Hoppa till huvudinnehåll

"MEDMÄNSKLIGHET ÄR KÄRNAN"

Publicerad 10 juni 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sofia har nyss kommit hem efter ett uppdrag som logistiker och HR-samordnare i Kongo-Kinshasa.

Sofia har nyss kommit hem efter ett uppdrag som logistiker och HR-samordnare i Kongo-Kinshasa.

Vår fältarbetare Sofia har precis kommit tillbaka från nio månader i Shamwana i Katangaprovinsen, sydöstra Kongo-Kinshasa. Här kan du läsa en intervju med henne!

1. Varför ville du arbeta i fält för Läkare Utan Gränser?
– Jag har varit ute innan men inte med Läkare Utan Gränser. Alla vill ju bidra med något och det kan man ju göra på olika nivåer. Men jag uppskattar att kunna bidra så nära kärnans verksamhet som möjligt.

2. Hur är situationen i byn Shamwana där du har varit stationerad?
– Det är mycket osäkert. Det var sammandrabbningar och rykten om det i princip hela tiden. Vi hade utegångsförbud efter sex på kvällen och i och med att det händer saker hela tiden så påverkas vår rörlighet och förmåga till att ta oss till de olika hälsocentralerna. Befolkningen är väldigt traumatiserad, minsta rykte gör att de flyr ut i bushen. Men aktiviteterna fortsätter trots svårigheterna och vi gör en stor insats och hjälper många.

3. Hur var det att arbeta i ett konfliktfyllt område?
– För mig var det inga större problem. Det är värre för de som bor där och de lokalt anställda eftersom de är mycket mer utsatta än vi som kommer utifrån. Jag var lyckligt lottad som kunde bli evakuerad när säkerhetsläget blev alltför instabilt men det kan ju inte de bli.

4. Vad gjorde störst intryck på dig?
– Mina kongolesiska kollegor. Det var de som lade den stabila grunden när det gungade på andra ställen. De gav mig ett oerhört stöd och var väldigt kompetenta och flexibla. Sedan gjorde även lokalbefolkningens överlevnadsförmåga stort intryck på mig. De får helt nya levnadsvillkor till följd av säkerhetsläget och anpassar sig snabbt till de nya omständigheterna.

5. Hur har du påverkats som människa av att ha arbetat i ett konfliktfyllt område?
– Jag har stärkt min övertygelse om att empati och medmänsklighet är kärnan i livet.

6. Skulle du vilja du åka på fler uppdrag?
– Ja, absolut. Jag vill kunna dra nytta av det som jag har lärt mig. Nu har jag en grund och erfarenhet som skulle kännas bortkastad om jag inte åkte ut i fält igen.

Relaterade nyheter

Elisabeth Chihemba och hennes treårige son Elris Kamo i kolerabehandlingscentret i Minova, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Kolera sprids snabbt i södra Kivu

Kolerautbrottet i södra Kivu, Kongo-Kinshasa, växer i omfattning och sedan slutet av juli har vi behandlat fler än 1 200 patienter. Regionens dåligt utrustade vårdcentraler är överfulla och det finns en stor risk att situationen hamnar utom kontroll.

Jag lämnade Bolomba för nio dagar sedan. Två dagar på motorcykel och därefter flyg till Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Äntligen inne på målrakan

Skriver detta på Bryssels flygplats. Lite trött efter långflygning, OTÅLIG att komma hem. Och, måste jag tillstå, lite nervös för hur jag ska reagera när jag kommer hem, hur acklimatiseringsprocessen kommer att vara. 

En liten patient får vård på sjukhuset i Bolomba, Kongo-Kinshasa, där Ludvig Bolinder arbetar.
Kongo-Kinshasa

Ett wifi-fönster mot omvärlden på glänt

Skriver detta i all hast. Det visar sig att det regnar manna från himlen idag, i form av wifi via satellit. Ska kanske passa på att ladda ned DN i pdf-format. Jag är så totalt avskuren från nyhetsflödet i världen här; om det rasade ett nytt världskrig skulle jag inte veta om det.