Hoppa till huvudinnehåll

"MAN FÅR VÄLDIGT MYCKET TILLBAKA"

Publicerad 22 juni 2012

Glad midsommar! Vi firar genom att bjuda på vår sjuksköterska Cajsa Zinders berättelse. Hon har precis kommit tillbaka från Tchad där hon bland annat arbetat med att behandla undernäring.

Hur är hälsosituationen i Tchad?
– Det största problemet är nog bristen på sjukvård. Befolkningen bor ute i byar och har många mil till vårdcentraler. Det gör att många tar till traditionell medicin som ofta förvärrar sjukdomstillståndet.
– Tchad är konstant drabbat av hälsoproblem. Varje år kommer utbrott av hjärnhinneinflammation, kolera och undernäring i cykler. Befolkningen hinner aldrig återhämta sig.
Vad gjorde du när du vaccinerade mot hjärnhinneinflammation?
– Vi använde det nya vaccinet MenAfricaVac som ger skydd i tio år. Det ska kunna få folk att återhämta sig.
Och undernäringsprogrammet?
– Det var en akutinsats där vi behandlade akut undernärda barn. Vi hade mobila team som en gång i veckan åkte till byar med ett lager av jordnötspasta, ett tillskott med alla nödvändig näring. Mödrarna kan själv ge det till sina barn. I vårt program ingick 800 barn.
Har du smakat jordnötspastan?
– Ja, den smakar jordnöt. Barnen gillar den.
Vad har du tagit med dig från ditt uppdrag?
– Tchad är ju ett jättespännande land. Jag kommer minnas alla jag träffade, alla jag hjälpte. När jag var där var det svårt att tänka mig att jag skulle åka hem. Det känns som man lämnar allt då, alla som behöver vård.
Kan du tänka dig åka ut igen på fältuppdrag?
– Absolut. När man väl har börjat blir det som en drog. Man vill göra allt man kan för att hjälpa. Och man får väldigt mycket tillbaka som person.

Cajsa vill gärna åka ut på uppdrag igen.

Sjuksköterska sitter i en säng med ett litet barn

Nu kan vi göra dubbelt så mycket tillsammans

I jul är varje hundralapp du ger värd två hundralappar. Akelius Foundation har nämligen valt att bli en av oss i Läkare Utan Gränser och dubbla alla engångsgåvor fram till 5 januari. Det betyder att vi tillsammans kan göra dubbelt så mycket.
Ge en gåva