett slags interneringsläger varifrån migranter och asylsökande ska skickas tillbaka till Turkiet. Vi vägrar att bli del av detta omänskliga system.

– Vi har tagit det svåra beslutet att lämna Moria eftersom vi inte vill bli delaktiga i ett system som vi tycker är både orättvist och omänskligt, säger Marie Elisabeth Ingres, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Grekland.

– Vi vill inte att våra hjälpinsatser utnyttjas i samband med massavvisningar och vi vägrar att bli en del av ett system som inte tar hänsyn till människors humanitära behov eller skyddsbehov.

Vi har sedan juli förra året arbetat i Moria. Teamen har transporterat flyktingar dit, drivit en klinik och byggt duschar och toaletter i lägret för att förbättra de hygieniska förhållandena. Samtliga aktiviteter har nu upphört. Däremot kommer vi fortsätta med andra insatser på Lesbos. Teamen kommer fortfarande att ha mobila kliniker på ön samt ett transitcenter i Mantamados där nyanlända flyktingar får hjälp. Även räddningsinsatsen på Egeiska havet som utgår från Lesbos kommer att fortsätta.

Frågor om svar om att vi lämnar Morialägret på vår engelska hemsida.

Sedan Läkare Utan Gränser började jobba på Lesbos på sommaren 2015 har teamen genomfört över 24 000 patientbehandlingar, runt hälften av dem i Morialägret. Våra team har dessutom gett över 3 500 människor psykosocialt stöd. Vi har även hjälpt till att transportera 13 000 nyanlända flyktingar från kusten på norra Lesbos till flyktinglägren Kara Tepe och Moria på södra delen av den grekiska ön.

Relaterade nyheter

Grekland

Flyktingar betalar priset för EU:s avtal med Turkiet

DEBATT | Tusentals människor är fast på de grekiska öarna, under ovärdiga och hälsovådliga förhållanden. De får betala priset för EU:s flyktingavtal med Turkiet, som denna vecka fyller två år.

Tusentals flyktingar är fast på grekiska öarna sedan 2016 då Eu slöt ett avtal med Turkiet.
Grekland

EU:s avtal med Turkiet skadar människors hälsa

Idag är det två år sedan EU:s flyktingavtal med Turkiet trädde i kraft. Som en konsekvens av avtalet sitter tusentals människor fast på de grekiska öarna. Levnadsförhållandena leder till fysisk och psykisk ohälsa.

Barn i flyktinglägret Moria på Lesbos är särskilt känsliga för kylan och de svåra förhållandena.
Grekland

Lesbos: ”De som har tur bor i en container”

Myriam Abdel-Basit arbetar som kulturtolk på den grekiska ön Lesbos. Hon berättar hur tillgång till sjukvård gör det möjligt för flyktingar som lever under hårda förhållanden att återigen känna sig som människor.