
Barnen är tillbaka i skolorna och butiker och marknader är åter öppna. Tre månader efter att Vanprovinsen i östra Turkiet drabbades av två jordbävningar försöker de överlevande att återgå till ett normalt liv. Men de flesta bor fortfarande i tält och har svårt att återhämta sig från traumatiska upplevelser.
I samarbete med den turkiska organisationen Helsinki Citizens Assembly, hCa, hjälper Läkare Utan Gränser människor att hantera situationen genom ett program för mental hälsa.
– Människor drabbas av normala stressreaktioner: mardrömmar, brist på aptit och sömnproblem. De känner sig hjälplösa, är rädda för att dö och en del känner inte igen sina hembyar, säger Maria Palha, en av våra psykologer i Van.
– Först ville de ogärna komma till våra mentalhälsomöten, men sakta, sakta vann vi deras förtroende och nu talar de öppet om sina frustrationer och kommer tillbaka varje vecka, tillägger hon.
Program i byar
I samarbete med lokala myndigheter i Van inledde vi i december, tillsammans med hCa, ett tvåmånadersprogram för psykologiskt stöd i 31 byar i närheten av staden Van. Hittills har 3 000 kvinnor och 1 800 män fått hjälp vid gruppmöten. Ett 40-tal svårare fall har behandlats individuellt.
– I en av byarna kom en femårig pojke till oss med sin mamma och berättade att han var rädd och att hans mamma alltid var arg. ”Ni måste hjälpa oss”, sa han. Det visar att människor förstår att psykologiskt stöd kan hjälpa dem, och då har man redan uppnått något, säger Maria Palha.
Tält och utrustning
Vi vänder oss också till byskollärarna och erbjuder dem stöd samt erbjuder psykologiskt stöd till ett 90-tal flyktingfamiljer som bor i tillfälliga förläggningar i staden Van.
Förutom att vi driver vårt program för mental hälsovård har vi delat ut vintertåliga tält och köksutrustning till 12 000 människor i 37 byar i Vanprovinsen. Det har skett i samarbete med de turkiska organisationerna Hayata Destek och hCa samt med lokala myndigheter.
