Hoppa till huvudinnehåll

LIBERIA FRITT FRÅN EBOLA

Publicerad 9 maj 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Att Liberia är fritt från Ebola är glädjande, men för att förhindra att sjukdomen sprids igen måste man samarbeta över nationsgränserna. FOTO: Peter Casa

Att Liberia är fritt från Ebola är glädjande, men för att förhindra att sjukdomen sprids igen måste man samarbeta över nationsgränserna. 

Beatrice Yardolo, ebolaöverlevare.

Beatrice Yardolo, ebolaöverlevare. 

Siaffa Dolo, anställd på Läkare Utan Gränser har arbetat med ebola i Liberia.

Siaffa Dolo, anställd på Läkare Utan Gränser. 

Idag den 9 maj, förklarar Världshälsoorganisationen Liberia ebolafritt efter 42 dagar utan nya fall. Liberia är det land i Västafrika som har drabbats hårdast av epidemin. Fler än 10 000 människor har smittats av viruset och över 4 500 har dött.

Bakom siffrorna finns många sorgliga berättelser. Tusentals liberianer har förlorat sin partner, sina syskon, barn och föräldrar. Men det finns också berättelser som ger hopp.

Beatrice Yardolo, överlevare

Mitt namn är Beatrice Yardolo, jag är 58 år gammal och jag är stolt över att vara den sista patienten i Liberia som har tillfrisknat från ebola.

Jag jobbade på en kyrklig skola i St. Paul Bridge utanför Monrovia, slumområdet har drabbats väldigt hårt av ebola. Jag smittades av viruset i februari 2015, då hade redan tre av mina familjemedlemmar gått bort. Jag förlorade en brorsdotter och mina två söner.

I två veckor var jag inlagd på ett ebolacenter i Monrovia. Jag blev frisk och fick lämna ebolacentret den 5 mars. Den liberianska regeringen och alla hjälparbetare jublade. Hälsoministeriet förklarade mig officiellt till den sista ebolaöverlevaren i hela landet. Jag känner mig stolt. Det är fruktansvärt att jag har förlorat mina söner och min brorsdotter – men jag visste att jag kunde besegra sjukdomen.

Nu vill jag inte jobba som lärare igen. Jag är rädd att föräldrarna inte kommer att acceptera att jag undervisar deras barn. Många föräldrar skulle inte låta barnen gå till skolan. Jag vill inte utsätta mig för en sådan situation. Jag ska starta eget företag istället.

Jag hoppas att Liberia aldrig kommer behöva uppleva ett ebolautbrott igen. Det har drabbat så många familjer. Det är enklare att överleva ett krig, där man flyr från vapen, än att försöka undkomma en osynlig fiende.

Siaffa Dolo, anställd på Läkare Utan Gränser

Jag har arbetat för Läkare Utan Gränser från augusti 2014 till april 2015. Först jobbade jag som chaufför för det medicinska teamet, tog jag hand om de döda kropparna. Min huvuduppgift var att transportera liken från ebolacentret till krematoriet. Varje dag var en utmaning. Jag grät över varje patient som hade gått bort. Det finns inget mer hjärtskärande än att se små barn, ibland inte äldre än två månader, kremeras.

Det var ett svårt arbete som jag inte hade kunnat göra under normala omständigheter. Men landet var i undantagstillstånd och allas insats behövdes.

Senare bytte jag arbetsuppgift och jobbade i de team som åkte ut i Monrovia när nya misstänkta ebolafall dök upp. Jag arbetade med detta tills mitt kontrakt gick ut i april.

Nu har jag återvänt till min familj och de är glada att jag är tillbaka. Jag ska vila ett par veckor tills jag ska börja på ett nytt jobb.

Läkare Utan Gränser stöttar idag det försvagade sjukvårdssystemet i Libera. Vi driver ett barnsjukhus i Monrovia och samarbetar med hälsoministeriet för att starta en vaccinationskampanj mot mässling. Under den pågående epidemin vårdade Läkare Utan Gränsers team i Liberia 1 663 ebolapatienter varav 910 persoer övrerlevde. Även om Liberia har deklarerats ebolafritt är det viktigt att komma ihåg att epidemin ännu inte är över i grannländerna Guinea och Sierra Leone. För att förhindra att sjukdomen sprids igen måste man samarbeta över nationsgränser. Våra team i Västafrika har hittills tagit hand om 9 470 människor på våra ebolacenter, av dem var 5 170 bekräftade ebolafall,varav 2 553 har överlevt. Vi har förlorat 14 kollegor.

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon. 

På den pediatriska avdelningen på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Monrovia. Ebolaepidemin 2014-2015 slog Liberias sjukvård i spillror.
Liberia

Lång vägs färd mot vård

Det har blivit tyst om Liberia. Men några år efter den svåra ebolaepidemin kämpar man fortfarande för att bygga upp en fungerande sjukvård. I utkanten av Monrovia har Läkare Utan Gränser ett barnsjukhus. Hit kommer de svårast sjuka barnen – men vägen hit är ofta lång.