Hoppa till huvudinnehåll

MALARIABEHANDLING DELAS UT PÅ 55 PLATSER I MONROVIA

Publicerad 30 oktober 2014
Den 29 oktober delade Läkare Utan Gränser ut malariabehandling till 100 000 personer i stadsdelen New Kru i Liberias huvudstad Monrovia. FOTO: Armelle Loiseau
Den 29 oktober delade Läkare Utan Gränser ut malariabehandling till 100 000 personer i stadsdelen New Kru i Liberias huvudstad Monrovia. FOTO: Armelle Loiseau

Varje år skördar malaria många liv i Liberia. Men med den pågående ebolaepidemin har det blivit nästan omöjligt att få behandling mot malaria. Det har gjort att vi har börjat dela ut antimalariamedel till runt 300 000 människor i fattiga områden i huvudstaden Monrovia.

Den 25 oktober började våra team dela ut antimalariamediciner i de västra delarna av Liberias huvudstad. Medicinerna distribueras i fattiga kvarter där befolkningstätheten är mycket hög och där tillgången till vård alltid varit liten men där den nu, med den pågående ebolaepidemin, knappt existerar. Inom ramen för projektet kommer teamen att dela ut malariamediciner till barn över sex månader och vuxna, totalt cirka 300 000 personer.

– De första symptomen på malaria är samma som för ebola, det vill säga feber, huvudvärk och enorm trötthet. Vi bestämde oss för att ge malariamedicin till både vuxna och barn. Den både behandlar och förebygger. Tanken är även att minimera risken att patienter med feber tror sig ha ebola, går till ett ebolacenter och smittas, berättar Chibuzo Okonta, som arbetar med akutinsatser för Läkare Utan Gränser.

Innan vi inledde medicinutdelningen utbildade vi frivilliga som gick runt i områdena och berättade för familjerna hur utdelningen skulle gå till. De gav varje familj en kupong där det stod hur många som bodde i samma rum. Med hjälp av denna kupong kunde sedan en familjemedlem hämta ut rätt antal behandlingar.

Utdelningen har startat

Den 29 oktober hade teamen delat ut behandling till 20 000 familjer, det vill säga 100 000 personer, i stadsdelen New Kru. Utdelningen av malariamedel kommer att fortsätta under flera dagar och i andra områden. Det kommer sedan att efterföljas av en andra behandling och utdelning av myggnät under de kommande två månaderna på samma platser.

Med tanke på ebolaspridningen vidtar vi försiktighetsåtgärder. Till exempel delas produkterna ut på morgonen när gatorna är tomma och vi undviker alltid fysisk kontakt.

Efter varje utdelning går våra volontärer tillbaka till familjerna och ser till att de boende har tagit antimalariamedicinen även om de inte känner sig sjuka, eftersom den verkar både förebyggande och behandlande. Utdelningen sker på 55 platser.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare