Hoppa till huvudinnehåll

Matbrist och malaria dödlig kombination i Niger

Publicerad 15 juli 2015
I Niger lever 17 000 människor i tillfälliga flyktingläger i Bosso och Nguigmi under svåra förhållanden. Bara i juni vårdade Läkare Utan Gränsers team fler än 2 500 människor.
Foto: MSF
I de tillfälliga flyktinglägren i Bosso och Nguigmi lever 17 000 människor under svåra förhållanden. Bara i juni vårdade våra team fler än 2 500 människor.

Den väpnade konflikten som spritt sig från Nigeria till södra Niger gör livet svårt för människorna i Diffa-regionen. De som flyr våldet har varken tillgång till sjukvård eller rent vatten.

Många av dem som flytt till Diffa-regionen har inhysts hos lokalbefolkningen men värdfamiljernas möjligheter att hjälpa blir sämre då flyktingarna blir allt fler. I de tillfälliga flyktinglägren i Bosso och Nguigmi finns 17 000 människor som evakuerades från området kring Tchadsjön i april.

– Många av de människor vi har hjälpt har traumatiska upplevelser och har drivits bort från sina hem. I Diffa får de inte ens sina mest grundläggande behov tillgodosedda och är rädda för att attackeras igen, säger Elmounzer Ag Jiddou, landsansvarig för Läkare Utan Gränser i Niger.

Regnen försvårar arbetet

Inom några veckor inträffar den årligt återkommande matbristen i Diffa-regionen då fler barn drabbas av svår akut undernäring. I år har våldet påverkat handeln och man har inte kunnat odla marken.

Under regnperioden som infaller snart ökar malariafallen. I kombination med undernäring är malaria mycket farligt, speciellt för små barn. Regnen kommer även att försämra de dåliga hygienförhållandena i flyktinglägren i ett område med många kolerautbrott.

Regnen gör det svårare att nå ut med humanitär hjälp. Väldigt få organisationer är på plats trots de stora behoven.

Säger Luis Encinas, en av våra projektsamordnare i Niger, och fortsätter;

– Vi är mycket oroade för att situationen försämras ytterligare under de kommande månaderna. Vi har därför utökat våra insatser med att börja bygga latriner och förse människor med vatten, något som inte görs tillräckligt

Myggnät och sanitet

För att förbättra sjukvården för både lokalbefolkningen och flyktingarna samarbetar vi med lokala myndigheter i det främsta mödra- och barnvårdscentret i staden Diffa. Vi stöttar dessutom sex hälsocenter vårdcentraler i regionerna Diffa, Nguigmi och Bosso. Vi ska även dela ut 25 000 myggnät impregnerade med insektsmedel.

På våra mobila kliniker i lägren i Nguigmi och Bosso har våra team i juni vårdat fler än 2 500 människor. I Yebi-lägret i Bosso arbetar vi med vatten och sanitet för att förse varje person med 20 liter vatten per dag för att uppfylla rekommendationerna.

 

Läkare Utan Gränser började arbeta i Diffa i december 2014 för att motarbeta ett kolerautbrott. Sedan dess har vi tagit emot 15 000 patientbesök, bland andra 12 000 barn under fem år. Fler än 450 patienter har tagits in på mödra- och barnvårdscentret i Diffa.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare