Hoppa till huvudinnehåll

MÅSTE RESPEKTERA SJUKVÅRDEN

Publicerad 26 mars 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Den senaste tidens oroligheter i Centralafrikanska republiken hotar människors tillgång till sjukvård. Här en patient i Mboki.

Den senaste tidens oroligheter i Centralafrikanska republiken hotar människors tillgång till sjukvård. Här en patient i Mboki.

I helgen tog oppositionsgruppen Seleka makten i Bangui, huvudstad i Centralafrikanska republiken. Vi uppmanar nu alla inblandade i sammandrabbningarna att se till så att befolkningen får tillgång till sjukvård, inte bara i huvudstaden utan i hela landet. Vi vädjar också om respekt för all medicinsk personal och alla sjukvårdsinrättningar.

De senaste dygnen har Bangui präglats av våldsamheter och oroligheter. Vi har tvingats avbryta delar av vår verksamhet och allvarligt skadade patienter har inte kunnat remitteras till kliniker för operation.

 Vågar inte ta sig till sjukhus

På grund av det osäkra läget är vi oroliga för att människor inte ska kunna få den hälso- och sjukvård de behöver. För tillfället är det omöjligt för oss att remittera 23 skadade patienter från vår akutklinik i Sibut till Bangui för ytterligare behandling. Våldsamheterna gör att många människor är rädda och inte vågar ta sig till sjukhus men också att det är svårt för oss, och andra medicinska aktörer, att nå ut med den sjukvård som behövs.

Utsätts för plundringar

Över hela landet har olika nyckelstäder intagits av Seleka. Vi fortsätter med vår verksamhet i Carnot, Paoua, Mboki, Zemio, Boguila, Batafango, Kabo, Sibut och Ndele och vädjar till alla stridande parter att respektera människor i behov av sjukvård samt sjukvårdspersonal och sjukvårdsinrättningar.
Våra vårdanläggningar har även utsatts för plundring och rån och vi uppmanar alla parter i konflikten att respektera våra kliniker, våra ambulanser, vår medicinska personal och våra patienter.
Så fort säkerhetsläget tillåter kommer vi att se över vilka medicinska behov som finns i Bangui och andra städer och bistå befolkningen med den hjälp de behöver.
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1996. Vi har omkring 80 internationella medarbetare i fem av landets 17 prefekturer.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.