Hoppa till huvudinnehåll

"Man behöver inte göra mycket för att bli trött här"

Publicerad 18 augusti 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Lian Green-Brzezinska från Sverige deltar i vaccinationskampanjen mot gula febern i Kongo-Kinshasa.

Lian Green-Brzezinska från Sverige deltar i vaccinationskampanjen mot gula febern i Kongo-Kinshasa.

Personal från 19 länder och dussintals lokalanställda som tillfälligt omplacerats deltar just nu i en vaccinationskampanj mot gula febern i Kongo-Kinshasa. Lian Green-Brzezinska från Sverige är på plats och förbereder vaccinationsstationerna.

Vi är på plats i huvustaden Kinshasa för att stödja de kongolesiska myndigheterna i deras vaccinationskampanj. Planen är att 10,5 miljoner människor ska vaccineras på tio dagar - av dem ska vi vaccinera 760 000. 

"Vaknade före klockan i morse, känner att det närmar sig. I dag gäller det att få fem vaccinationsstationer på plats så vi kan åka runt med allt material i morgon och sedan starta vaccinationen dagen efter. Lugn och sval morgon. Det ljusnar, klockan är 5.40 och jag tar en dusch med hjälp av en halv hink kallt vatten. Utanför köket serverar våra underbara mamas, som lagar mat och ler hela dagarna, kaffe och bröd med mjuk ost. Det är några varma och glada kvinnor, klädda i lokala klänningar i färgstarka mönster, som preparerar och serverar frukost och middag till 140 personer.

Ryggsäcken är packad med mina ritningar, vatten, lunchmacka, myggspray och telefon. Min käre chaufför Seydou och jag åker i väg till lagret för att lasta material. Väl på plats inser vi att inte så mycket har kommit än så vi drar iväg till marknaden och hittar arbetshandskar, knivar, tejp och fler armeringsjärn för att bygga staket med. Bilar, damm, människor i färgglada kläder och prylar överallt. Musik i vartannat gathörn, tutor och människor som pratar och hojtar. Man behöver inte göra så mycket för att bli trött här.

Vaccinationskampanj mot gula febern i Kongo-Kinshasa.Det har tagit två och en halv timme att köra dit vi ska. När vi börjar bygga känner jag mig lite valhänt men det visar sig snabbt att jag är mer praktisk än flera av mina medhjälpare.  Alla jobbar hårt enligt min ritning och dagen går. Efter nio timmar är fyra av mina fem vaccinationsstationer klara och möblerade. I morgon skall vi bygga klart den sista, sätta upp solskydd på två och dela ut material till alla fem såsom papperskorgar, vattenbehållare och tvålar. Alla har jobbat hårt. Nu skall jag beställa mitt material för i morgon och sedan är det middag. Jag ser verkligen fram emot dagen när vi sitter i bilen packad med vaccin i kylbagar, sprutor och bomullstussar. Redo att ge oss av så snart det ljusnar för att sätta igång med vaccinationskampanjen.
Happy with my day!"

- Lian Green-Brzezinska, logistiker. 

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

En man styr sin kanot nedför Kongofloden.
Nyheter från fältet

På väg längs Ikelembafloden

Vi lämnade Mbandaka igår morse. Efter en lätt kaotisk pålastning med ett par timmars försening. Första timmarna gick vi norrut längs Kongofloden, innan vi alltså vek av österut. Att färdas på Kongofloden är en överväldigande känsla. 

En gata i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

Middag vid Kongofloden

Här i Mbandaka är förberedelserna i full gång. Logistikerna har bråda dagarna med att engagera två stora transitläger och de båtar som ska föra oss uppströms längs floden. 

Briefing med Dr. Lizette. Kongo-Kinshasa är galet stort...
Nyheter från fältet

Förberedelser för superbushen

Min första dag på plats fick man rapporter om ett mässlingsutbrott norröver och redan i början nästa vecka ska vi dit. Det verkar som om jag kommer att bli ensam läkare från Läkare Utan Gränser.

Flyktinglägret i Kalémie, Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

Många undernärda barn i Kalémies flyktingläger

Tio månader har gått sedan människor tvingades fly från sina hem efter interna strider i Tanganyika-provinsen, Kongo-Kinshasa. De lever fortfarande under desperata förhållanden och är i stort behov av mer humanitärt bistånd. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.