Hoppa till huvudinnehåll

Många saknas efter räddning på Medelhavet

Publicerad 2 november 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Många människor hamnade i vattnet under räddningsinsatsen på Medelhavet.

Många människor hamnade i vattnet under räddningsinsatsen på Medelhavet. 

588 människor befinner sig i säkerhet ombord på sök- och räddningsfartyget Aquarius som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée. Men ett okänt antal människor saknas fortfarande efter svåra räddningsinsatser på Medelhavet den 1 november.

– Situationen förvandlades plötsligt till en mardröm när en av tre gummibåtar överfulla med män, kvinnor och barn kantrade och tiotals människor föll i havet. Våra team använde alla tillgängliga flytdon, delade ut flytvästar och drog upp människor ur vattnet. Vi lyckades återuppliva en man med hjärtstillestånd och han evakuerades sedan med helikopter till Italien. Trots att inga kroppar hittats såg vi människor sjunka ner i vattnet, säger Seif Khirfan, läkare ombord på Aquarius.

Just nu är det kallt i havet. Eftersom tiotals människor hamnade i vattnet drabbades flera av mild eller måttlig hypotermi. Fartygets medicinska team behandlade också skador som människor hade fått i Libyen, där flyktingar och migranter utsätts för alarmerande nivåer av våld och systematiskt utnyttjande.

En person fick evakueras med helikopter för vidare vård efter räddningsinsatsen på Medelhavet.

En person fick evakueras med helikopter efter räddningsinsatsen på Medelhavet. Foto: Maud Veith/SOS Méditerranée.

– En man hade en öppen fraktur och hans vänstra fotled var ur led sedan en månad tillbaka. Han berättade för mig att han skadades när han försökte fly undan skottlossning i Libyen. En annan man hade brutit sin arm en vecka tidigare när han godtyckligt fängslats i Libyen, säger Seif Khirfan.

Fråga om liv och död

De flesta människor som vi räddat på Medelhavet har tagit sig genom Libyen. De berättar för våra team hur de misshandlats av smugglare, väpnade grupper och miliser. De berättar hur de blivit godtycklig frihetsberövande under omänskliga förhållanden, utsatts för våld och sexuellt våld, tortyr och andra former av misshandel, samt utnyttjats ekonomiskt och utsatts för tvångsarbete.

Anledningarna till att människor lämnar sina hemländer är komplexa, men ute till sjöss i en ranglig och överfylld gummibåt är alla sårbara och måste räddas och föras i säkerhet. Många människor kan inte simma och de flesta har inte flytvästar. Det är en fråga om liv och död och risken att drunkna är stor.

– Människor gör inte den här resan lättvindigt. De skulle inte riskera sina egna och sina barns liv om det fanns bättre alternativ. EU och de enskilda medlemsländerna måste vidta brådskande åtgärder: se till att det finns säkra och lagliga sätt att söka asyl, skapa lagliga migrationsrutter och utvidga användningen av de lagliga inträdesalternativen så att desperata människor inte tvingas riskera sina liv på Medelhavet, säger Luca Salerno som leder vårt team ombord på Aquarius.

Läs mer om vårt arbete på Medelhavet.

Relaterade nyheter

En räddning med vårt fartyg Aquarius på Medelhavet.
Medelhavet

Att rädda liv är inget brott

DEBATT | Svartmålning och blockering av hjälporganisationer som bistår flyktingar och migranter har blivit allt vanligare. Det är oacceptabelt att det allt oftare ses som något kontroversiellt att ingripa om en människas liv är i fara. Att rädda liv och lindra nöd är inte ett brott.

Fartyget Aquarius under en räddning på Medelhavet tidigare i år.
Medelhavet

Vi tvingas avsluta räddningsarbetet på Medelhavet

Flyktingar, migranter och asylsökande fortsätter att dö på Medelhavet. Nu tvingas vi ändå avsluta vår sök- och räddningsverksamhet med fartyget Aquarius.

Vårt sök- och räddningsfartyg under en insats på Medelhavet tidigare i år.
Medelhavet

Aquarius: Felaktiga anklagelser från Italien

Vi fördömer det beslut som juridiska myndigheter i Italien fattat om att begära att sök- och räddningsfartyget Aquarius tas i beslag. Anklagelserna är ogrundade och den föreslagna åtgärden saknar helt proportioner.

Sök- och räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée, är tillsvidare blockerat från att utföra livräddande insatser på Medelhavet.
Medelhavet

Ska vi låta människor drunkna på Medelhavet?

DEBATT | Sök- och räddningsfartyget Aquarius tvingas efter politiskt fulspel att avbryta sitt arbete på Medelhavet. Samtidigt har rutten över Medelhavet aldrig varit så dödlig som nu. Hur kan vi låta människor drunkna utanför Libyens kust?