Hoppa till huvudinnehåll

"MÅSTE MOBILISERA ALLA RESURSER OMEDELBART"

Publicerad 31 juli 2012

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett barn undersöks för undernäring i flyktinglägret. Över tusen undernärda barn har redan tagits emot i våra näringsprogram i Batil-lägret.

Ett barn undersöks för undernäring i flyktinglägret. Över tusen undernärda barn har redan tagits emot i våra näringsprogram i Batil-lägret.

Omkring 100 000 flyktingar som har flytt strider i Sudan har tagit sin tillflykt till Maban i Sydsudan. De är svaga och utmattade efter den långa resan. I lägret Batil, hem för 34 000 människor, ökar undernäringen men de humanitära insatserna är otillräckliga. Mer än 1000 barn har antagits till våra näringsprogram och antalet fortsätter att stiga. Vi utökar nu våra team och aktiviteter. John Tzanos, vår akutsamordnare i regionen, ger en uppdatering.

Vilka är de mest akuta problemen?
I Batil-lägret är behoven stora – det behövs vatten, mat och tak över huvudet, tvål och dunkar för att samla in och lagra rent vatten - men det som oroar oss mest är näringssituationen. Vi har tagit emot mer än 1000 små barn med allvarlig undernäring under knappt tre veckor och de blir bara fler. Cirka 50 barn, de svårast undernärda, har förts till sjukhus och övervakas noggrant dygnet runt. För vår personal är behandlingen av undernärda i lägret är en kapplöpning mot tiden.
 
Vad är orsakerna till denna situation?
Dessa personer har varit på resande fot i flera månader. Många flydde sin by efter attacker eller bombningar, ofta mitt i natten och utan tid att förebereda sig. Vi har att göra med hela familjer som är utmattade och extremt svaga. De får nu ransoner av ris, spannmål och olja varannan vecka, men det är inte tillräckligt. Barnen, särskilt de yngsta, saknar näringsreserver i kroppen. Deras immunförsvar är dåligt och de kan dö av diarré, feber eller en luftvägsinfektion.
 
Vad gör Läkare Utan Gränser i regionen?
I Batil fokuserar vi på att behandla undernäring. Vi har för närvarande 150 bäddar här. Under de senaste dagarna har vi skickat 70 ton terapeutiska livsmedel med flyg och båt från Nairobi och Dubai. Vi behandlar också diarré, malaria och luftvägsinfektioner samt ger förlossningsvård. Våra team distribuerar 200 000 liter dricksvatten varje dag till flyktingarna i Batil.
 
Kommer det tillräckligt med internationellt stöd?
Det är uppenbart att det behövs mer stöd i denna svåra situation. Vad vi behöver nu är mer mathjälp som är bättre lämpad för de mest utsatta. Vi genomför en närings-och mortalitetsundersökning just nu, för att bättre förstå behoven och anpassa vår insats. Klart är att vi står inför en mycket allvarlig situation.
 
Är hjälp möjlig trots de logistiska problemen?
Läkare Utan Gränser lyckas nå fram med hjälp, främst med flyg men även med lastbilar och traktorer. Vissa vägar har skurits av nu när regnperioden har börjat. Vi befinner oss i ett träsk. Men flygplatser och vissa vägar är öppna. Regionen är svårtillgänglig men hjälporganisationer kan inte använda logistiska problem som en ursäkt. Vi måste mobilisera alla resurser omedelbart.

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.
Sydsudan

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

"Livet i Yuai före striderna var bra. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna."
- William Nyuon Kuolang.