Hoppa till huvudinnehåll

MÅSTE RESPEKTERA SJUKVÅRDEN

Publicerad 26 mars 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Den senaste tidens oroligheter i Centralafrikanska republiken hotar människors tillgång till sjukvård. Här en patient i Mboki.

Den senaste tidens oroligheter i Centralafrikanska republiken hotar människors tillgång till sjukvård. Här en patient i Mboki.

I helgen tog oppositionsgruppen Seleka makten i Bangui, huvudstad i Centralafrikanska republiken. Vi uppmanar nu alla inblandade i sammandrabbningarna att se till så att befolkningen får tillgång till sjukvård, inte bara i huvudstaden utan i hela landet. Vi vädjar också om respekt för all medicinsk personal och alla sjukvårdsinrättningar.

De senaste dygnen har Bangui präglats av våldsamheter och oroligheter. Vi har tvingats avbryta delar av vår verksamhet och allvarligt skadade patienter har inte kunnat remitteras till kliniker för operation.

 Vågar inte ta sig till sjukhus

På grund av det osäkra läget är vi oroliga för att människor inte ska kunna få den hälso- och sjukvård de behöver. För tillfället är det omöjligt för oss att remittera 23 skadade patienter från vår akutklinik i Sibut till Bangui för ytterligare behandling. Våldsamheterna gör att många människor är rädda och inte vågar ta sig till sjukhus men också att det är svårt för oss, och andra medicinska aktörer, att nå ut med den sjukvård som behövs.

Utsätts för plundringar

Över hela landet har olika nyckelstäder intagits av Seleka. Vi fortsätter med vår verksamhet i Carnot, Paoua, Mboki, Zemio, Boguila, Batafango, Kabo, Sibut och Ndele och vädjar till alla stridande parter att respektera människor i behov av sjukvård samt sjukvårdspersonal och sjukvårdsinrättningar.
Våra vårdanläggningar har även utsatts för plundring och rån och vi uppmanar alla parter i konflikten att respektera våra kliniker, våra ambulanser, vår medicinska personal och våra patienter.
Så fort säkerhetsläget tillåter kommer vi att se över vilka medicinska behov som finns i Bangui och andra städer och bistå befolkningen med den hjälp de behöver.
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1996. Vi har omkring 80 internationella medarbetare i fem av landets 17 prefekturer.

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.