
Malariasäsongen i Baraka var illa 2013. Men 2014 blev situationen katastrofal. Sjuksköterskan Mia Hejdenberg var projektkoordinator på vårt sjukhus i Baraka, Kongo-Kinshasa, när antalet malaria- patienter tredubblades. När läget var som värst i december fick tre till fyra barn dela en sjukhussäng, eftersom sjukhuset var fullkomligt överbelastat.
Läkare Utan Gränser har arbetat i Baraka sedan 2003 och våra team har aldrig tidigare sett har så många malariafall i regionen.
– Det kom som en överraskning och än så länge vet vi faktiskt inte varför så otroligt många har blivit sjuka i malaria just denna säsong, säger Mia Hejdenberg som nyss kommit hem från sitt uppdrag i södra Kivu, Kongo-Kinshasa.
Stundtals var 370 patienter inlagda på sjukhuset där det egentligen bara finns plast för 160 patienter. En stor del av patienterna var barn. Mia och hennes kolleger var tvungna att lägga tre eller fyra barn i samma säng, när situationen var som värst:
– Barnen drabbas särskilt hårt av malaria, eftersom de inte har arbetat upp ett försvar mot sjukdomen ännu. För barn blir sjukdomen därför också farligare.
Malaria är en sjukdom som går att bota om patienterna får diagnos och behandling i ett tidigt skede. Men många kom för sent till sjukhuset, eftersom människor inte har råd eller bor för långt bort för att ta sig till Baraka.
– Det är hemskt att se människor dö i onödan av en sjukdom som går att bota relativt enkelt, säger Mia Hejdenberg.
Sjukvårdssystemet i Kongo-Kinshasa är extremt dåligt och många patienter har varken en vårdcentral eller en läkare i närheten. För att få bukt med malariautbrottet fick Läkare Utan Gränser hitta på nya strategier. Under hösten utbildade vi under en vecka 18 personer som jobbar ute i byarna med att bekämpa malarian. De har fått en liten hydda i byn där de kan ta emot patienter som misstänks ha malaria.
– De har lärt sig att kolla symtomen och ta snabbtester. Om en patient i byn testas positiv för malaria får hon eller han tabletter som måste tas i tre dagar, förklarar sjuksköterskan Mia som när hon är hemma bor och jobbar i Göteborg.
De komplicerade fallen remitterar hälsoarbetarna i byarna vidare till sjukhuset i Baraka. Om malarian inte har gått för långt, mår de flesta patienter bra igen efter bara tre dagar.
– Många dödsfall kan undvikas om strukturerna, kunskap och gratis läkemedel finns på plats.
