Hoppa till huvudinnehåll

Många saknas efter räddning på Medelhavet

Publicerad 2 november 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Många människor hamnade i vattnet under räddningsinsatsen på Medelhavet.

Många människor hamnade i vattnet under räddningsinsatsen på Medelhavet. 

588 människor befinner sig i säkerhet ombord på sök- och räddningsfartyget Aquarius som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée. Men ett okänt antal människor saknas fortfarande efter svåra räddningsinsatser på Medelhavet den 1 november.

– Situationen förvandlades plötsligt till en mardröm när en av tre gummibåtar överfulla med män, kvinnor och barn kantrade och tiotals människor föll i havet. Våra team använde alla tillgängliga flytdon, delade ut flytvästar och drog upp människor ur vattnet. Vi lyckades återuppliva en man med hjärtstillestånd och han evakuerades sedan med helikopter till Italien. Trots att inga kroppar hittats såg vi människor sjunka ner i vattnet, säger Seif Khirfan, läkare ombord på Aquarius.

Just nu är det kallt i havet. Eftersom tiotals människor hamnade i vattnet drabbades flera av mild eller måttlig hypotermi. Fartygets medicinska team behandlade också skador som människor hade fått i Libyen, där flyktingar och migranter utsätts för alarmerande nivåer av våld och systematiskt utnyttjande.

En person fick evakueras med helikopter för vidare vård efter räddningsinsatsen på Medelhavet.

En person fick evakueras med helikopter efter räddningsinsatsen på Medelhavet. Foto: Maud Veith/SOS Méditerranée.

– En man hade en öppen fraktur och hans vänstra fotled var ur led sedan en månad tillbaka. Han berättade för mig att han skadades när han försökte fly undan skottlossning i Libyen. En annan man hade brutit sin arm en vecka tidigare när han godtyckligt fängslats i Libyen, säger Seif Khirfan.

Fråga om liv och död

De flesta människor som vi räddat på Medelhavet har tagit sig genom Libyen. De berättar för våra team hur de misshandlats av smugglare, väpnade grupper och miliser. De berättar hur de blivit godtycklig frihetsberövande under omänskliga förhållanden, utsatts för våld och sexuellt våld, tortyr och andra former av misshandel, samt utnyttjats ekonomiskt och utsatts för tvångsarbete.

Anledningarna till att människor lämnar sina hemländer är komplexa, men ute till sjöss i en ranglig och överfylld gummibåt är alla sårbara och måste räddas och föras i säkerhet. Många människor kan inte simma och de flesta har inte flytvästar. Det är en fråga om liv och död och risken att drunkna är stor.

– Människor gör inte den här resan lättvindigt. De skulle inte riskera sina egna och sina barns liv om det fanns bättre alternativ. EU och de enskilda medlemsländerna måste vidta brådskande åtgärder: se till att det finns säkra och lagliga sätt att söka asyl, skapa lagliga migrationsrutter och utvidga användningen av de lagliga inträdesalternativen så att desperata människor inte tvingas riskera sina liv på Medelhavet, säger Luca Salerno som leder vårt team ombord på Aquarius.

Läs mer om vårt arbete på Medelhavet.

Relaterade nyheter

Människor undsätts av personal från sök- och räddningsfartyget Aquarius på Medelhavet.
Medelhavet

Befängt att lägga skuld på hjälporganisationer

DEBATT | Statsminister Stefan Löfven och många andra politiker har hittat en syndabock för att människor drunknar på Medelhavet: hjälporganisationer som bedriver sök- och räddningsinsatser. 

Människor får hjälp vid en räddningsinsats på Medelhavet i början av juni.
Medelhavet

Hjälporganisationer är inte boven på Medelhavet

Samtidigt som rekordmånga människor drunknade på Medelhavet i förra veckan fortsätter EU att motarbeta hjälporganisationer som utför sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. 

Räddningspersonal från Läkare Utan Gränser och SOS Mediterranee närmar sig en flyktingbåt på Medelhavet
Medelhavet

Frågor och svar om vårt arbete på Medelhavet

Varför har vi sök- och räddningsfartyg på Medelhavet? Samarbetar vi med smugglare, och vilka lagar finns egentligen till havs? Här svarar vi på några frågor om arbetet på Medelhavet. 

Som mest befann sig 630 män, kvinnor och barn ombord på fartyget Aquarius.
Medelhavet

Europeiska regeringar måste sätta människors liv före politik

Europeiska regeringar har under den gångna veckan valt att sätta människors liv i fara för att vinna politiska poäng. Vi fortsätter att uttrycka vårt fördömande mot Italien som valde att stänga sina hamnar för de 630 människor som befann sig ombord på fartyget Aquarius.