Hoppa till huvudinnehåll

MÅNGA SKADADE EFTER HÅRDA STRIDER I KUNDUZ

Publicerad 26 juni 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En åttaåring har fått sina skador omsedda på vårt traumacenter i Kunduz-provonsen. Bilden är tagen i maj. Foto: Mathilde Vu

En åttaåring har fått sina skador omsedda på vårt traumacenter i Kunduz-provonsen. Bilden är tagen i maj. Foto: Mathilde Vu

Tunga strider mellan afghanska säkerhetsstyrkor och oppositionsgrupper i nordöstra delen av Kunduz-provinsen har lett till många skadade. Läkare Utan Gränser har mellan den 20 och 23 juni behandlat 70 patienter, varav majoriteten med bomb- och skottskador. En tredjedel är kvinnor och barn.

De flesta patienter kom från området Chardara – runt tio kilometer ifrån staden Kunduz – som är belägrat sedan mitten på juni. Även om striderna har minskat sedan i onsdags är situationen fortfarande spänd.

– Vi kan hjälpa dem som kommer till sjukhuset, men vi är mycket oroade för de människor som inte har möjlighet att ta sig hit i tid, säger Heman Nagarathnam som är ansvarig för vårt arbete i norra Afghanistan.

– Vår klinik är den enda vårdinrättningen i hela nordöstra Afghanistan där patienter kan få livräddande traumavård. De skadade har alltså inget annat val än att bege sig ut på en farlig resa för att söka vård hos oss.

För människor från Chardara är det särskilt farligt att förflytta sig. På vägen till Kunduz måste de passera ett antal vägspärrar och riskerar att hamna i korseld eller skadas av minor. Våldet i Kunduz-provinsen har tilltagit den senaste tiden. Redan i maj behandlade vårt team drygt 200 patienter som skadats i konflikten.

MYCKET SVÅRT ATT TA SIG FRAM

På måndag kväll kom tio barn och ungdomar till traumacentret. De hade skadats när en granat träffade den moské där de studerade. De vuxna som följde med barnen till sjukhuset berättade att det fanns runt 30 ungdomar i moskén när granaten exploderade. Men till följd av svårigheterna att nå fram till Kunduz bestämde de sig för att enbart ta med de tio barn med de svåraste skadorna till sjukhuset.  

– Vanligtvis tar det bara en halvtimme från Chardara hit, men det tog dem två timmar, säger Heman Nagarathnam.

– Den första biten körde de bil. Sedan blev de för rädda för landminor och beslutade att fortsätta till fots en annan väg och var då tvungna att bära barnen. Sedan tog de en båt över Kunduz-floden och besköts eftersom de misstogs för soldater. När de till slut nådde Kunduz lyckades de hejda en bil som körde dem till traumacentret.

På grund av de stora säkerhetsproblemen i Chardara-distriktet försöker vi förbättra befolkningens tillgång till sjukvård. I tisdags öppnade organisationen en mindre vårdcentral där sjuksköterskor kan ta hand om skadade innan de transporteras vidare till traumacentret i Kunduz.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Afghanistan sedan 1980. Utöver traumacentret i Kunduz stödjer organisationens team Ahmad Shah Baba-sjukhuset i östra Kabul, mödravårdsavdelningen på Dasht-e-Barchi-sjukhuset i västra Kabul och Boost-sjukhuset i staden Lashkar Gah i Helmandprovinsen. I Khost driver Läkare Utan Gränser ett förlossningssjukhus. Läkare Utan Gränser tar inte emot institutionella medel från någon regering för arbetet i Afghanistan utan är helt beroende av gåvor från allmänheten.

Aktuellt om Afghanistan

Barn på akuten på Boost Hospitals, i Lashkar Gah, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Strider gör det svårt att nå sjukhus

Strider i Afghanistan gör att sjuka har svårt att ta sig till sjukhus för vård. På Boost-sjukhuset i Lashkar Gah står många sängar tomma.

För tidigt födda tvillingar återhämtar sig på sjukhuset i Dasht-e-Barchi.
Nyheter från fältet

Två små tygpaket

Min blick vandrade till nästa säng där två till små tygpaket låg på en säng där mamman stod bredvid leende. Två par tvillingar! Två flickor och två pojkar.

Känguruenheten på Dasht-e-Barchis sjukhus.
Nyheter från fältet

Bebisen växer med värmen från mamma

Få gravida kvinnor och nyfödda barn har tillgång till gratis, högkvalitativ vård i Afghanistan. Förra året öppnade vi en mödravårdsavdelning på det offentliga sjukhuset i Dasht-e-Barchi, i utkanten av Kabul.

Utbränd patientsäng på sjukhuset i Kunduz, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Kunduz: 6 månader efter attacken

För sex månader sedan dog 42 personer när vårt sjukhus i Kunduz, Afghanistan, attackerades av amerikanskt flygvapen. Läkaren Kathleen Thomas var där.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.