Hoppa till huvudinnehåll

Malaria ökar i Tchad

Publicerad 11 september 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En sjuksköterska tar emot patienter på en av våra mobila kliniker utanför Am Timan.

En sjuksköterska tar emot patienter på en av våra mobila kliniker utanför Am Timan.

Sedan början av augusti har vi sett en dramatisk ökning av malaria i Am Timan, i sydöstra Tchad. Bara i augusti registrerades över 14 000 nya fall, vilket är långt mer än vanligt i detta malariaendemiska område.

– Många människor som bor utanför staden Am Timan har begränsad tillgång till hälso- och sjukvård. Majoriteten av dem som dör av malaria just nu dör i sina hem, säger Jason Mills, vår landchef i Tchad.

Malaria har stått för 80 procent av patientbesöken i våra projekt i och runt Am Timan den senaste månaden. Barn under fem år är mest utsatta och får oftare den allvarliga formen av malaria, som kan vara dödlig.

Akutinsats igång

I början av augusti startade vi en akutinsats i sydöstra Tchad för att hantera den dramatiska ökningen av malariafall. Sedan akutinsatsen startade i början av augusti har antalet fall tiofaldigats, till 14 000 i slutet av månaden.

– Malaria är endemisk i Tchad men antalet infektioner i år är bortom alla prognoser, säger Cristina Mach, medicinsk koordinator i Tchad.  

Tchads egna resurser för att testa och behandla malaria är nu extremt ansträngda. Vårt akutteam hjälper vårdcentraler på landsbygden med material för malariatestning och -behandling, samt utbildar hälsoministeriets personal och förbättrar övervakningen av epidemin.

– Målet med vår akutinsats är att förbättra tidig diagnostik och behandling av okomplicerad malaria och förbättra hanteringen av allvarliga former av sjukdomen, säger Jason Mills.

Tältavdelning för okomplicerad malaria
 

Vi har också ökat vår kapacitet att behandla allvarliga malariafall på sjukhuset i Am Timan, genom att uppföra en extra malariaavdelning i ett tält på sjukhusområdet där okomplicerade fall får behandling och daglig observation. På två veckor har mer än 1400 patienter behandlats i tältet.

– För flera veckor sedan började min åttaåriga dotter Salimata Ali att huttra och klaga över huvudvärk. Vi tog henne till en medicinman som gav henne tabletter, men hon fortsatte att skaka och kunde inte tala ordentligt, säger hennes mamma, Halima Ibrahim. Nästa dag kom bychefen till oss med läkare från Läkare Utan Gränser. De testade henne och gav henne medicin och tre dagar senare var hon mycket bättre. Utan Läkare Utan Gränser skulle Salimata dött, precis som så många andra barn i vår by.

Aktuellt om Tchad

Under första halvan av 2016 har fler än 9 000 barn i åldrarna mellan 6 månader och 2 år skrivits in på vårt näringsprogram efter att screenas för undernäring i Bokoro-regionen, Tchad.
Nyheter från fältet

Undernäring - den tysta epidemin i Tchad

Hälften av dödsfallen bland barn i Tchad orsakas av undernäring. Ett hårt klimat och dålig utbildning om mat och hygien är några av orsakerna. 

Flyktingar kring Tchadsjön som flyr Boko Haram
Nyheter från fältet

På flykt undan Boko Haram

2,7 miljoner människor kring Tchadsjön har tvingats fly från sina hem. Det gör situationen till en av kontinentens största humanitära kriser.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.