Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

MÅSTE ANORDNA EXTRA GIVARMÖTE

Publicerad 26 januari 2012

Just nu pågår Världsekonomiskt forum, World Economic Forum, i Davos, Schweiz. Läs vad Tido von Schoen-Angerer, chef för vår kampanj för tillgång till läkemedel, säger i samband med att Globala fondens 10-årsjubileum uppmärksammas på mötet.

”I de länder där vi arbetar – bland annat Uganda, Mocambique, Myanmar och Kongo-Kinshasa - förlitar sig människor med hiv, tbc och malaria på internationellt stöd för att få den behandling de behöver för att överleva. Men på grund av att engagemanget avtagit på senare tid tvingades Globala fonden ställa in finansieringsrundan 2011. Fonden har även deklarerat att man inte har möjlighet att utfärda nya medel för utökad behandling under de kommande två åren, något som kommer att få förödande konsekvenser för de framsteg som gjorts i kampen mot hiv, tbc och malaria under det senaste decenniet.
När vetenskapliga rön nu visar att hiv-behandling kan vara ett av de bästa verktygen för att även minska smittspridning är det dags för världens regeringar att kavla upp ärmarna och få Globala fonden på rätt köl igen. Fonden är det huvudsakliga instrument som finns för att tillhandahålla behandling för de miljontals människor som väntar på hivläkemedel. När Globala fonden nu vänder blad i samband med förändringar i organisationens ledarskap, måste man hålla fast vid sina kärnvärden: att så många som möjligt ska kunna få så bra behandling som möjligt inom så kort tid som möjligt.
Högst upp på att-göra-listan borde anordnandet av ett extrainsatt givarmöte hamna. På så vis skulle de drabbade länderna kunna ansöka om nya stöd och utvidga sin livräddande verksamhet redan i år. Utöver finansiering så behöver vi även instrument som gör att vi bättre kan förutspå finansieringen - såsom den skatt på finansiella transaktioner som just nu debatteras i Europa. En del av de medel som genereras bör gå till global hälsa, inklusive till Globala Fonden.”
 
Dr Tido von Schoen-Angerer, chef för Accesskampanjen, Läkare Utan Gränsers kampanj för tillgång till läkemedel.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva