Hoppa till huvudinnehåll

MALARIAUTBROTT I KONGO-KINSHASA: FYRA BARN FICK DELA EN SÄNG

Publicerad 9 februari 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Lilla Beyoncee led av blodbrist orsakat av malaria, men återhämtade sig snabbt när hon kom till Baraka-sjukhuset. Får man behandling för malaria i tid så tillfrisknar de flesta på bara tre dagar.

Lilla Beyoncee led av blodbrist orsakat av malaria, men återhämtade sig snabbt när hon kom till Baraka-sjukhuset. Får man behandling för malaria i tid så tillfrisknar de flesta på bara tre dagar.

Malariasäsongen i Baraka var illa 2013. Men 2014 blev situationen katastrofal. Sjuksköterskan Mia Hejdenberg var projektkoordinator på vårt sjukhus i Baraka, Kongo-Kinshasa, när antalet malaria- patienter tredubblades. När läget var som värst i december fick tre till fyra barn dela en sjukhussäng, eftersom sjukhuset var fullkomligt överbelastat.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Baraka sedan 2003 och våra team har aldrig tidigare sett har så många malariafall i regionen.
 
– Det kom som en överraskning och än så länge vet vi faktiskt inte varför så otroligt många har blivit sjuka i malaria just denna säsong, säger Mia Hejdenberg som nyss kommit hem från sitt uppdrag i södra Kivu, Kongo-Kinshasa.
 
Stundtals var 370 patienter inlagda på sjukhuset där det egentligen bara finns plast för 160 patienter. En stor del av patienterna var barn. Mia och hennes kolleger var tvungna att lägga tre eller fyra barn i samma säng, när situationen var som värst:
 
– Barnen drabbas särskilt hårt av malaria, eftersom de inte har arbetat upp ett försvar mot sjukdomen ännu. För barn blir sjukdomen därför också farligare.
 
Malaria är en sjukdom som går att bota om patienterna får diagnos och behandling i ett tidigt skede. Men många kom för sent till sjukhuset, eftersom människor inte har råd eller bor för långt bort för att ta sig till Baraka.
 
– Det är hemskt att se människor dö i onödan av en sjukdom som går att bota relativt enkelt, säger Mia Hejdenberg.
 
Sjukvårdssystemet i Kongo-Kinshasa är extremt dåligt och många patienter har varken en vårdcentral eller en läkare i närheten. För att få bukt med malariautbrottet fick Läkare Utan Gränser hitta på nya strategier. Under hösten utbildade vi under en vecka 18 personer som jobbar ute i byarna med att bekämpa malarian. De har fått en liten hydda i byn där de kan ta emot patienter som misstänks ha malaria.
 
– De har lärt sig att kolla symtomen och ta snabbtester. Om en patient i byn testas positiv för malaria får hon eller han tabletter som måste tas i tre dagar, förklarar sjuksköterskan Mia som när hon är hemma bor och jobbar i Göteborg.
 
De komplicerade fallen remitterar hälsoarbetarna i byarna vidare till sjukhuset i Baraka. Om malarian inte har gått för långt, mår de flesta patienter bra igen efter bara tre dagar.
 
– Många dödsfall kan undvikas om strukturerna, kunskap och gratis läkemedel finns på plats.
 

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

Sjukhuset i Shamwana, Kongo-Kinshasa, drivs nu med hjälp av solenergi.
Nyheter från fältet

Solen hjälper till att rädda liv

Svenske Per-Erik Eriksson har precis kommit hem från ett uppdrag i Kongo-Kinshasa där han har sett till att ett sjukhus i Shamwana fungerar dygnet runt med hjälp av solenergi. 

Lian Green-Brzezinska från Sverige deltar i vaccinationskampanjen mot gula febern i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

"Man behöver inte göra mycket för att bli trött här"

Lian Green-Brzezinska, från Sverige, är i Kongo-Kinshasa för att delta i vaccinationskampanjen mot gula febern.

Vaccinationskampanjen började i skolan Zone de Santé Kikimi i Kinshasa, Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

Vi vaccinerar 760 000 mot gula febern i Kongo-Kinshasa

Nu inleds en massiv vaccinationskampanj mot gula febern i Kongo-Kinshasa. De närmaste tio dagarna kommer 10,5 miljoner människor att vaccineras mot sjukdomen.

Screening av sömnsjuka i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

På motorcykel i djungeln i kampen mot sömnsjuka

I sex veckor är Hanna på uppdrag i Kongo-Kinshasa. Här berättar hon om hur det är att jobba i ett mobilt projekt och om hjärtskärande möten med patienter.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.