Hoppa till huvudinnehåll

”MÅSTE BRYTA DEN ONDA CIRKELN”

Publicerad 11 september 2012

En strid ström av ambulanser kommer och går på sjukhuset i regionen Maradi i södra Niger. De senaste dagarna har antalet inlagda barn på sjukhuset ökat från 117 till 430. Fyra av fem inlagda barn har malaria, en dödlig sjukdom om barnet också lider av undernäring.

– Vi behandlar redan många undernärda barn. Men i och med regnperioden har malaria plötsligt ökat, säger Mirko Tommasi, ansvarig för våra insatser i Niger.
Varje år blir det matbrist i vissa delar av Sahel-regionen mellan skördarna i maj och september. I Niger har skyfall förstört både skördar och spannmålslager, vilket gör den redan desperata matsituationen ännu värre. Regnen har också lett till en ökning av de myggor som sprider malaria.

Får inte vård i tid

När barn i avlägsna byar får malaria blir deras tillstånd ofta allvarligt innan de hinner komma till läkare. 
– Barn med malaria kommer ofta hit för sent och är i koma eftersom de inte kunnat få sjukvård i sina byar, säger Véronique Van Frachen, medicinsk samordnare för Läkare Utan Gränser.

Dödlig kombination

Véronique förklarar att en av anledningarna till att malaria är så dödlig är att den kan orsaka svår blodbrist, precis som undernäring. 
– Malaria och undernäring är en dödlig kombination. Undernärda barn har inte kraft nog att stå emot sjukdomar och löper större risk att dö än barn som har tillräckligt att äta, säger hon.

Förebyggande arbete

Undernärda barn som utvecklar en allvarlig form av malaria behandlas i en sluten enhet för båda sjukdomarna. 
De återkommande livsmedelskriserna i Niger innebär en enorm påfrestning både för enskilda personer och för hela samhällen. Ofta har människor knappt återhämtat sig från en livsmedelskris innan nästa slår till.
För att bryta den onda cirkeln av undernäring och förebygga sjukdomar genomför vi, tillsammans med Nigers hälsovårdsmyndigheter, vaccinationskampanjer samt delar ut kosttillskott och myggnät. 
 – Men för att bryta den onda cirkeln behövs en långsiktig lösning som förbättrar tillgången till både sjukvård och livsmedel för små barn, säger Mirko Tommasi.
 
I Niger behandlar Läkare Utan Gränser undernäring och andra sjukdomar i regionerna Tahoua, Maradi, Zinder och Agadez. Mer än 50 000 akut undernärda barn och 105 000 fall av malaria har behandlats sedan i början av året i vårdinrättningar som förvaltas av Läkare Utan Gränser och organisationens samarbetsorganisationer.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare