Hoppa till huvudinnehåll

MALAWI: TUSENTALS MÄNNISKOR UTAN HJÄLP EFTER ÖVERSVÄMNINGAR

Publicerad 16 januari 2015
Malawi har återigen drabbats av omfattande översvämningar och upp till 20 000 människor är nu fast i landets södra spets utan tillgång till mat och sjukvård.
Malawi har återigen drabbats av omfattande översvämningar och upp till 20 000 människor är nu fast i landets södra spets utan tillgång till mat och sjukvård.
Foto: MSF

Malawi har återigen drabbats av omfattande översvämningar och upp till 20 000 människor är nu fast i landets södra spets utan tillgång till mat och sjukvård. Det gör det svårt att förhindra eventuella sjukdomsutbrott.

I takt med att vattenmassorna börjar sjunka undan i Chikwawa-distriktet börjar humanitära hjälpsändningar nu långsamt att nå fram. Men de mest drabbade områdena tillgängliga  via helikopter vilket gör det svårt att ta sig fram till utsatta människor. Vi har sedan tidigare projekt runt staden Nsanje och försöker nu hitta sätt att även nå ut till de mer svårtillgängliga områdena.

– Vattenmassorna beter sig som en långsam tsunami och rör sig nu söderut mot Moçambique, säger Amaury Grégoire, vår landansvariga i Malawi.

– Stora delar av Nsanje och East Bank står två till tre meter under vatten, vilket har förvandlat dessa enorma slätter till en stor sjö som slukat hus och broar. Även om det här området ofta drabbas av översvämningar kan de äldre personer jag har talat med inte komma ihåg att det någonsin varit så här allvarligt.

De senaste dagarna har regnet avtagit och vattennivåerna väntas sjunka undan allteftersom. Det kommer dock att behövas långsiktiga insatser för alla de människor som förlorat sina ägodelar och skördar, vilket är den främsta inkomstkällan för 85 procent av befolkningen i området.

– Det har satts upp ett flertal läger för dem som har förlorat sina hus och många har sökt skydd hos familj och vänner som har sina hus kvar. De små lerhusen är överfulla och människor bor tätt inpå varandra. Många brunnar är förorenade vilket innebär att folk inte har tillgång till rent vatten och lever under osanitära förhållanden, säger Amaury Grégoire.

För att hjälpa den utsatta befolkningen har vi satt upp tält, delat ut myggnät och kit för vattenrening. Vi har även byggt latriner för att förhindra utbrott av vattenburna sjukdomar.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Malawi sedan 1986 och har för närvarande tre hivprojekt, varav ett är i Nsanje. Vi utförde också akutinsatser i samband med översvämningar 2011, 2012 och 2013.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva