Hoppa till huvudinnehåll

MALARIAUTBROTT I KONGO-KINSHASA: FYRA BARN FICK DELA EN SÄNG

Publicerad 9 februari 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Lilla Beyoncee led av blodbrist orsakat av malaria, men återhämtade sig snabbt när hon kom till Baraka-sjukhuset. Får man behandling för malaria i tid så tillfrisknar de flesta på bara tre dagar.

Lilla Beyoncee led av blodbrist orsakat av malaria, men återhämtade sig snabbt när hon kom till Baraka-sjukhuset. Får man behandling för malaria i tid så tillfrisknar de flesta på bara tre dagar.

Malariasäsongen i Baraka var illa 2013. Men 2014 blev situationen katastrofal. Sjuksköterskan Mia Hejdenberg var projektkoordinator på vårt sjukhus i Baraka, Kongo-Kinshasa, när antalet malaria- patienter tredubblades. När läget var som värst i december fick tre till fyra barn dela en sjukhussäng, eftersom sjukhuset var fullkomligt överbelastat.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Baraka sedan 2003 och våra team har aldrig tidigare sett har så många malariafall i regionen.
 
– Det kom som en överraskning och än så länge vet vi faktiskt inte varför så otroligt många har blivit sjuka i malaria just denna säsong, säger Mia Hejdenberg som nyss kommit hem från sitt uppdrag i södra Kivu, Kongo-Kinshasa.
 
Stundtals var 370 patienter inlagda på sjukhuset där det egentligen bara finns plast för 160 patienter. En stor del av patienterna var barn. Mia och hennes kolleger var tvungna att lägga tre eller fyra barn i samma säng, när situationen var som värst:
 
– Barnen drabbas särskilt hårt av malaria, eftersom de inte har arbetat upp ett försvar mot sjukdomen ännu. För barn blir sjukdomen därför också farligare.
 
Malaria är en sjukdom som går att bota om patienterna får diagnos och behandling i ett tidigt skede. Men många kom för sent till sjukhuset, eftersom människor inte har råd eller bor för långt bort för att ta sig till Baraka.
 
– Det är hemskt att se människor dö i onödan av en sjukdom som går att bota relativt enkelt, säger Mia Hejdenberg.
 
Sjukvårdssystemet i Kongo-Kinshasa är extremt dåligt och många patienter har varken en vårdcentral eller en läkare i närheten. För att få bukt med malariautbrottet fick Läkare Utan Gränser hitta på nya strategier. Under hösten utbildade vi under en vecka 18 personer som jobbar ute i byarna med att bekämpa malarian. De har fått en liten hydda i byn där de kan ta emot patienter som misstänks ha malaria.
 
– De har lärt sig att kolla symtomen och ta snabbtester. Om en patient i byn testas positiv för malaria får hon eller han tabletter som måste tas i tre dagar, förklarar sjuksköterskan Mia som när hon är hemma bor och jobbar i Göteborg.
 
De komplicerade fallen remitterar hälsoarbetarna i byarna vidare till sjukhuset i Baraka. Om malarian inte har gått för långt, mår de flesta patienter bra igen efter bara tre dagar.
 
– Många dödsfall kan undvikas om strukturerna, kunskap och gratis läkemedel finns på plats.
 

Relaterade nyheter

Ida Moberg utanför barnavdelningen i Numbi, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Skottlossning

"Adrenalinet rusar rejält i blodådrorna och jag kan inte minnas när jag var så rädd senast. Den pågående middagen får abrupt avbrytas och vi skyndar oss istället till säkerhetsrummet."
- Ida Moberg, läkare, Kongo-Kinshasa.

Den pågående regnsäsongen gör vägarna svårframkomliga i den bergiga södra Kivu-provinsen, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Att göra sig förstådd

"Just problem med framkomligheten är en av de största utmaningarna här i den bergiga södra Kivu-provinsen. Den pågående regnsäsongen gör att vägarna är extra svårframkomliga."

Utsikten över Kivusjön, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

"Det gäller att vara flexibel"

"Mitt huvud är fyllt av förväntningar inför morgondagens avresa mot byn Numbi i södra Kivuprovinsen. Äntligen är det dags att bege sig ut i fält på riktigt!"

En patient med kolera får vätskeersättning.
Kongo-Kinshasa

Värsta kolerautbrottet på 20 år

Koleraepidemin i Kongo-Kinshasa växer och har nu nått huvudstaden. En tätbefolkad stad utan tillgång till rent dricksvatten och sanitet gör läget extra känsligt. Därför har vi förstärkt vår insats med extra personal på plats.