Hoppa till huvudinnehåll

Libyen: flyktingförvar i Misrata stängs

Publicerad 18 oktober 2019
Libyen: Flyktingar och migranter hålls inlåsta i förvar
Foto: Tankred Stoebe
Undermåliga förhållanden i libyska flyktingförvar leder till sjukdom och lidande. Misrata, 2017.

I Misrata i Libyen har ett förvar för flyktingar och migranter stängts och människorna förflyttats till andra förvar. Där befinner de sig i allt mer omänskliga och farliga förhållanden.

Den 14 oktober stängde libyska myndigheter flyktingförvaret Karareem i kuststaden Misrata. Fler än 100 flyktingar och migranter som hållits godtyckligt inlåsta fördes över till två andra förvar i samma område, Zliten och Souq Al Khamees. Läkare Utan Gränser har upprepade gånger slagit larm om att förhållandena i dessa båda förvar är extremt dåliga, något som både libyska myndigheter och FN:s flyktingorgan UNHCR är medvetna om.

Män, kvinnor och barn som suttit godtyckligt inlåsta i månader, ibland år, med bristfällig tillgång till mat, vatten och möjlighet att röra sig utomhus, kommer nu att tvingas utstå samma omänskliga förhållanden. En del av dem har även utsatts för tortyr och människohandel under sin tid i Libyen.

– Att stänga ett förvar skulle vara ett steg i rätt riktning ifall det skulle ge flyktingarna och migranterna mer rörelsefrihet, säkerhet och stöd. I det här fallet flyttas de bara från ett förvar till ett annat och sitter fast i ett oupphörligt kretslopp av våld och förtvivlan, säger Sacha Petiot, Läkare Utan Gränsers landsansvariga i Libyen.

Den väpnade konflikt som blossade upp i april i Tripoli har gjort situationen värre för flyktingar och migranter som sitter i förvar i områden där de stridande parterna drabbar samman. 60 människor dog när flyktingförvaret i Tajoura bombades i en lufträd den 2 juli. Då krävde många, inklusive de libyska myndigheterna, att förvaren skulle stängas.

För tillfället finns det inga säkra ställen i Libyen där migranter och flyktingar kan söka skydd och hjälp. Den enda flyktinganläggningen som drivs av UNHCR har meddelat att den är full och inte kan ta emot flera utsatta människor.

– Vi behöver evakuera fler från Libyen. Det skulle rädda liv. Dessutom måste det skapas alternativ till att sätta människor i förvar, till exempel platser där människor snabbt och enkelt kan få tak över huvudet. Annars är de mest utsatta flyktingarna och migranterna dömda till att hållas instängda i förvar, utan någon som helst tidsbegränsning och med stor risk att utsättas för faror och lidande, säger Sacha Petiot.

Läkare Utan Gränser har arbetat i förvaren i Libyen sedan 2016. Vi bistår med primärvård, psykologisk vård och remisser till sjukhus för att akuta fall. Syftet är att lindra lidandet bland flyktingar, asylsökande och migranter samt att höja rösten om de förfärliga förhållandena i förvaren. Läkare Utan Gränser upprepar kraven på att de som sitter i förvaren ska släppas ut, att evakueringarna från Libyen ska utökas och att den EU-ledda politiken att fånga upp de som försöker fly ut på Medelhavet och föra dem tillbaka till Libyen ska upphöra.

Förutom insatserna i Libyen arbetar Läkare Utan Gränser också på Medelhavet i samarbete med SOS Méditerranée ombord på sök- och räddningsfartyget Ocean Viking.