Hoppa till huvudinnehåll

Libyska kustbevakningen utsatte människor för fara

Publicerad 24 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkare Utan Gränser gör en räddningsinsats på Aquarius

Teamet på Aquarius vid en räddningsinsats förra sommaren.

I samband med en räddningsaktion på Medelhavet den 23 maj närmade sig den libyska kustbevakningen ett antal båtar i sjönöd, hotade passagerarna och avlossade skott i luften. Detta agerande ledde till kaos och utgjorde ett hot mot människors liv. Våra och SOS Méditerranées medarbetare blev vittne till den våldsamma händelsen.

Våra och SOS Méditerranées team hade blivit informerade om att några båtar befann sig i sjönöd och hade hunnit dela ut flytvästar till passagerarna. Drygt 20 passagerare hade förts ombord på det gemensamma sök- och räddningsfartyget Aquarius medan övriga var kvar på båten i sjönöd.

Medan teamen åkte iväg för att undsätta en annan båt, vars läge var ännu mer kritiskt, körde den libyska kustbevakningen fram till gummibåtarna. Personerna ombord hade dragna vapen.

– Två personer från den libyska kustbevakningen, beväpnade och i uniform, klev ombord på en av gummibåtarna. De tog passagerarnas telefoner, pengar och andra tillhörigheter, säger Annemarie Loof som arbetar för Läkare Utan Gränser.

– Många passagerare, som turligt nog redan hade flytvästar på sig, blev så rädda att de hoppade överbord, fortsätter hon. Våra team lyckades dra upp 67 personer ur vattnet, samtidigt som skott avlossades i luften. Att ingen dog eller skadades är ett mirakel.

EU:s stöd bidrar till faran

– Den libyska kustbevakningen visade mycket lite förståelse för de utsatta människorna på gummibåtarna, säger Annmarie Loof. De uppträdde hänsynslöst – om inte direkt hotfullt – gentemot dem.

– Med tanke på att den libyska kustbevakningen har fått utbildning och stöd av EU blir den här händelsen ännu mer oroande, understryker hon. Vi anser att italienska och europeiska myndigheter bör upphöra med detta stöd. Oavsett om stödet är direkt eller indirekt så bidrar det till att människor utsätts för livsfara.

Det här vittnesmålet gav en man från Gambia till teamet från SOS Méditerranée:

– När libyerna riktade sina vapen mot oss, och sade åt oss att ge dem alla våra pengar och våra telefoner och att vi skulle hoppa överbord, då gjorde vi som de sagt. Många av oss hoppade i vattnet. Jag var inte rädd. Jag föredrog att drunkna i havet än att bli kuvad och dö i Libyen.

1 004 personer räddade

Trots kaoset lyckades teamen från Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée föra 1 004 personer, däribland ett två veckor gammalt spädbarn, i säkerhet ombord på fartyget Aquarius.

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Många människor hamnade i vattnet under räddningsinsatsen på Medelhavet.
Medelhavet

Många saknas efter räddning på Medelhavet

588 människor befinner sig i säkerhet ombord på sök- och räddningsfartyget Aquarius som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée. Men ett okänt antal människor saknas fortfarande efter svåra räddningsinsatser på Medelhavet den 1 november.

Människor hålls inlåsta i mörka, dåligt ventilerade lokaler i Libyen där de inte kan ligga utsträckta på natten.
Libyen

Sluta blunda för mardrömmen i Libyen

DEBATT | Våra kollegor i Libyens läger vårdar fler än tusen patienter varje månad. De vittnar om vidriga förhållanden. Hur många fler berättelser behöver Sveriges regering höra för att sluta blunda för helvetet i Libyen?

Ett interneringsläger enbart för kvinnor och barn, 60 kilometer väster om Tripoli, Libyen.
Libyen

EU:s stöd förvärrar lidandet i Libyen

DEBATT | EU:s stöd till Libyen för att stoppa flyktingar och migranter från att ta sig till Europa gör att människor hålls fast i landets kriminella och inhumana system. Denna utveckling är djupt oroande, skriver vi i ett öppet brev till Sveriges statsminister Stefan Löfven.