Hoppa till huvudinnehåll

Livräddande vård till mödrar och spädbarn i Kenya

Publicerad 28 april 2017
Foto: Yann Libessart/Läkare Utan Gränser
Mellan januari och februari 2017 föddes 737 barn på Mrima vårdcentral i Likoni, Kenya, varav 143 förlöstes med kejsarsnitt.

När Lena Makunye skulle föda sitt andra barn hade hon ingen aning om att hon skulle behöva genomgå en akut operation för att rädda både henne och barnets liv. På Mrima vårdcentral i Likoni, Kenya, har blivande mödrar som Lena nu tillgång till akut förlossningsvård.

– Jag hade haft värkar länge, men barnet kom inte ut, berättar Lena Makunye. När jag fick veta att jag var tvungen att opereras blev jag rädd - jag hade aldrig genomgått en operation förut. Jag hade ont, men läkarna gav mig styrka. Sedan dröjde det inte länge förrän min son föddes.

Vi har, tillsammans med hälsomyndigheterna i Mombasa, uppdaterat anläggningen så att kvinnor med komplikationer under graviditeten kan föda säkert och kostnadsfritt. Sedan januari fungerar några ombyggda containrar som operationssal, vilket har inneburit att kvinnor som behöver kejsarsnitt nu kan föda sina barn närmare hemmet. Detta är en tillfällig åtgärd tills en permanent byggnad är på plats.

– Den här anläggningen räddar liv här i området, säger Josephine Masikini, barnmorska och projektkoordinator för Läkare Utan Gränser i Likoni.

Före januari fanns det ingen fungerande anläggning för akuta förlossningar i området kring Likoni. Kvinnor med komplicerade förlossningar fick hänvisas till ett annat sjukhus som endast kunde nås med färja. Långa väntetider på natten innebar att många liv sattes i fara.

Vi planerar att utbilda vårdpersonal

Mödradödligheten i Kenya har minskat under de senaste åren. Trots det står graviditets- och förlossningsrelaterade komplikationer fortfarande för nästan en femtedel av dödsorsaken bland kvinnor i barnafödande ålder. Cirka 40 procent av kvinnorna i Kenya föder inte sina barn på någon form av vårdinrättning och får inte hjälp av utbildad personal.

2015 dog cirka 34 000 barn i Kenya innan de hann bli en månad gamla. Men med hjälp av utbildad personal och tillgång till rätt mediciner och utrustning kan kvinnors liv och deras barn räddas.

– Efter att utbyggnaden och renoveringen av Mrima vårdcentral är klar hoppas vi att anläggningen kommer att fungera som en vårdmodell i hela Kenya, säger Josephine Masikini. Från och med 2018 planerar vi också att utbilda vårdpersonal från andra delar av landet och hoppas bidra till att minska antalet dödsfall hos mödrar och barn också i dessa områden.

Mellan januari och februari 2017 föddes 737 barn på Mrima vårdcentral, varav 143 förlöstes med kejsarsnitt. De medicinska teamen genomförde också 2 273 konsultationer inför förlossningar.
 

Läkare Utan Gränser började arbeta i Likoni i februari 2016. Ombyggnationen av containrarna började i slutet av förra året och togs i bruk den 27 januari 2017, när den första bebisen föddes med hjälp av kejsarsnitt.

Läkare Utan Gränser tillhandahåller också sjukvård i andra delar av Kenya, bland annat i områdena Eastlands och Kibera i Nairobi, där vi har arbetat under de senaste två decennierna. Dessutom arbetar medicinska team i flyktinglägret Dagahaley i Dadaab, Homa Bay County, Ndhiwa sub-County och vi kommer också att öppna ett program för behandling och hantering av icke-smittsamma sjukdomar i Embu County.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare