Hoppa till huvudinnehåll

MÅNGA SKADADE EFTER HÅRDA STRIDER I KUNDUZ

Publicerad 26 juni 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En åttaåring har fått sina skador omsedda på vårt traumacenter i Kunduz-provonsen. Bilden är tagen i maj. Foto: Mathilde Vu

En åttaåring har fått sina skador omsedda på vårt traumacenter i Kunduz-provonsen. Bilden är tagen i maj. Foto: Mathilde Vu

Tunga strider mellan afghanska säkerhetsstyrkor och oppositionsgrupper i nordöstra delen av Kunduz-provinsen har lett till många skadade. Läkare Utan Gränser har mellan den 20 och 23 juni behandlat 70 patienter, varav majoriteten med bomb- och skottskador. En tredjedel är kvinnor och barn.

De flesta patienter kom från området Chardara – runt tio kilometer ifrån staden Kunduz – som är belägrat sedan mitten på juni. Även om striderna har minskat sedan i onsdags är situationen fortfarande spänd.

– Vi kan hjälpa dem som kommer till sjukhuset, men vi är mycket oroade för de människor som inte har möjlighet att ta sig hit i tid, säger Heman Nagarathnam som är ansvarig för vårt arbete i norra Afghanistan.

– Vår klinik är den enda vårdinrättningen i hela nordöstra Afghanistan där patienter kan få livräddande traumavård. De skadade har alltså inget annat val än att bege sig ut på en farlig resa för att söka vård hos oss.

För människor från Chardara är det särskilt farligt att förflytta sig. På vägen till Kunduz måste de passera ett antal vägspärrar och riskerar att hamna i korseld eller skadas av minor. Våldet i Kunduz-provinsen har tilltagit den senaste tiden. Redan i maj behandlade vårt team drygt 200 patienter som skadats i konflikten.

MYCKET SVÅRT ATT TA SIG FRAM

På måndag kväll kom tio barn och ungdomar till traumacentret. De hade skadats när en granat träffade den moské där de studerade. De vuxna som följde med barnen till sjukhuset berättade att det fanns runt 30 ungdomar i moskén när granaten exploderade. Men till följd av svårigheterna att nå fram till Kunduz bestämde de sig för att enbart ta med de tio barn med de svåraste skadorna till sjukhuset.  

– Vanligtvis tar det bara en halvtimme från Chardara hit, men det tog dem två timmar, säger Heman Nagarathnam.

– Den första biten körde de bil. Sedan blev de för rädda för landminor och beslutade att fortsätta till fots en annan väg och var då tvungna att bära barnen. Sedan tog de en båt över Kunduz-floden och besköts eftersom de misstogs för soldater. När de till slut nådde Kunduz lyckades de hejda en bil som körde dem till traumacentret.

På grund av de stora säkerhetsproblemen i Chardara-distriktet försöker vi förbättra befolkningens tillgång till sjukvård. I tisdags öppnade organisationen en mindre vårdcentral där sjuksköterskor kan ta hand om skadade innan de transporteras vidare till traumacentret i Kunduz.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Afghanistan sedan 1980. Utöver traumacentret i Kunduz stödjer organisationens team Ahmad Shah Baba-sjukhuset i östra Kabul, mödravårdsavdelningen på Dasht-e-Barchi-sjukhuset i västra Kabul och Boost-sjukhuset i staden Lashkar Gah i Helmandprovinsen. I Khost driver Läkare Utan Gränser ett förlossningssjukhus. Läkare Utan Gränser tar inte emot institutionella medel från någon regering för arbetet i Afghanistan utan är helt beroende av gåvor från allmänheten.

Relaterade nyheter

Sanna Sjöberg på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Att skaka hand

Varje dag på barnavdelningen försöker jag och mina doktorer jämka våra grundkunskaper, komma överens i behandlingsalternativ och tillvägagångssätt och tillsammans ge varje spädbarn en god chans. Men, milda makter, det har inte varit enkelt jämt.

En barnmorska tar hand om en nyfödd på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Det mänskliga i att andas

Nasreen sitter vid kanten på sängen och håller i den lilla, lilla hakan och masken mot ansiktet med ena handen, andningsblåsan med den andra och tittar stint på bröstkorgen. 

Administration en kväll på uteplatsen.
Afghanistan

På en pytteliten bostadsyta

I en tryckkokare som både själva arbetet och boendet i sig innebär bubblar en hel massa saker och känslor fram. Och teamet måste klara att lösa de bekymmer som finns, nära de relationer som skapas och hela tiden vara beredd på förändring.

Avdelningen för nyfödda på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Önskade barn

Efter dagens morgonrond förlöser en mor ett alldeles för tidigt litet gossebarn, på tok för liten och ung för att överleva i de förhållanden som vår neonatalvård i fält kan erbjuda, så liten att även europeisk neonatalvård skulle se utmaningar i att ge pojken en chans.