Hoppa till huvudinnehåll

”LIV HÄNGER PÅ SKÖR TRÅD”

Published 11 december 2012

Tusentals civila har sedan 2009 drabbats av våldet i den sydsudanesiska delstaten Jonglei. Bland de drabbade finns kvinnor och barn – ibland så små som fyra månader. Dessutom hotas hälsovården när våldet riktas mot sjukhusen, det visar vår nya rapport från området.

Jonglei har en lång historia av boskapsplundring, men sedan 2009 har tusentals civila, kvinnor och barn dragits in i de våldsamma attackerna, vilka ofta inträffar under torrperioden. En nedrustningskampanj i mitten av 2012 ledde till oro och instabilitet med attacker mot civila. Ytterligare strider mellan en milis och Sydsudans väpnade styrkor i Jonglei förvärrade läget och tvingade människor att lämna sina hem mitt under malariasäsongen.
 
– Patienter som kommer till våra kliniker beskriver hur de tvingats att ta fruktansvärda beslut om vilka barn de ska ta med sig och vilka barn de måste lämna kvar. Det vi ser är en akut situation, befolkningens liv och hälsa hänger på en skör tråd. Vi står inför torrsäsongen, vilket gör att det går att förflytta sig igen. Nu är vi rädda för att våldet, skadorna och förflyttningarna kommer att ta fart igen, säger Chris Lockyear, ansvarig för vårt arbete i området.

Upprörande berättelser

Vår rapport ”South Sudan’s hidden crisis” innehåller upprörande berättelser från civila som dragits in i attackerna mot byar.
 
– De kastade in barn i elden. Om barnen kunde springa så sköts de, om de var små och inte kunde springa blev de dödade med kniv, säger en kvinna om en attack i mars i år.
 
De indirekta konsekvenserna av våldet syns mindre men är lika allvarliga. Hela samhällen har tvingats fly långt in i bushen där de - utan skydd, mat eller rent dricksvatten - är extra mottagliga för malaria, lunginflammation, undernäring och diarréer.

Sjukhus förstörs och plundras

Utöver attackerna mot civila så har även hälsovården attackerats i Jonglei. Våra sjukhus blev förstörda eller plundrade i Pieri i augusti 2011, Pibor och Lekwongole i december 2011, Lekwongole i augusti 2012 och Gumuruk i september 2012. Det gjorde att den redan utsatta befolkningen inte fick hälsovård.  Vi är de enda som erbjuder gratis högkvalitativ vård i norra och centrala Jonglei, med sex sjukhus för en befolkning på 187 000. Från januari 2011 till oktober 2012 behandlade vi hundratals skadade människor och tog emot över 225 000 patienter.
 
– Läget i Jonglei är akut. Vi fortsätter att erbjuda neutral och opartisk hälsovård, men vi är rädda för att det kommer uppstå ännu större medicinska behov bland människor som inte ens kan nå våra kliniker sedan de sökt skydd i bushen eller är rädda för att resa. Vi ber alla väpnade grupper att respektera medicinska humanitära inrättningar och personal.
 
Rapporten ”South Sudan’s hidden crisis” kan läsas här.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare