Hoppa till huvudinnehåll

"MÅSTE MOBILISERA ALLA RESURSER OMEDELBART"

Publicerad 31 juli 2012

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett barn undersöks för undernäring i flyktinglägret. Över tusen undernärda barn har redan tagits emot i våra näringsprogram i Batil-lägret.

Ett barn undersöks för undernäring i flyktinglägret. Över tusen undernärda barn har redan tagits emot i våra näringsprogram i Batil-lägret.

Omkring 100 000 flyktingar som har flytt strider i Sudan har tagit sin tillflykt till Maban i Sydsudan. De är svaga och utmattade efter den långa resan. I lägret Batil, hem för 34 000 människor, ökar undernäringen men de humanitära insatserna är otillräckliga. Mer än 1000 barn har antagits till våra näringsprogram och antalet fortsätter att stiga. Vi utökar nu våra team och aktiviteter. John Tzanos, vår akutsamordnare i regionen, ger en uppdatering.

Vilka är de mest akuta problemen?
I Batil-lägret är behoven stora – det behövs vatten, mat och tak över huvudet, tvål och dunkar för att samla in och lagra rent vatten - men det som oroar oss mest är näringssituationen. Vi har tagit emot mer än 1000 små barn med allvarlig undernäring under knappt tre veckor och de blir bara fler. Cirka 50 barn, de svårast undernärda, har förts till sjukhus och övervakas noggrant dygnet runt. För vår personal är behandlingen av undernärda i lägret är en kapplöpning mot tiden.
 
Vad är orsakerna till denna situation?
Dessa personer har varit på resande fot i flera månader. Många flydde sin by efter attacker eller bombningar, ofta mitt i natten och utan tid att förebereda sig. Vi har att göra med hela familjer som är utmattade och extremt svaga. De får nu ransoner av ris, spannmål och olja varannan vecka, men det är inte tillräckligt. Barnen, särskilt de yngsta, saknar näringsreserver i kroppen. Deras immunförsvar är dåligt och de kan dö av diarré, feber eller en luftvägsinfektion.
 
Vad gör Läkare Utan Gränser i regionen?
I Batil fokuserar vi på att behandla undernäring. Vi har för närvarande 150 bäddar här. Under de senaste dagarna har vi skickat 70 ton terapeutiska livsmedel med flyg och båt från Nairobi och Dubai. Vi behandlar också diarré, malaria och luftvägsinfektioner samt ger förlossningsvård. Våra team distribuerar 200 000 liter dricksvatten varje dag till flyktingarna i Batil.
 
Kommer det tillräckligt med internationellt stöd?
Det är uppenbart att det behövs mer stöd i denna svåra situation. Vad vi behöver nu är mer mathjälp som är bättre lämpad för de mest utsatta. Vi genomför en närings-och mortalitetsundersökning just nu, för att bättre förstå behoven och anpassa vår insats. Klart är att vi står inför en mycket allvarlig situation.
 
Är hjälp möjlig trots de logistiska problemen?
Läkare Utan Gränser lyckas nå fram med hjälp, främst med flyg men även med lastbilar och traktorer. Vissa vägar har skurits av nu när regnperioden har börjat. Vi befinner oss i ett träsk. Men flygplatser och vissa vägar är öppna. Regionen är svårtillgänglig men hjälporganisationer kan inte använda logistiska problem som en ursäkt. Vi måste mobilisera alla resurser omedelbart.

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.