Hoppa till huvudinnehåll

"MAN FÅR VÄLDIGT MYCKET TILLBAKA"

Publicerad 22 juni 2012

Glad midsommar! Vi firar genom att bjuda på vår sjuksköterska Cajsa Zinders berättelse. Hon har precis kommit tillbaka från Tchad där hon bland annat arbetat med att behandla undernäring.

Hur är hälsosituationen i Tchad?
– Det största problemet är nog bristen på sjukvård. Befolkningen bor ute i byar och har många mil till vårdcentraler. Det gör att många tar till traditionell medicin som ofta förvärrar sjukdomstillståndet.
– Tchad är konstant drabbat av hälsoproblem. Varje år kommer utbrott av hjärnhinneinflammation, kolera och undernäring i cykler. Befolkningen hinner aldrig återhämta sig.
Vad gjorde du när du vaccinerade mot hjärnhinneinflammation?
– Vi använde det nya vaccinet MenAfricaVac som ger skydd i tio år. Det ska kunna få folk att återhämta sig.
Och undernäringsprogrammet?
– Det var en akutinsats där vi behandlade akut undernärda barn. Vi hade mobila team som en gång i veckan åkte till byar med ett lager av jordnötspasta, ett tillskott med alla nödvändig näring. Mödrarna kan själv ge det till sina barn. I vårt program ingick 800 barn.
Har du smakat jordnötspastan?
– Ja, den smakar jordnöt. Barnen gillar den.
Vad har du tagit med dig från ditt uppdrag?
– Tchad är ju ett jättespännande land. Jag kommer minnas alla jag träffade, alla jag hjälpte. När jag var där var det svårt att tänka mig att jag skulle åka hem. Det känns som man lämnar allt då, alla som behöver vård.
Kan du tänka dig åka ut igen på fältuppdrag?
– Absolut. När man väl har börjat blir det som en drog. Man vill göra allt man kan för att hjälpa. Och man får väldigt mycket tillbaka som person.

Cajsa vill gärna åka ut på uppdrag igen.

Aktuellt om Tchad

Under första halvan av 2016 har fler än 9 000 barn i åldrarna mellan 6 månader och 2 år skrivits in på vårt näringsprogram efter att screenas för undernäring i Bokoro-regionen, Tchad.
Nyheter från fältet

Undernäring - den tysta epidemin i Tchad

Hälften av dödsfallen bland barn i Tchad orsakas av undernäring. Ett hårt klimat och dålig utbildning om mat och hygien är några av orsakerna. 

Flyktingar kring Tchadsjön som flyr Boko Haram
Nyheter från fältet

På flykt undan Boko Haram

2,7 miljoner människor kring Tchadsjön har tvingats fly från sina hem. Det gör situationen till en av kontinentens största humanitära kriser.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.