Hoppa till huvudinnehåll

Många drunknade under dramatisk räddning

Publicerad 29 januari 2018
Foto: Laurin Schmid/SOS Mediterranée
99 människor undsattes på Medelhavet av räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Mediterranée.

Ett okänt antal män, kvinnor och barn dog i lördags när en gummibåt sjönk på Medelhavet. Räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Mediterranée, kom till olycksplatsen och kunde undsätta 99 människor. 

- Scenen var förkrossande. Vi vårdade akutfall efter akutfall, patienter kom en efter en, medvetslösa och andades inte, säger sjuksköterskan Aoife Ni Mhurchu.

Det medicinska teamet ombord på Aquarius försökte att återuppliva sex små barn och fyra kvinnor, men för två av kvinnorna kom hjälpen för sent.

Dussintals människor låg redan i vattnet när Aquarius anlände till olycksplatsen rund niotiden på lördag morgon. Gummibåten hade redan börjat tappa luft. Räddningsteamet började genast att kasta ut flytdon i vattnet, sjösatte räddningsflottar och drog upp människor ur vattnet.

Sammanlagt 16 medicinska akutfall evakuerades med en italiensk militärhelikopter till staden Sfax i Tunisien, däribland barnen som hade återupplivats samt flera kvinnor med vatten i lungorna. Det medicinska teamet behandlade också allvarliga brännskador. Många överlevande var förvirrade och desorienterade eftersom de hade inhalerat ångor av bränsle. 

Läs mer om vårt arbete på Medelhavet.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare