Hoppa till huvudinnehåll

”MÅSTE BRYTA DEN ONDA CIRKELN”

Publicerad 11 september 2012

En strid ström av ambulanser kommer och går på sjukhuset i regionen Maradi i södra Niger. De senaste dagarna har antalet inlagda barn på sjukhuset ökat från 117 till 430. Fyra av fem inlagda barn har malaria, en dödlig sjukdom om barnet också lider av undernäring.

– Vi behandlar redan många undernärda barn. Men i och med regnperioden har malaria plötsligt ökat, säger Mirko Tommasi, ansvarig för våra insatser i Niger.
Varje år blir det matbrist i vissa delar av Sahel-regionen mellan skördarna i maj och september. I Niger har skyfall förstört både skördar och spannmålslager, vilket gör den redan desperata matsituationen ännu värre. Regnen har också lett till en ökning av de myggor som sprider malaria.

Får inte vård i tid

När barn i avlägsna byar får malaria blir deras tillstånd ofta allvarligt innan de hinner komma till läkare. 
– Barn med malaria kommer ofta hit för sent och är i koma eftersom de inte kunnat få sjukvård i sina byar, säger Véronique Van Frachen, medicinsk samordnare för Läkare Utan Gränser.

Dödlig kombination

Véronique förklarar att en av anledningarna till att malaria är så dödlig är att den kan orsaka svår blodbrist, precis som undernäring. 
– Malaria och undernäring är en dödlig kombination. Undernärda barn har inte kraft nog att stå emot sjukdomar och löper större risk att dö än barn som har tillräckligt att äta, säger hon.

Förebyggande arbete

Undernärda barn som utvecklar en allvarlig form av malaria behandlas i en sluten enhet för båda sjukdomarna. 
De återkommande livsmedelskriserna i Niger innebär en enorm påfrestning både för enskilda personer och för hela samhällen. Ofta har människor knappt återhämtat sig från en livsmedelskris innan nästa slår till.
För att bryta den onda cirkeln av undernäring och förebygga sjukdomar genomför vi, tillsammans med Nigers hälsovårdsmyndigheter, vaccinationskampanjer samt delar ut kosttillskott och myggnät. 
 – Men för att bryta den onda cirkeln behövs en långsiktig lösning som förbättrar tillgången till både sjukvård och livsmedel för små barn, säger Mirko Tommasi.
 
I Niger behandlar Läkare Utan Gränser undernäring och andra sjukdomar i regionerna Tahoua, Maradi, Zinder och Agadez. Mer än 50 000 akut undernärda barn och 105 000 fall av malaria har behandlats sedan i början av året i vårdinrättningar som förvaltas av Läkare Utan Gränser och organisationens samarbetsorganisationer.

Aktuellt om Niger

Efter översvämningar i Tahoua-distriktet, Niger, har vi öppnat en mobil klinik
Nyheter från fältet

Hundratals familjer hemlösa efter översvämningar i Niger

I början av augusti drabbade kraftiga regn Tahoua-distriktet i Niger. Stora översvämningar spolade bort över fem hundra hus och lämnade uppemot tvåtusen hushåll i en mycket svår situation. 

Attacken mot staden Bosso har tvingat tiotusentals på flykt i Niger.
Nyheter från fältet

Tusentals nya flyktingar i Niger

Tiotusentals människor är på flykt i Niger efter en attack mot staden Bosso i början av juni – en av de dödligaste attackerna i regionens historia.

Flyktingar kring Tchadsjön som flyr Boko Haram
Nyheter från fältet

På flykt undan Boko Haram

2,7 miljoner människor kring Tchadsjön har tvingats fly från sina hem. Det gör situationen till en av kontinentens största humanitära kriser.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.