Hoppa till huvudinnehåll

"MEDMÄNSKLIGHET ÄR KÄRNAN"

Publicerad 10 juni 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sofia har nyss kommit hem efter ett uppdrag som logistiker och HR-samordnare i Kongo-Kinshasa.

Sofia har nyss kommit hem efter ett uppdrag som logistiker och HR-samordnare i Kongo-Kinshasa.

Vår fältarbetare Sofia har precis kommit tillbaka från nio månader i Shamwana i Katangaprovinsen, sydöstra Kongo-Kinshasa. Här kan du läsa en intervju med henne!

1. Varför ville du arbeta i fält för Läkare Utan Gränser?
– Jag har varit ute innan men inte med Läkare Utan Gränser. Alla vill ju bidra med något och det kan man ju göra på olika nivåer. Men jag uppskattar att kunna bidra så nära kärnans verksamhet som möjligt.

2. Hur är situationen i byn Shamwana där du har varit stationerad?
– Det är mycket osäkert. Det var sammandrabbningar och rykten om det i princip hela tiden. Vi hade utegångsförbud efter sex på kvällen och i och med att det händer saker hela tiden så påverkas vår rörlighet och förmåga till att ta oss till de olika hälsocentralerna. Befolkningen är väldigt traumatiserad, minsta rykte gör att de flyr ut i bushen. Men aktiviteterna fortsätter trots svårigheterna och vi gör en stor insats och hjälper många.

3. Hur var det att arbeta i ett konfliktfyllt område?
– För mig var det inga större problem. Det är värre för de som bor där och de lokalt anställda eftersom de är mycket mer utsatta än vi som kommer utifrån. Jag var lyckligt lottad som kunde bli evakuerad när säkerhetsläget blev alltför instabilt men det kan ju inte de bli.

4. Vad gjorde störst intryck på dig?
– Mina kongolesiska kollegor. Det var de som lade den stabila grunden när det gungade på andra ställen. De gav mig ett oerhört stöd och var väldigt kompetenta och flexibla. Sedan gjorde även lokalbefolkningens överlevnadsförmåga stort intryck på mig. De får helt nya levnadsvillkor till följd av säkerhetsläget och anpassar sig snabbt till de nya omständigheterna.

5. Hur har du påverkats som människa av att ha arbetat i ett konfliktfyllt område?
– Jag har stärkt min övertygelse om att empati och medmänsklighet är kärnan i livet.

6. Skulle du vilja du åka på fler uppdrag?
– Ja, absolut. Jag vill kunna dra nytta av det som jag har lärt mig. Nu har jag en grund och erfarenhet som skulle kännas bortkastad om jag inte åkte ut i fält igen.

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Läkaren Ida Moberg tar hand om de sista patienterna innan det är dags att lämna Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

De sista patienterna

"Mulume som är två år gammal andas snabbt och ytligt. Han har haft hög feber sedan igår kväll och har inte orkat äta eller dricka något."
- Läkaren Ida Moberg, Kongo-Kinshasa.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon.