Hoppa till huvudinnehåll

MÅNGA PÅ FLYKT UNDAN KONFLIKTER

Publicerad 27 december 2012

Befolkningen i norra och centrala delarna av Centralafrikanska republiken är på flykt undan strider mellan rebeller och armén. Upproret startade i början av december och flera städer har attackerats och ockuperats av rebellerna. Tillgången till sjukvård begränsas nu ytterligare för en redan utsatt befolkning.

Striderna och våldet fortsatte under julhelgen i flera områden i norra och centrala delarna av Centralafrikanska republiken (CAR). Ökade militära rörelser och fientligheter mellan rebeller och armén tvingar civilbefolkningen att ständigt förflytta sig. Detta begränsar deras tillgång till sjukvård och annan grundläggande service, något som snabbt kan få ödesdigra konsekvenser för en befolkning som sedan ett decennium lider av ständiga konflikter och ett mycket bristfälligt hälso- och sjukvårdssystem.

Omöjligt hänvisa patienter 

I staden Batangafo, ockuperad av rebeller sedan 20 december, är befolkningen livrädd för de potentiella striderna som kan inträffa mellan parterna. 
- På grund av osäkerheten i området är det omöjligt att hänvisa en patient från de perifera vårdmottagningarna till sjukhuset i nödsituationer , säger Amal El Oualji, vår projektsamordnare i Batangafo.
 
I närheten av städerna Kaga Bandoro och Mbrès bröt strider ut den 23 december. Läkare Utan Gränsers kirurgiska akutteam hade redan på julafton tagit hand om fem skadade och är redo att ta emot fler patienter.

Flera skottskadade behandlade

Ett team sändes även ut för att bedöma de medicinska behoven runt staden Sibut i centrala CAR. Den tunga militärnärvaron i området och rädslan för strider har lett till att stora delar av befolkningen redan har flytt staden. Vi fortsätter arbeta på sjukhuset och stödja små vårdmottagningar i området i den mån säkerhetsläget tillåter. Flera patienter har behandlats för skottskador på sjukhuset.
 
I staden Ndélé i norra CAR, som attackerades den 10 december, är situationen fortfarande mycket osäker för befolkningen. Kontinuerliga plundringar och sporadisk skottlossning på natten hindrar befolkningen från att återvända till vardagen i Ndélé. Läkare Utan Gränser känner till åtminstone 2600 flyktingar som spenderar nätterna i små grupper, gömda i skogen. Några har tagit sin tillflykt till landningsbanan, inte långt från staden. Tyvärr är detta bara en liten del av den fördrivna befolkningen eftersom de flesta spenderar nätterna nära sina grödor i mindre grupper på mellan två och fem familjer spridda över många kilometer utan vägförbindelser. Många av dem lider av sjukdomar som malaria, akuta luftvägsinfektioner eller diarré. Vårt team i Ndélé har en mobil klinik vid landningsbanan och regelbundna aktiviteter på sjukhuset.

Akutteam för att möta ökade behov

Läkare Utan Gränser driver tre ordinarie projekt i Ndélé, Kabo och Batangafo och har en kirurgisk akutinsats i Kaga Bandoro, alla drabbade av den aktuella konflikten. Vi håller för närvarande på att sätta upp ett akutteam för att möta de ökade behoven hos civilbefolkningen.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.