Hoppa till huvudinnehåll

Mauretanien: Undernäring ökar bland flyktingar

Publicerad 3 juli 2015
49 500 flyktingar från norra Mali har levt i Mbera-flyktinglägret i öknen i Mauretanien i tre år. FOTO: Avril Benoit/MSF
49 500 flyktingar från norra Mali har levt i Mbera-flyktinglägret i öknen i Mauretanien i tre år. FOTO: Avril Benoit/MSF

Maten räcker inte till för de 50 000 maliska flyktingarna i Mbera-flyktinglägret i Mauretanien. Matransonerna uteblir i juli och det kommer sannolikt att öka den globala akuta undernäringen, varnar våra team som arbetar i lägret.

FN:s livsmedelsprogram WFP har på grund av finansiellt underskott inte kunnat distribuera mat i flyktinglägret i juli. Även FN:s flyktingorgan UNHCR, som är ansvarigt för att driva lägret, saknar medel för att åtgärda bristen på mat.
 
Läget har varit svårt hela våren. I juni tvingades risransonerna skäras ned från 12 till 5,4 kg per person i månaden. I mars uteblev matransonerna helt, vilket ledde till en tillströmning av barn till Läkare Utan Gränsers undernäringsklinik. Månaden före de uteblivna matransonerna var 30 barn intagna för undernäring, månaden efter var de uppe i 79.
 
– Den globala akuta undernäringen (Global Acute Malnutrition, GAM) var omkring 20 procent när vi inledde vår verksamhet här 2012. Tillsammans med organisationer som WFP har vi lyckats minska andelen till uppskattningsvis 9 procent. Det vore en tragedi om vi lät de mest utsatta människornas hälsotillstånd försämras igen, säger läkaren Mahama Gbané, vår medicinska samordnare i Mauretanien.

BOSKAPEN OCH SKÖRDEN KLARAR INTE TORKAN

De maliska flyktingarna flydde till Mauretanien år 2012 då konflikten bröt ut i norra Mali. Trots de fredsavtal som godkänts av väpnade oppositionsgrupper i Mali vågar flyktingarna inte återvända hem.
 
Sedan 2012 har de varit beroende av humanitär hjälp för att överleva i öknen där sandstormar är vanliga och temperaturen når upp till 50 grader. Vissa av dem har lyckats hålla boskap, men torkan har drastiskt försämrat betet i Sahelområdet. Attacker och plundringar i norra Mali innebär att det antagligen räcker länge innan de känner sig tillräckligt trygga för att återvända hem.
 
– Människor har försökt sig på odling men den stekande hettan, flygsanden och insekterna har förstört det mesta av skörden, säger Maya Walet Mohamed som leder kvinnokommittén i lägret.
 
Efter tre år i exil har de flesta flyktingarna sålt det mesta av sina ägodelar. Det innebär att de inte kan byta tills sig kött och mjölk som hör till nomadernas traditionella diet och som inte ingår i WFP:s ransoner.
 
– Det påverkar både oss och den mauretanska befolkningen eftersom boskapen är för svaga eller döende på grund av torkan, säger Maya Walet Mohamed.
 
Läkare Utan Gränser inledde sina insatser i Mauretanien år 1994. I dag stöder 370 medarbetare det lokala hälsomyndigheterna inom grundläggande sjukvård, akutkirurgi och sexuell och reproduktiv hälsa i landets sydöstra delar, inklusive Mbera-flyktinglägret, Bassikounou och Fassala.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare