Hoppa till huvudinnehåll

Livsfarliga kramper

Publicerad 12 april 2019

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Becya Adelines son Jason föddes på vårt sjukhus i Port-au-Prince, Haiti. Hon förlorade sitt första barn på grund av eklampsi.

Becya Adelines son Jason föddes på vårt sjukhus i Port-au-Prince, Haiti. Hon förlorade sitt första barn på grund av eklampsi.

Idag har jag för första gången i mitt liv träffat på en patient som led av eklampsi. Eklampsi brukar i Sverige kallas för havandeskapsförgiftning och kan undvikas om man upptäcker och behandlar det i tid - vilket i ett land som Sverige nästan alltid är fallet.

Här i Haiti är eklampsi mycket vanligare och på vår akutmottagning här i Port-au-Prince tar vi emot eklamptiska patienter varje vecka. Det är ett mycket skrämmande tillstånd. Patienten som kom in till oss idag var kraftigt medvetandesänkt, hade problem med andningen och efter ett par minuter började hon krampa.

Jag ställde mig vid huvudändan av akutbritsen och försökte hålla luftvägen fri, läkaren ordinerade magnesium som i bästa fall kan få kramperna att sluta. Annars måste barnet förlösas. Tillsammans fortsatte vi att behandla patienten, hon fick syrgas och dropp. Vi undersökte barnet och såg att det som tur var hade överlevt kramperna. Vid det laget var det inte mycket mer att göra än att vänta. Kvinnan blev kvar på akuten för observation.

Samtidigt sa jag till läkaren som var med och behandlade kvinnan att detta var första gången som jag sett en patient i eklamptiskt tillstånd. Han berättade då för mig att i Haiti är det så pass vanligt med eklampsi att i stort sett alla stora sjukhus har en sal dedikerat helt till dessa patienter.

Under tiden som vi pratade så fick kvinnan nya kramper och hon refererades till ett större sjukhus med möjlighet att förlösa barnet om det skulle behövas. Jag vet inte hur det gick för kvinnan och hennes ofödda barn. Jag hoppas att det gick bra för dem båda. 

Läs hela Ilsa Karlssons blogg från Haiti.

Ilsa Karlsson, Haiti

Ilsa Karlsson

Sjuksköterska

Relaterade nyheter

När orkanen Matthew träffade Haiti 2016 isolerades många byar och våra team jobbade hårt med att nå människor på landsbygden.
Haiti

Att arbeta på landsbygden

"En kollega som arbetar på vårt sjukhus ute på landsbygden hade blivit sjuk. Nu undrade de om jag kunde tänka mig att åka dit ett par dagar och täcka upp. Självklart sa jag ja."
- Ilsa Karlsson, Haiti.

Cheldine Jean Pierre, i Haiti, som skottskadades i benet.
Haiti

En spännande utmaning

"Eftersom jag är van vid att arbeta inom akutsjukvården känner jag att jag är på bekant mark, även om det finns många skillnader."
- Sjuksköterskan Ilsa Karlsson.

Utsikt över Martissant, en av de största slumområderna i Haitis huvudstad Port-au-Prince.
Haiti

"Uppenbart att vi behövs"

"När jag fick höra att det var Haiti jag skulle åka till så visste jag inte riktigt vad jag skulle tänka."
- Sjuksköterskan Ilsa Karlsson.

Naturkatastrofer

Podd: Kirurgen Johan om sheriffer, skalv och svek

Kirurgen Johan von Schreeb berättar i vår podd om sitt jobb i naturkatastrofer. Varför gjorde den svårt skadade killen på Haiti ett så djupt intryck?