Hoppa till huvudinnehåll

Malaria ökar i Tchad

Publicerad 11 september 2013
En sjuksköterska tar emot patienter på en av våra mobila kliniker utanför Am Timan.
Foto: Kevin Hill
En sjuksköterska tar emot patienter på en av våra mobila kliniker utanför Am Timan.

Sedan början av augusti har vi sett en dramatisk ökning av malaria i Am Timan, i sydöstra Tchad. Bara i augusti registrerades över 14 000 nya fall, vilket är långt mer än vanligt i detta malariaendemiska område.

– Många människor som bor utanför staden Am Timan har begränsad tillgång till hälso- och sjukvård. Majoriteten av dem som dör av malaria just nu dör i sina hem, säger Jason Mills, vår landchef i Tchad.

Malaria har stått för 80 procent av patientbesöken i våra projekt i och runt Am Timan den senaste månaden. Barn under fem år är mest utsatta och får oftare den allvarliga formen av malaria, som kan vara dödlig.

Akutinsats igång

I början av augusti startade vi en akutinsats i sydöstra Tchad för att hantera den dramatiska ökningen av malariafall. Sedan akutinsatsen startade i början av augusti har antalet fall tiofaldigats, till 14 000 i slutet av månaden.

– Malaria är endemisk i Tchad men antalet infektioner i år är bortom alla prognoser, säger Cristina Mach, medicinsk koordinator i Tchad.  

Tchads egna resurser för att testa och behandla malaria är nu extremt ansträngda. Vårt akutteam hjälper vårdcentraler på landsbygden med material för malariatestning och -behandling, samt utbildar hälsoministeriets personal och förbättrar övervakningen av epidemin.

– Målet med vår akutinsats är att förbättra tidig diagnostik och behandling av okomplicerad malaria och förbättra hanteringen av allvarliga former av sjukdomen, säger Jason Mills.

Tältavdelning för okomplicerad malaria
 

Vi har också ökat vår kapacitet att behandla allvarliga malariafall på sjukhuset i Am Timan, genom att uppföra en extra malariaavdelning i ett tält på sjukhusområdet där okomplicerade fall får behandling och daglig observation. På två veckor har mer än 1400 patienter behandlats i tältet.

– För flera veckor sedan började min åttaåriga dotter Salimata Ali att huttra och klaga över huvudvärk. Vi tog henne till en medicinman som gav henne tabletter, men hon fortsatte att skaka och kunde inte tala ordentligt, säger hennes mamma, Halima Ibrahim. Nästa dag kom bychefen till oss med läkare från Läkare Utan Gränser. De testade henne och gav henne medicin och tre dagar senare var hon mycket bättre. Utan Läkare Utan Gränser skulle Salimata dött, precis som så många andra barn i vår by.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare