Hoppa till huvudinnehåll

Människor på flykt fryser under bar himmel

Publicerad 20 oktober 2015
Foto: Anna Surinyach
En pappa sveper in sitt barn i en filt som skydd mot regnet och kylan. 3000 människor på flykt har fastnat vid gränsen mellan Kroatien och Serbien.

Fler än 3 000 människor är strandsatta i ingenmansland på gränsen mellan Serbien och Kroatien. De saknar tillgång till både skydd och hygieninrättningar. Läkare Utan Gränser varnar för extremt svåra levnadsförhållanden under den kommande vintern.

 

Ungern har stängt sin gräns och Slovenien tar emot maximalt 2 500 människor på flykt per dag. Det har lett till en mycket kaotisk situation vid gränsövergången Berkasovo/Bapska mellan Serbien och Kroatien.

Tidigt på måndag morgon, mellan klockan 01:30 och 06:30, gick inga bussar till Kroatien medan tiotals bussar oavbrutet körde människor från Makedonien och Grekland till den serbiska sidan av gränsen. De strandsatta flyktingarna i gränsområdet blir allt fler och det riskerar att öka spänningarna.

Barn sover i regnet

I medeltal passerar 5 000 människor gränsen varje dag. Under natten till den 18 oktober sov omkring 1 500 människor – familjer, barn och åldringar – under bar himmel utan skydd från kyla och regn. Många är tvungna att sova under presenningar, och även bebisar och barn, främst från Syrien och Afghanistan, var tvungna att övernatta i regnet.

– Bara för några dagar sedan var Bapska/Berkasovo bara en genomfart för tusentals flyktingar på väg till Tyskland och norra Europa. Men Ungerns beslut att stänga sina gränser har förlängt väntetiderna och lämnat människor strandsatta utan skydd på en plats med bristande sanitet, säger Francisca Silva, Läkare Utan Gränsers humanitära rådgivare i Serbien.

– Människor är extremt nervösa och spänningarna mellan olika flyktinggrupper ökar. Mammor gråter med sina barn i armarna, rädda för att gå miste om sin chans att ta sig över gränsen, säger hon.

Behövs mat, vatten och toaletter

Läkare Utan Gränsers team har två mobila kliniker som förser flyktingarna med grundläggande sjukvård och nödhjälp. De har redan delat ut lakan, handskar och regnrockar och förhandlar med lokala myndigheter om att upprätta akuta skydd. Teamen har sett flera fall av hypotermi och andra sjukdomstillstånd som beror på det dåliga vädret.

– Detta är ett resultat av bristen på samordning och ledarskap. Flyktingar lämnas utan det skydd och den hjälp som de så desperat behöver. Nu är de bråttom: förhållandena i gränsområdet måste förbättras. När allt fler människor kommer från Grekland och Makedonien kan situationen bara bli värre. Det finns även risk för att det ökar spänningarna på andra håll, säger Elisabetta Faga, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare i Balkanområdet.

– Bebisar, barn, gravida kvinnor och personer med funktionsnedsättningar – människor som flytt konflikter och riskerat sina liv när de tagit sig över land och hav – har lämnats utan hjälp. Medan människorna väntar på att ta sig över gränsen behöver de och har också rätt till grundläggande humanitär hjälp. Det innebär bland annat tillgång till mat, skydd, vatten och toaletter, tillägger hon.

Fler hudsjukdomar och lössinfektioner

Läkare Utan Gränser varnar för extremt utmanande levnadsförhållanden för tusentals gravida kvinnor, unga barn och åldringar denna vinter om de inte erbjuds skydd fort. Det finns även risk för att människor mister sina liv. Läkare Utan Gränser förbereder sig för ett stort antal patienter genom att anställa mer medicinsk personal och skaffa fler tält, lakan, regnrockar och vinterkläder.

Hygienförhållandena tenderar att bli sämre vintertid då det är svårt att tvätta sig själv och sina kläder. Det leder till fler hudsjukdomar och lössinfektioner, och Läkare Utan Gränsers team förbereder därför även paket med hygienartiklar.

– Bristen på grundläggande hjälp påverkar redan flyktingarnas hälsa. Situationen kommer bara bli värre denna vinter om de inte erbjuds tillräckligt skydd, varma mål mat och hygieninrättningar vid registrerings- och transportknutpunkterna. Vi kan inte vänta på att något dramatiskt ska inträffa. Det behövs säkra och anständiga förhållanden - anpassade till vinterns temperaturer - vid gränsområdena nu, säger Aurelie Ponthieu, Läkare Utan Gränsers humanitära rådgivare i migrationsfrågor.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare