Hoppa till huvudinnehåll

Mauretanien: Undernäring ökar bland flyktingar

Publicerad 3 juli 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
49 500 flyktingar från norra Mali har levt i Mbera-flyktinglägret i öknen i Mauretanien i tre år. FOTO: Avril Benoit/MSF

49 500 flyktingar från norra Mali har levt i Mbera-flyktinglägret i öknen i Mauretanien i tre år. FOTO: Avril Benoit/MSF

Maten räcker inte till för de 50 000 maliska flyktingarna i Mbera-flyktinglägret i Mauretanien. Matransonerna uteblir i juli och det kommer sannolikt att öka den globala akuta undernäringen, varnar våra team som arbetar i lägret.

FN:s livsmedelsprogram WFP har på grund av finansiellt underskott inte kunnat distribuera mat i flyktinglägret i juli. Även FN:s flyktingorgan UNHCR, som är ansvarigt för att driva lägret, saknar medel för att åtgärda bristen på mat.
 
Läget har varit svårt hela våren. I juni tvingades risransonerna skäras ned från 12 till 5,4 kg per person i månaden. I mars uteblev matransonerna helt, vilket ledde till en tillströmning av barn till Läkare Utan Gränsers undernäringsklinik. Månaden före de uteblivna matransonerna var 30 barn intagna för undernäring, månaden efter var de uppe i 79.
 
– Den globala akuta undernäringen (Global Acute Malnutrition, GAM) var omkring 20 procent när vi inledde vår verksamhet här 2012. Tillsammans med organisationer som WFP har vi lyckats minska andelen till uppskattningsvis 9 procent. Det vore en tragedi om vi lät de mest utsatta människornas hälsotillstånd försämras igen, säger läkaren Mahama Gbané, vår medicinska samordnare i Mauretanien.

BOSKAPEN OCH SKÖRDEN KLARAR INTE TORKAN

De maliska flyktingarna flydde till Mauretanien år 2012 då konflikten bröt ut i norra Mali. Trots de fredsavtal som godkänts av väpnade oppositionsgrupper i Mali vågar flyktingarna inte återvända hem.
 
Sedan 2012 har de varit beroende av humanitär hjälp för att överleva i öknen där sandstormar är vanliga och temperaturen når upp till 50 grader. Vissa av dem har lyckats hålla boskap, men torkan har drastiskt försämrat betet i Sahelområdet. Attacker och plundringar i norra Mali innebär att det antagligen räcker länge innan de känner sig tillräckligt trygga för att återvända hem.
 
– Människor har försökt sig på odling men den stekande hettan, flygsanden och insekterna har förstört det mesta av skörden, säger Maya Walet Mohamed som leder kvinnokommittén i lägret.
 
Efter tre år i exil har de flesta flyktingarna sålt det mesta av sina ägodelar. Det innebär att de inte kan byta tills sig kött och mjölk som hör till nomadernas traditionella diet och som inte ingår i WFP:s ransoner.
 
– Det påverkar både oss och den mauretanska befolkningen eftersom boskapen är för svaga eller döende på grund av torkan, säger Maya Walet Mohamed.
 
Läkare Utan Gränser inledde sina insatser i Mauretanien år 1994. I dag stöder 370 medarbetare det lokala hälsomyndigheterna inom grundläggande sjukvård, akutkirurgi och sexuell och reproduktiv hälsa i landets sydöstra delar, inklusive Mbera-flyktinglägret, Bassikounou och Fassala.

Aktuellt om Mauretanien

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Khorshid Aryannejad i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Människor var väldigt rädda"

"Det dröjde inte länge innan de första patienterna kom till kliniken." Khorshid Aryannejad, kulturtolk, var på plats i Idomeni i söndags.

Människor vårdas i Idomeni efter sammandrabbningar med makedonsk polis.
Nyheter från fältet

Kaotisk vid makedonska gränsen

I helgen behandlade vi hundratals människor vid gränsen mellan Grekland och Makedonien efter sammandrabbningar mellan flyktingar och den makedonska polisen. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.