Hoppa till huvudinnehåll

"Man behöver inte göra mycket för att bli trött här"

Publicerad 18 augusti 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Lian Green-Brzezinska från Sverige deltar i vaccinationskampanjen mot gula febern i Kongo-Kinshasa.

Lian Green-Brzezinska från Sverige deltar i vaccinationskampanjen mot gula febern i Kongo-Kinshasa.

Personal från 19 länder och dussintals lokalanställda som tillfälligt omplacerats deltar just nu i en vaccinationskampanj mot gula febern i Kongo-Kinshasa. Lian Green-Brzezinska från Sverige är på plats och förbereder vaccinationsstationerna.

Vi är på plats i huvustaden Kinshasa för att stödja de kongolesiska myndigheterna i deras vaccinationskampanj. Planen är att 10,5 miljoner människor ska vaccineras på tio dagar - av dem ska vi vaccinera 760 000. 

"Vaknade före klockan i morse, känner att det närmar sig. I dag gäller det att få fem vaccinationsstationer på plats så vi kan åka runt med allt material i morgon och sedan starta vaccinationen dagen efter. Lugn och sval morgon. Det ljusnar, klockan är 5.40 och jag tar en dusch med hjälp av en halv hink kallt vatten. Utanför köket serverar våra underbara mamas, som lagar mat och ler hela dagarna, kaffe och bröd med mjuk ost. Det är några varma och glada kvinnor, klädda i lokala klänningar i färgstarka mönster, som preparerar och serverar frukost och middag till 140 personer.

Ryggsäcken är packad med mina ritningar, vatten, lunchmacka, myggspray och telefon. Min käre chaufför Seydou och jag åker i väg till lagret för att lasta material. Väl på plats inser vi att inte så mycket har kommit än så vi drar iväg till marknaden och hittar arbetshandskar, knivar, tejp och fler armeringsjärn för att bygga staket med. Bilar, damm, människor i färgglada kläder och prylar överallt. Musik i vartannat gathörn, tutor och människor som pratar och hojtar. Man behöver inte göra så mycket för att bli trött här.

Vaccinationskampanj mot gula febern i Kongo-Kinshasa.Det har tagit två och en halv timme att köra dit vi ska. När vi börjar bygga känner jag mig lite valhänt men det visar sig snabbt att jag är mer praktisk än flera av mina medhjälpare.  Alla jobbar hårt enligt min ritning och dagen går. Efter nio timmar är fyra av mina fem vaccinationsstationer klara och möblerade. I morgon skall vi bygga klart den sista, sätta upp solskydd på två och dela ut material till alla fem såsom papperskorgar, vattenbehållare och tvålar. Alla har jobbat hårt. Nu skall jag beställa mitt material för i morgon och sedan är det middag. Jag ser verkligen fram emot dagen när vi sitter i bilen packad med vaccin i kylbagar, sprutor och bomullstussar. Redo att ge oss av så snart det ljusnar för att sätta igång med vaccinationskampanjen.
Happy with my day!"

- Lian Green-Brzezinska, logistiker. 

Relaterade nyheter

Sandra Jonasson på sjukhuset i Kasai, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Hon sköts med sonen i sin famn

När skottet avlossades bar kvinnan sin yngste son i famnen. Kulan snuddade pojkens axel och gick sedan rakt in i hennes vänstra överarm. Akutläkaren Sandra Jonasson mötte henne på sjukhuset i Kananga, Kongo-Kinshasa. 

Undernärda tvillingar vid Ditekemena vårdcentral, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Tusentals undernärda barn i våldets spår

I delar av Kasai-provinsen i Kongo-Kinshasa lider vart tionde barn av allvarlig undernäring. Trots att den akuta konflikten i stor utsträckning bedarrat har befolkningen fortfarande svårt att få tag i mat och sjukvård, framför allt på landsbygden.

Elisabeth Chihemba och hennes treårige son Elris Kamo i kolerabehandlingscentret i Minova, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Kolera sprids snabbt i södra Kivu

Kolerautbrottet i södra Kivu, Kongo-Kinshasa, växer i omfattning och sedan slutet av juli har vi behandlat fler än 1 200 patienter. Regionens dåligt utrustade vårdcentraler är överfulla och det finns en stor risk att situationen hamnar utom kontroll.

Jag lämnade Bolomba för nio dagar sedan. Två dagar på motorcykel och därefter flyg till Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Äntligen inne på målrakan

Skriver detta på Bryssels flygplats. Lite trött efter långflygning, OTÅLIG att komma hem. Och, måste jag tillstå, lite nervös för hur jag ska reagera när jag kommer hem, hur acklimatiseringsprocessen kommer att vara.