Hårda strider har pågått i centrala Mali den senaste tiden - framför allt i staden Konna. Våra team har arbetat i området i flera månader. Ibrahim Ahmed är ansvarig för projektet, här berättar han om de svårigheter vi möter och ger oss en uppdatering om läget.
Hur är situationen i Mopti?
När vi kom hit för en vecka sedan, flydde människor staden i rädsla för striderna. Alla visste att kriget hade kommit till Konna, en liten stad sju mil från Mopti. Invånarna åkte härifrån för att bo med släktingar och vänner. Mopti var nästan tomt. Affärerna hade stängt och nästan ingen var ute på gatorna. De som var kvar hade inte resurser för att kunna åka härifrån - det var de mest utsatta människorna. Så vi fortsatte att arbeta här och stötta två sjukhusavdelningar för undernärda barn och en vårdinrättning som tar emot patienter. När vi kom till Mopti, var vår plan att ta oss till Douentza för att stötta våra medicinska team som arbetar på sjukhuset där. Staden ligger ännu längre norrut än Konna, men hårda strider gjorde att vi inte kunde resa.
Hur mår medarbetarna i Douentza?
De känner sig lite isolerade men de mår bra. Vi har regelbunden kontakt med dem. Sedan bombningarna började har de bott på sjukhuset. Dels för att deras säkerhet ska garanteras, dels för att de snabbt ska kunna ta sig an akutfall. Teamet har träffat omkring 600 patienter den senaste veckan, varav 200 var barn under fem år. Färre människor kommer till sjukhuset och vårdcentralen vi stöttar, vilket troligtvis beror på att stadens invånare inte går ut så mycket, så vi är oroliga för deras hälsa. Förvånande nog har vi inte fått in några skadade patienter. I går (läs måndag) fick vi veta att de franska och maliska trupperna hade nått Douentza. Nu väntar vi på tillstånd så att vi kan resa dit för att arbeta med våra kolleger.
Varför vill ni komma in i Konna?
Vi vet att på grund av striderna på marken och i luften så finns det antagligen stora medicinska och humanitära behov. Förra veckan tog vi in två lastbilar med medicinska leveranser. Vi har nu medicin här och kan snabbt organisera mobila kliniker. Vi kan stabilisera skadade patienter och flytta dem till Mopti om det är nödvändigt. Vår kirurg, som fortfarande är i huvudstaden Bamako, väntar bara på att vi ska ge grönt ljus.
Läkare Utan Gränser har i flera månader arbetat i Mali i regionerna Gao, Timbuktu och Douentza, med inriktning på kirurgi och insatser mot undernäring. Läkare Utan Gränser arbetar också i södra delen av landet, med näringsprogram i området kring Koutiala och ger stöd till maliska flyktingar i grannländerna Mauretanien, Niger och Burkina Faso.
