Hoppa till huvudinnehåll

MÄNNISKOR BRÄNDES LEVANDE I CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Publicerad 17 juni 2014
Byar bränds i Centralafrikanska republiken. Bilden är från den muslimska enklaven Pk12 utanför huvudstaden Bangui. FOTO: Ton Koene
Byar bränds i Centralafrikanska republiken. Bilden är från den muslimska enklaven Pk12 utanför huvudstaden Bangui. FOTO: Ton Koene

Våldet har blossat upp i regionen Ouaka i Centralafrikanska republiken. Väpnade grupper utför riktade hämndattacker mot civila. Byar har bränts ner och många människor har skadats, dödats eller flytt under de senaste sex veckorna.

Den senaste attacken skedde den 10 juni i Liwa, bara tio kilometer från den internationella militära styrkan i Bambari. Under angreppet förstördes minst 160 hus och tolv personer dödades. Utöver det har byarna Bakala, Yabita och Lakanja bränts ner. Invånarna har inget annat val än att fly till bushen efter att ha förlorat de flesta av sina ägodelar, jordbruksredskap och utsäde.

– När vi behandlade och evakuerade skadade från Liwa såg jag döda kroppar av  tre vuxna och ett barn som hade bränts i sitt hus under attacken, säger projektansvarige Luigi Pandolfi.

Enligt byborna hade de bränts levande.

Långt till vård

Vi har enbart under de senaste två månaderna behandlat 97 krigsskadade efter attacker mot civila i regionen Ouaka. Många krigsskadade reser i mer än 24 timmar för att nå vår klinik. Eftersom vi bara är närvarande i en del av regionen är risken stor att många dör av sina skador. Våldet innebär inte bara att människor torteras och dödas utan att stora delar av befolkningen fruktar för sina liv och flyr sina hem.

– Vi bistår människor som blivit ännu mer sårbara till följd av att de tvingats fly, säger Luigi Pandolfi. Den vanligaste dödsorsaken är malaria, och drygt 70 procent av de patienter som testats positivt för malaria är flyktingar som lever ute i bushen. Nu när regnperioden har kommit är risken för malaria ännu större.

Vi har arbetat i regionen Ouaka sedan i mitten av april. Via mobila kliniker försöker vi nå människorna på flykt. Hittills har vi genomfört över 1 000 behandlingar.

 

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1997. För närvarande arbetar runt 300 internationella medarbetare och mer än 2 000 lokalt anställda för oss i landet. Sedan december 2013 har Läkare Utan Gränser fördubblat insatserna och ökat antalet projekt från tio till 21. Utöver det driver vi sex projekt för flyktingar i grannländerna Tchad, Kamerun och Kongo-Kinshasa.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare