Hoppa till huvudinnehåll

MENTAL HÄLSOVÅRD VIKTIGT

Publicerad 2 februari 2012
Förutom att bistå de drabbade med mental hälsovård har vi försett människor med vinterdugliga tält och andra förnödenheter.
Foto: Läkare Utan Gränser
Förutom att bistå de drabbade med mental hälsovård har vi försett människor med vinterdugliga tält och andra förnödenheter.

Barnen är tillbaka i skolorna och butiker och marknader är åter öppna. Tre månader efter att Vanprovinsen i östra Turkiet drabbades av två jordbävningar försöker de överlevande att återgå till ett normalt liv. Men de flesta bor fortfarande i tält och har svårt att återhämta sig från traumatiska upplevelser.

I samarbete med den turkiska organisationen Helsinki Citizens Assembly, hCa, hjälper Läkare Utan Gränser människor att hantera situationen genom ett program för mental hälsa.
– Människor drabbas av normala stressreaktioner: mardrömmar, brist på aptit och sömnproblem. De känner sig hjälplösa, är rädda för att dö och en del känner inte igen sina hembyar, säger Maria Palha, en av våra psykologer i Van.
– Först ville de ogärna komma till våra mentalhälsomöten, men sakta, sakta vann vi deras förtroende och nu talar de öppet om sina frustrationer och kommer tillbaka varje vecka, tillägger hon.

Program i byar

I samarbete med lokala myndigheter i Van inledde vi i december, tillsammans med hCa, ett tvåmånadersprogram för psykologiskt stöd i 31 byar i närheten av staden Van. Hittills har 3 000 kvinnor och 1 800 män fått hjälp vid gruppmöten. Ett 40-tal svårare fall har behandlats individuellt.
– I en av byarna kom en femårig pojke till oss med sin mamma och berättade att han var rädd och att hans mamma alltid var arg. ”Ni måste hjälpa oss”, sa han. Det visar att människor förstår att psykologiskt stöd kan hjälpa dem, och då har man redan uppnått något, säger Maria Palha.

Tält och utrustning

Vi vänder oss också till byskollärarna och erbjuder dem stöd samt erbjuder psykologiskt stöd till ett 90-tal flyktingfamiljer som bor i tillfälliga förläggningar i staden Van.
Förutom att vi driver vårt program för mental hälsovård har vi delat ut vintertåliga tält och köksutrustning till 12 000 människor i 37 byar i Vanprovinsen. Det har skett i samarbete med de turkiska organisationerna Hayata Destek och hCa samt med lokala myndigheter.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare