Hoppa till huvudinnehåll

”Människor är extremt sårbara”

Publicerad 15 april 2017
Foto: Karin Ekholm/Läkare Utan Gränser
En sjuksköterska undersöker ett barn i flyktinglägret Al Alam, nära staden Tikrit i Irak.

Fler än tre miljoner irakier har flytt från sina hem sedan början av 2014 på grund av våld. Konflikten har också förstört landets sjukvårdssystem och ökat det övergripande behovet av sjukvård.

I flyktinglägret Al Alam, nära staden Tikrit i Irak, bor cirka 8 000 män, kvinnor och barn som har flytt från sina hem i norra delen av landet. Tälten hukar sig i den hårda vinden och barn med bara sandaler på fötterna och tunna kläder leker bland tälten.

Vid kliniken som vi driver i lägret ringlar kön lång från tidigt på morgonen och området runtomkring fylls snabbt med barn och deras mödrar.

– Människorna är extremt sårbara och förlitar sig på humanitär hjälp, säger Géraldine Duc, medicinsk koordinator på Läkare Utan Gränser. De som har flytt kommer ofta hit med det de kan bära. Och klimatet här är extremt - på vintern sjunker temperaturen till noll och på sommaren kan solen vara brännande het. Människor bor i tält, de sover på marken eller på tunna madrasser.

Gick hela natten med sin bebis

Vi ger också sjukvård och psykologiskt stöd i transitlägret Al Hajjaj Silo och i Samad, en stadsdel i Al Alam där familjer har bosatt sig i ofärdiga byggnader.

I Al Hajjaj Silo sitter tre kvinnor och väntar utanför vår mobila klinik tillsammans med sina två barn. De har nyligen anlänt till fots från Hawija. Bebisarna föddes samma natt för ungefär sex månader sedan, men en av dem är mycket mindre än den andra.

– Hon har ett hjärtproblem, berättar mamman. Vi gick hela natten över bergen för att nå hit. I Hawija finns inga läkare, eller tillräckligt med mat och allt från bränsle till läkemedel och tvål är mycket dyrt där.

Fler traumatiska händelser

Nästan alla flyktingar har bevittnat eller upplevt brutalt våld, vilket kan ge psykiska problem. De har upplevt trauma när de tvingades fly, och dåliga levnadsförhållanden och osäkerhet om framtiden orsakar också mycket stress. Detta är anledningen till att psykologiskt stöd är en viktig del av vår verksamhet.

– Vi möter många patienter som kommer med symptom på stress och trauma, säger Ana Martins, som arbetar med psykisk hälsa för Läkare Utan Gränser i Irak. Men de har inte upplevt en eller två traumatiska händelser, utan de har löpande utsatts för traumatiska händelser och det pågående våldet. Det visar sig i symptom som panikattacker, posttraumatiskt stressyndrom, sömnproblem och smärta i kroppen.

Läkare Utan Gränser har haft mobila klinker i området runt Tikrit sedan augusti 20016. Där ger vi allmän sjukvård, behandlar kroniska sjukdomar och ger psykologiskt stöd. I januari 2017 öppnade vi en permanent klinik i flyktinglägret Al Alam.

Läkare Utan Gränser har arbetat kontinuerligt i Irak sedan 2006. För att garantera vårt oberoende, accepterar vi inte finansiering från någon regering, religiös kommitté eller internationellt organ för våra projekt i Irak. Vi förlitar oss enbart på privata donationer från allmänheten runt om i världen för att utföra vårt arbete. I Irak sysselsätter vi för närvarande över 1 600 människor.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare