Hoppa till huvudinnehåll

Ljusets mödrar och de bästa sätten att undvika akut undernäring

Published 31 juli 2014
Undernäring är ett problem i Niger och vi arbetar bland annat med matlagningskurser för mammor.
FOTO:MSF

Undernäring är ett problem i Niger och vi arbetar bland annat förebyggande med barn under fem år. Vi driver även Mamans Lumière – ljusets mödrar, som lär mammorna att laga näringsberikad mat på lokala råvaror.

I byn Doney, i Madaoua i södra Niger, har flera mammor samlats under skydd av två stora träd för att delta i en matlagningskurs. Idag ska de få lära sig att tillaga kouli-kouli-soppa, gjord av jordnötssmör. Kursen leds av två så kallade Mamans Lumière – ljusets mödrar. Ai Gaiya är en av dem:

 – Vi lär mammorna hur man gör soppa och grönsakspuréer som är rika på vitaminer. Vi har två kurstillfällen per vecka och resten av tiden får deltagarna öva hemma. Mammorna står själva för ingredienserna: hirs, durra, kål. Fördelen är att det är lokalproducerade produkter som är lätta att få tag på, förklarar hon.

Motverka undernäring

Kvinnor som Ai Gaiya utgör själva kärnan i en strategi med syftet att förebygga akut undernäring i byn. I programmet tar familjer ansvar för att förbättra näringsstatusen hos barn som riskerar att drabbas av akut undernäring. För att uppnå detta mål uppmuntras positiva förändringar när det gäller mathållning, hygien och hälsoåtgärder.

 – Programmet bygger på att positiva mönster ska uppmuntras och vanor som leder till sjukdom eller brist på näringsrik mat – två direkta orsaker till undernäring – ska ändras inom familjerna, förklarar Núria Salse, näringsrådgivare hos Läkare Utan Gränser.

Familjen har en aktiv roll

Hon fortsätter:

 – Det här är ännu ett verktyg i kampen mot undernäring bland barn, ett som kompletterar behandlingsprogrammen och ger familjen en aktiv roll i barnens utveckling, genom att använda de resurser som de redan har.

Det är relativt lätt att genomföra det här initiativet. Först behöver man hitta en kvinna från området vars barn är friska och som tar hand om deras hälsa ordentligt, en person som ser till att de får de vaccinationer de behöver, besöker vårdcentralen när barnen blir sjuka, har en god hygien och håller en bra diet. Den kvinnan får sedan uppmuntra de andra kvinnorna i byn att göra likadant och belysa fördelarna. Hon blir en positiv förebild, mamman som upplyser de andra.

Stödgrupp bildas

Sedan bildas en stödgrupp för mödrar med barn mellan 6 och 23 månader som lider risk att drabbas av undernäring. Efter att ha gått en kurs hos Läkare Utan Gränser i hur man motverkar undernäring, tar sedan enMaman Lumière över stödgruppen. Hon förklarar vilken typ av mat som finns i området, som är mest energi- och vitaminrik och hur den ska lagas för att bäst bevara vitaminer och näringsämnen. I samband med matlagningslektionerna förmedlas även goda råd om hälsa och hygien.

För att kunna hålla ögonen på barnens näringsintag ordentligt använder ljusets mödrar så kallade MUAC-remsor, som är ett slags armband som mäter omkretsen av de minsta barnens armar, och avgör om de lider av undernäring eller riskerar att göra det. Alla mödrar i programmet vet hur man använder MUAC och fortsätter mäta sina barn hemma. Det gör att varningssignaler plockas upp tidigt och de kan gå till ett behandlingscenter i händelse av försämring. En tidig upptäckt av undernäring är nyckeln till att minska dödligheten.

”Den här strategin är lätt, för den hänger ihop med vår verklighet”

Souweba Mamane är 31 år gammal och går på Läkare Utan Gränsers kurs i Doney.

 – Min man är i Nigeria och jag tar hand om barnen. Tre av dem har lidit av undernäring och en dog, förklarar hon.

Hennes barn har fått behandling mot undernäring inom öppenvården. Souweba tvingades gå 21 kilometer varje vecka för att vara med på undersökningarna och hämta den näringsberikade maten.

 – Jag tvingades ofta övernatta någonstans längs vägen. Jag var så trött och hungrig och var tvungen att tigga pengar för att betala för transporten. Många kvinnor i byn var i samma situation som jag.

En enkel och bra lösning

2013 startade Läkare Utan Gränser programmet med utbildning av mödrarna i distrikten Madaoua och Bouza och många såg genast fördelarna med initiativet.

 – Det blir färre och färre barn som lider av allvarlig undernäring. Tidigare reste kvinnorna många mil för att ta sina sjuka barn till Madaoua, och de behövde även sälja sitt utsäde för att täcka transportkostnaderna. Saker har förändrats nu tack vare detta program. Det har gjort att våra kvinnor kan gå ihop och styra sina och våra barns öde. Strategin är lätt i praktiken, eftersom den anpassar sig till vår verklighet, säger Issa Kadri, byledare i Doney.

De svåra månaderna

Varje år står befolkningen i Niger inför några kritiska månader, mellan juli och oktober, då deras livsmedelsreserver tar slut och den kommande skörden ännu inte är mogen. Denna period sammanfaller med den tid på året när malaria är mest förekommande och då situationen är som mest kritisk för de minsta barnen. Under de senaste åren ingår förebyggande arbete på lokal nivå i programmen för att minska barnadödligheten.

Matlagningskurs med goda råd

Medan hon matar sitt barn förklarar Souweba fördelarna med strategin:

 – Vi har lärt oss att med de små medel vi har, kan vi ta ansvar för våra barns framtid genom att tänka på vad vi ger dem att äta. På matlagningskursen lärde jag mig att göra näringsberikad soppa, bönpuré och andra maträtter. Det är mycket bra för både oss och våra barn. Jag behöver inte längre resa långa sträckor för att ta min son till en näringsklinik.

 – Detta är en lösning på problemet med undernäring, men inte den enda, säger Luis Encinas, chef för Läkare Utan Gränsers projekt i Västafrika. Förebyggandet av akut undernäring måste integreras i nya decentraliserade hälso- och sjukvårdsstrategier, i nära samarbete med lokala samhällen och med befolkningen. I sådana fall finns goda möjligheter att denna kamp kommer att löna sig. Om man vill stärka mödrarna ska man tro på deras kapacitet och ge dem verktyg att bekämpa undernäring hos barnen, en pest som dödar så många människor varje år.

 

Recept. Berikad kouli-kouli-soppa.

Ingredienser:
Dricksvatten, kokt (5 slevar)
Spannmålsmjöl - hirs, durra, majs, ris - siktas (1 slev)
Kouli-kouli, krossas och siktas (1 msk)
Socker (1 msk)
Matolja (1 msk)

Blanda ihop alla ingredienser. Koka blandningen vid låg värme i 15 minuter. Innan du äter, låt den svalna i en lämplig, täckt behållare.

 

Läkare Utan Gränser har arbetat i Niger sedan 1985 Huvudsyftet med verksamheten är att förbättra tillgången till vård för gravida kvinnor och barn under fem år genom förebyggande åtgärder och tidig behandling som fokuserar främst på att bekämpa undernäring och malaria. Läkare Utan Gränsers team arbetar för närvarande i regionerna Zinder, Maradi och Tahoua.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare