Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

MARI MÖRTH NY GENERALSEKRETERARE

Publicerad 7 maj 2015
Mari Mörth, ny generalsekreterare på Läkare Utan Gränser i Sverige, besökte i april flera projekt i Sydsudan.
Foto: Läkare Utan Gränser

Idag tillträder Mari Mörth som ny generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Sverige. Hon har tidigare jobbat som chef för den humanitära sektionen på Rädda Barnen och har lång erfarenhet av arbetet i fält i Balkan, Mellanöstern och Afrika. I april besökte hon tre av Läkare Utan Gränsers projekt i Sydsudan och såg de stora humanitära behoven i landet.

– Jag hyser stor respekt för det viktiga och professionella arbete som Läkare Utan Gränser utför i fält och för organisationens fokus på humanitära principer, säger Mari Mörth.

Mari Mörth har en gedigen erfarenhet av humanitärt arbete som tidigare chef på Rädda Barnens humanitära sektion och lång erfarenhet av påverkansarbete och samordning av organisationens katastrofinsatser. Mari Mörth har genomfört fältuppdrag i en rad länder, bland annat Elfenbenskusten. Hon har även arbetat för FN i Rwanda, för Organisationen för säkerhet och samarbete (OSSE) på Balkan samt för Kvinna till Kvinna i Mellanöstern.

– Jag är mycket glad att Mari Mörth tillträder som generalsekreterare och hälsar henne välkommen till Läkare Utan Gränser. Med Maris långa erfarenhet av humanitärt hjälparbete ser jag verkligen fram emot vårt gemensamma arbete med att leda Läkare Utan Gränser vidare och framåt, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige.

I april besökte Mari Mörth Läkare Utan Gränsers projekt i Doro, Malakal och Pibor i Sydsudan där vi arbetar med att förse befolkningen med hälso- och sjukvård. Läs om tre av de patienter Mari mötte i Sydsudan.

– Jag tror på organisationens arbetssätt och jag tycker våra medicinska humanitära insatser i fält är enormt viktiga. Under mitt besök i Sydsudan blev det också väldigt tydligt hur mycket vi lyckas åstadkomma med enkla medel, berättar Mari Mörth.

Mari Mörth vill fokusera på att stödja den viktiga kärnverksamheten i fält och att bidra med ett starkt ledarskap för verksamheten med 60 fast anställda i Sverige.

– Jag vill att vi på Läkare Utan Gränser i Sverige ska behålla närheten till arbetet i fält. Vi är en genuint humanitär organisation som varje år skickar ut fältarbetare på runt 120 uppdrag i olika humanitära kriser.

– Vi är på plats i exempelvis länder som Nepal, Jordanien och Liberia för att ge sjukvård. Men också de som jobbar på kontoret i Sverige bidrar till verksamheten. Allas insats behövs för att vi ska kunna göra ett bra jobb i fält. Jag vill att alla ska känna sig delaktiga i det fantastiska arbete vi gör.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva