Hoppa till huvudinnehåll

"Människor var väldigt rädda"

Publicerad 12 april 2016
Foto: Läkare Utan Gränser
Khorshid Aryannejad, kulturtolk.

Khorshid Aryannejad arbetar som kulturtolk i Idomeni. Hon var på plats i söndags när oroligheterna började vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.

"Innan vi begav oss till lägret på söndag förmiddag fick vi veta att en fredlig demonstration planerades. När vi kom fram till lägret såg vi en folksamling intill gränsstaketet men kunde konstatera att situationen var lugn. Jag visade en nyanländ kollega runt och trots att vi hade hunnit bort till andra sidan lägret hörde vi uppståndelsen.

Vi blev kallade tillbaka till Läkare Utan Gränsers huvudklinik och kunde på håll se tumult vid gränsstaketet. Det dröjde inte länge innan de första patienterna kom till kliniken, antingen vacklande på egna ben eller medvetslösa och inburna av andra. Stämningen inne på kliniken blev som värst hysterisk - människor var väldigt rädda och utom sig oroliga för sina nära och kära som farit illa. Som icke-medicinsk gjorde jag mitt bästa att tolka, assistera vår medicinska personal, och samtidigt försöka lugna ner oroliga familjemedlemmar. 

Läkare Utan Gränser har i Idomeni i första hand behandlat patienter med luftvägsinfektioner, magsjukdomar samt hudåkommor orsakade av usla levnadsförhållanden i lägret. Jag förväntade mig inte att vi skulle behöva behandla människor som tillfogats sådana skador som vi såg igår. Vi behandlade cirka 300 patienter - 200 av dessa behandlades för effekterna av tårgas, och de övriga fick läkarvård för för frakturer och andra skador från att t.ex. ha träffats av tårgaspatroner och gummikulor. Vid ett antal tillfällen landade tårgaspatroner nära våra kliniker och vi själva blev drabbade. Det var de enda gångerna jag blev rädd - hur skulle vi kunna stanna kvar i lägret och ge vård till människor i nöd och skydda våra patienter om läget förvärrades?

Igår var stämningen i lägret spänd men lugn, kanske mycket tack vare en stark vind som blåste hela dagen från den makedonska sidan. Människor hade fullt upp med att surra fast sina tält och återgick därmed till en vardag som innebär en ständig kamp mot väderförhållandena. Under den gånga veckan har de varit utsatta för stekande sol, regn och nu en ihållande stark vind som blåser bort deras tält och deras få tillhörigheter. 

Behovet för hjälp är fortsatt stort och det är lätt att bli förtvivlad. Men jag har bevittnat att den läkarvård som vi ger gör skillnad, och jag vet att människorna i lägret uppskattar vår närvaro - detta förblir min drivkraft."

Khorshid Aryannejad, kulturtolk 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare