Hoppa till huvudinnehåll

MÅSTE ANORDNA EXTRA GIVARMÖTE

Publicerad 26 januari 2012

Just nu pågår Världsekonomiskt forum, World Economic Forum, i Davos, Schweiz. Läs vad Tido von Schoen-Angerer, chef för vår kampanj för tillgång till läkemedel, säger i samband med att Globala fondens 10-årsjubileum uppmärksammas på mötet.

”I de länder där vi arbetar – bland annat Uganda, Mocambique, Myanmar och Kongo-Kinshasa - förlitar sig människor med hiv, tbc och malaria på internationellt stöd för att få den behandling de behöver för att överleva. Men på grund av att engagemanget avtagit på senare tid tvingades Globala fonden ställa in finansieringsrundan 2011. Fonden har även deklarerat att man inte har möjlighet att utfärda nya medel för utökad behandling under de kommande två åren, något som kommer att få förödande konsekvenser för de framsteg som gjorts i kampen mot hiv, tbc och malaria under det senaste decenniet.
När vetenskapliga rön nu visar att hiv-behandling kan vara ett av de bästa verktygen för att även minska smittspridning är det dags för världens regeringar att kavla upp ärmarna och få Globala fonden på rätt köl igen. Fonden är det huvudsakliga instrument som finns för att tillhandahålla behandling för de miljontals människor som väntar på hivläkemedel. När Globala fonden nu vänder blad i samband med förändringar i organisationens ledarskap, måste man hålla fast vid sina kärnvärden: att så många som möjligt ska kunna få så bra behandling som möjligt inom så kort tid som möjligt.
Högst upp på att-göra-listan borde anordnandet av ett extrainsatt givarmöte hamna. På så vis skulle de drabbade länderna kunna ansöka om nya stöd och utvidga sin livräddande verksamhet redan i år. Utöver finansiering så behöver vi även instrument som gör att vi bättre kan förutspå finansieringen - såsom den skatt på finansiella transaktioner som just nu debatteras i Europa. En del av de medel som genereras bör gå till global hälsa, inklusive till Globala Fonden.”
 
Dr Tido von Schoen-Angerer, chef för Accesskampanjen, Läkare Utan Gränsers kampanj för tillgång till läkemedel.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare