Vid första anblicken verkar gatorna i Honduras huvudstad Tegucigalpa lugna. Men Honduras har högst mordstatistik i världen. Vi är på plats för att hjälp dem som är mest utsatta för våldet.
Det mesta av kokainet som konsumeras i USA transporteras genom Tegucigalpa. Gäng involverade i narkotikahandeln pressar butiksägare, terroriserar befolkningen och är inblandade i råa gängkrig.
Vi ger medicinsk vård till drabbade av "våldsepidemin" i staden, som vår läkare Javier Rio Navarro beskriver det. Han har gjort en preliminär studie kring omfattningen av våldet på stadens gator.
– Våld är den huvudsakliga strategin för att lösa alla problem, vare de sig är relaterade till knark eller inte, säger han.
Ungdomar under 18 år som bor eller livnär sig på gatan betalar ett extra högt pris. Enligt studien från 2010, har nära 59 procent av de unga angett att de upplevt fysiskt våld det senaste året. 45 procent sade att de utsatts för sexuellt våld. De flesta av de drabbade avvisade idén om att anmäla dem som attackerade dem, antingen för att de inte litar på myndigheterna eller för att de anser att det vore verkningslöst.
Stora framsteg
Vi hjälper de människor som drabbats av våld, men som inte har tillgång till akutsjukvård. Det inkluderar människor som bor på gatan, liksom invånare i områden som kontrolleras av gäng.
Under våren 2011 började ett av våra team att varje dag åka kors och tvärs i Tegucigalpa till de våldsammaste och fattigaste stadsdelarna. Teamet söker upp människor som lever eller livnär sig på gatan som inte har tillgång till, eller energin och viljan att söka upp, vård. De flesta är beroende av lösningsmedel, kokain, crack eller alkohol. De livnär sig på att återvinna skräp, sälja knark eller sina kroppar.
Mer än ett år efter att vi börjat med verksamheten känner våra medarbetare att de har uppnått en del framsteg.
– Vi har vunnit förtroende hos människorna som lever på gatan och lyckats övertyga dem om att söka vård. Det är ett enormt steg framåt, säger läkaren Gustavo Fernadez, ansvarig för vårt program i Honduras.
Vi arbetar i ett område med 95 000 invånare. Enligt beräkningar har omkring 9 000 av dem drabbats av våldet.
Läkarna diagnostiserar dem de möter på gatan och ger första hjälpen. Psykologer ger råd och lyssnar. De med allvarligare eller kroniska hälsoproblem remitteras till fyra hälsocenter där vi behandlar skador från fysiskt, sexuellt och psykologiskt våld och stöttar patienter under deras behandling.
Enorma utmaningar
Men när vi träffar människor i behov av akutvård tvingas vi konfrontera svagheterna i Honduras sjukvårdssystem. Ambulanser kör inte längre in i de farligaste områdena och Tegucigalpas enda allmänna akutintag är överhopad.
Några hälsocenter har stängt på grund av att de inte kan betala de "skatter" gängen begär och de anställda slutar därför att vårdinrättningarna inte kan garantera deras säkerhet.
Läkare Utan Gränser har arbetat i Honduras sedan 1988. I landet finns praktiskt taget inget system för att behandla dem som drabbats av sexuellt våld. Landet saknar nationellt hälsoprotokoll och dagen efter-piller har varit förbjudna sedan 2009. Patienterna söker inte vård av rädsla för polisen och sina angripare och läkarna måste anmäla alla fall till domstolarna.
Här kan du läsa mer om vårt arbete i Honduras.
