Hoppa till huvudinnehåll

Libyska kustbevakningen utsatte människor för fara

Publicerad 24 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkare Utan Gränser gör en räddningsinsats på Aquarius

Teamet på Aquarius vid en räddningsinsats förra sommaren.

I samband med en räddningsaktion på Medelhavet den 23 maj närmade sig den libyska kustbevakningen ett antal båtar i sjönöd, hotade passagerarna och avlossade skott i luften. Detta agerande ledde till kaos och utgjorde ett hot mot människors liv. Våra och SOS Méditerranées medarbetare blev vittne till den våldsamma händelsen.

Våra och SOS Méditerranées team hade blivit informerade om att några båtar befann sig i sjönöd och hade hunnit dela ut flytvästar till passagerarna. Drygt 20 passagerare hade förts ombord på det gemensamma sök- och räddningsfartyget Aquarius medan övriga var kvar på båten i sjönöd.

Medan teamen åkte iväg för att undsätta en annan båt, vars läge var ännu mer kritiskt, körde den libyska kustbevakningen fram till gummibåtarna. Personerna ombord hade dragna vapen.

– Två personer från den libyska kustbevakningen, beväpnade och i uniform, klev ombord på en av gummibåtarna. De tog passagerarnas telefoner, pengar och andra tillhörigheter, säger Annemarie Loof som arbetar för Läkare Utan Gränser.

– Många passagerare, som turligt nog redan hade flytvästar på sig, blev så rädda att de hoppade överbord, fortsätter hon. Våra team lyckades dra upp 67 personer ur vattnet, samtidigt som skott avlossades i luften. Att ingen dog eller skadades är ett mirakel.

EU:s stöd bidrar till faran

– Den libyska kustbevakningen visade mycket lite förståelse för de utsatta människorna på gummibåtarna, säger Annmarie Loof. De uppträdde hänsynslöst – om inte direkt hotfullt – gentemot dem.

– Med tanke på att den libyska kustbevakningen har fått utbildning och stöd av EU blir den här händelsen ännu mer oroande, understryker hon. Vi anser att italienska och europeiska myndigheter bör upphöra med detta stöd. Oavsett om stödet är direkt eller indirekt så bidrar det till att människor utsätts för livsfara.

Det här vittnesmålet gav en man från Gambia till teamet från SOS Méditerranée:

– När libyerna riktade sina vapen mot oss, och sade åt oss att ge dem alla våra pengar och våra telefoner och att vi skulle hoppa överbord, då gjorde vi som de sagt. Många av oss hoppade i vattnet. Jag var inte rädd. Jag föredrog att drunkna i havet än att bli kuvad och dö i Libyen.

1 004 personer räddade

Trots kaoset lyckades teamen från Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée föra 1 004 personer, däribland ett två veckor gammalt spädbarn, i säkerhet ombord på fartyget Aquarius.

Aktuellt om Medelhavet

En pojke räddas på Medelhavet av vårt fartyg Prudence i juni 2017.
Nyheter från fältet

Att hindra humanitär hjälp kommer att orsaka mer död

"Om humanitära fartyg drivs bort från Medelhavet kommer färre fartyg i området att rädda människor från att drunkna. De som inte kommer att drunkna kommer att tvingas återvända till Libyen, som vi vet är ett laglöst land där människor godtycklig frihetsberövas och utsätts för extremt våld."

Räddning på Medelhavet
Nyheter från fältet

Nya regler sätter liv i fara på Medelhavet

Vi har meddelat Italiens inrikesministerium att vi inte kommer att underteckna uppförandekoden för frivilligorganisationer som har räddningsfartyg på Medelhavet. Reglerna skulle begränsa räddningsinsatsen och ha allvarliga humanitära konsekvenser.

"Halvvägs mellan Misrata och Tripoli ligger ett interneringscenter. Situationen vi möttes av där var hemsk. Rummen var små och smutsiga."
Nyheter från fältet

De oidentifierade på Libyens bårhus

"Halvvägs mellan Misrata och Tripoli ligger ett interneringscenter. Situationen vi möttes av där var hemsk. 43 fångar hade varit där i en månad utan någon kontakt med omvärlden eller sina familjer."
– Tankred Stoebe, läkare som reste genom Libyen i januari.

Människor räddas från en gummibåt utanför Libyens kust.
Nyheter från fältet

Kvinnorna som flyr över Medelhavet

När Jewel klev ombord på Aquarius såg hon ut som en skrämd fågel som äntligen funnit skydd i stormen. Hon hade precis överlevt nio timmar på Medelhavet i en liten gummibåt, tillsammans med över 100 andra människor. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.