Hoppa till huvudinnehåll

Många skadade i granatexplosioner i Burundi

Published 16 februari 2016
Foto: Albert Masias / Läkare Utan Gränser
Vårt team på traumacentret i Bujumbura opererar en flicka med en skottskada i buken. Bilden är tagen i december 2015.

Vi har vårdat 61 skadade efter en rad granatexplosioner i Burundis huvudstad Bujumbura under måndagsmorgonen. Granaterna exploderade i olika delar av staden, främst på marknader. Det rapporterades om två dödsfall i samband med attackerna

– Vi har tagit hand om många patienter med frakturer, huvudskador och skärsår, säger Efstathios Kyrousis, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Burundi.

Bland de 61 patienterna fanns 18 kvinnor och tre barn. Under bara några timmar utförde det medicinska teamet sju operationer. De kommande dagarna är ytterligare åtta operationer planerade.

– Det är andra gången på bara en vecka som vi har sett så många skadade på vårt sjukhus, säger Efstathios Kyrousis.

Vi är den enda internationella organisation som vårdar skadade och traumarelaterade akutfall i huvudstaden. Vårt traumacenter har för närvarande 43 bäddplatser som inom kort ska utökas till 86 bäddplatser. Centret består av en akutavdelning, två operationssalar och en intensivvårdsavdelning.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Burundi i över 20 år och trappade upp sin insats i Bujumbura i samband med oroligheterna inför valet i maj 2015. Sedan traumacentret öppnade i juli har 1 210 skadade patienter vårdats och 205 av dem har genomgått kirurgiska ingrepp. Vi har även insatser för alla burundier som har flytt till Tanzania sedan maj 2015. För tillfället finns det omkring 130 000 flyktingar i Tanzania och 200 - 250 flyktingar tar sig över gränsen varje dag. Våra team tillhanahåller sjukvård, psykosocialt stöd samt vatten och sanitet i flyktinglägren Nyaragusu, Nduta och Mtendeli.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare