Hoppa till huvudinnehåll

Människor drunknar inom några sekunder

Publicerad 20 augusti 2015
Akutsamordnaren Will Turner hjälper en kvinna att komma ombord på räddningsfartyget MY Phoenix på Medehavet.
Foto: Gabriele Casini.
Akutsamordnaren Will Turner hjälper en kvinna att komma ombord på räddningsfartyget MY Phoenix.

Räddningsinsatserna på Medelhavet äger ofta rum i sista minuten, när båtarna är nära att sjunka. Det berättar teamen ombord på våra tre räddningsfartyg. Sedan början på maj har teamen räddat sammanlagt 11 482 personer. Nu efterlyser vi fler specialiserade räddningsfartyg som agerar proaktivt

Läkare Utan Gränsers statistik visar att nästan alla nödanrop kommer från två huvudområden utanför den libyska kusten, nära städerna Tripoli och Zuwara. Räddningsfartyget MY Phoenix, som organisationen driver i samarbete med Migrant Offshore Aid Station (MOAS), patrullerar dessa vatten och har som enda uppgift att rädda människor i sjönöd.

Folk drunknar inom loppet av några sekunder

Will Turner, akutsamordnare på MY Phoenix

För att rädda fler liv måste det finnas fler fartyg som enbart ägnar sig åt på sök- och räddningsinsatser. De måste vara stationerade så nära den nordafrikanska kusten som möjligt. Det räcker inte med att vänta på ett nödanrop i farvattnen mellan Sicilien och Malta. Räddningsinsatserna måste vara proaktiva.

Handelsfartyg utför räddningsinsatser

De andra fartyg som är involverade i räddningsarbetet har egentligen andra uppdrag, men kan omdirigeras till området av sjöräddningscentralen i Rom. Under 2014 utfördes runt 40 procent av alla räddningsinsatser av handelsfartyg. Ett flertal handelsfartyg har emellertid utsatts för attacker utanför Libyens kust den senaste tiden och därför är kaptenerna tveksamma till att åka till dessa områden.

– Allt oftare ombes vi att utföra flera räddningsinsatser inom loppet av några timmar, säger Lindis Hurum, akutsamordnare på vårt räddningsfartyg Bourbon Argos.

– Våra team har också sett båtar där det funnits människor som redan hade dött av uttorkning eller kvävning under resan. EU:s insats sägs större och bättre än förra året. Ändå finns det inte tillräckligt många räddningsfartyg som befinner sig på rätt plats för att kunna rädda de som försöker ta sig över Medelhavet.

De flesta människor som vi har räddat kommer från Eritrea, Somalia, Syrien, Bangladesh, Sudan och Gambia. De flyr från krig och förtryck eller hoppas på ett bättre liv i Europa. Vårt sjukvårdspersonal har behandlat allt från lättare hälsoproblem till skottskador, brännskador och organsvikt.

Säkra vägar att nå Europa behövs

– Insatserna till havs kan rädda många liv. Men oavsett hur många fartyg vi skickar ut, kommer det alltid att vara livsfarligt att försöka ta sig över Medelhavet i överfulla trä- och gummibåtar, säger Lindis Hurum.

När situationen i Libyen förvärrades bestämde jag mig för att ta min familj till Europa, men utan dokument var det omöjligt att lämna landet. Vi har tagit oss ända hit eftersom vi inte har något annat alternativ. 

Äldre palestinsk flykting

För att förhindra fler dödsfall måste EU skapa säkra och lagliga sätt för människor att nå Europa, så att de inte behöver sätta sig i de här båtarna överhuvudtaget.

– När jag frågar människor varför de riskerar sina liv, får jag varje gång samma svar: det finns inget alternativ. De berättar att de hellre drunknar än stannar i sina hemländer eller i Libyen där deras liv är inte värt att leva, säger Will Turner. 

Lugnt hav och varmt väder innebär bättre förutsättningar att ta sig över Medelhavet och därför förväntas augusti bli den mest trafikerade månaden hittills. Vi kommer att fortsätta sök- och räddningsinsatserna på Medelhavet under de kommande månaderna och på bästa möjliga sätt bistå människor som ger sig ut på den livsfarliga resan

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare