Hoppa till huvudinnehåll

MÄNNISKOR BRÄNDES LEVANDE I CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Publicerad 17 juni 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Byar bränds i Centralafrikanska republiken. Bilden är från den muslimska enklaven Pk12 utanför huvudstaden Bangui. FOTO: Ton Koene

Byar bränds i Centralafrikanska republiken. Bilden är från den muslimska enklaven Pk12 utanför huvudstaden Bangui. FOTO: Ton Koene

Våldet har blossat upp i regionen Ouaka i Centralafrikanska republiken. Väpnade grupper utför riktade hämndattacker mot civila. Byar har bränts ner och många människor har skadats, dödats eller flytt under de senaste sex veckorna.

Den senaste attacken skedde den 10 juni i Liwa, bara tio kilometer från den internationella militära styrkan i Bambari. Under angreppet förstördes minst 160 hus och tolv personer dödades. Utöver det har byarna Bakala, Yabita och Lakanja bränts ner. Invånarna har inget annat val än att fly till bushen efter att ha förlorat de flesta av sina ägodelar, jordbruksredskap och utsäde.

– När vi behandlade och evakuerade skadade från Liwa såg jag döda kroppar av  tre vuxna och ett barn som hade bränts i sitt hus under attacken, säger projektansvarige Luigi Pandolfi.

Enligt byborna hade de bränts levande.

Långt till vård

Vi har enbart under de senaste två månaderna behandlat 97 krigsskadade efter attacker mot civila i regionen Ouaka. Många krigsskadade reser i mer än 24 timmar för att nå vår klinik. Eftersom vi bara är närvarande i en del av regionen är risken stor att många dör av sina skador. Våldet innebär inte bara att människor torteras och dödas utan att stora delar av befolkningen fruktar för sina liv och flyr sina hem.

– Vi bistår människor som blivit ännu mer sårbara till följd av att de tvingats fly, säger Luigi Pandolfi. Den vanligaste dödsorsaken är malaria, och drygt 70 procent av de patienter som testats positivt för malaria är flyktingar som lever ute i bushen. Nu när regnperioden har kommit är risken för malaria ännu större.

Vi har arbetat i regionen Ouaka sedan i mitten av april. Via mobila kliniker försöker vi nå människorna på flykt. Hittills har vi genomfört över 1 000 behandlingar.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1997. För närvarande arbetar runt 300 internationella medarbetare och mer än 2 000 lokalt anställda för oss i landet. Sedan december 2013 har Läkare Utan Gränser fördubblat insatserna och ökat antalet projekt från tio till 21. Utöver det driver vi sex projekt för flyktingar i grannländerna Tchad, Kamerun och Kongo-Kinshasa.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.