Hoppa till huvudinnehåll

MER HJÄLP BEHÖVS I SYDSUDAN

Publicerad 2 januari 2014
Vår läkare Christine Bimancha behandlar en ung patient i Sydsudans huvudstad Juba. Tiotusentals är på flykt i landet efter den senaste tidens stridigheter.
Vår läkare Christine Bimancha behandlar en ung patient i Sydsudans huvudstad Juba. Tiotusentals är på flykt i landet efter den senaste tidens stridigheter.

Tiotusentals sydsudaneser har flytt våldet i Bor och kommit till Awerial i staten Lakes. Varje dag anländer tusentals människor och levnadsförhållandena är närmast katastrofala. Humanitär och medicinsk hjälp behövs omedelbart.

De intensiva striderna i Bor i förra veckan mellan regerings- och rebelltrupper har lett till att närmare 70 000 människor, mestadels kvinnor och barn, flytt staden för att samlas runt staden Awerial på den bortre sidan av floden Nilen, cirka fem mil från Bor.

 – Situationen för dessa kvinnor och barn är alarmerande. De har flytt sina hem och kommit hit med några få tillhörigheter. Här finns inget rent vatten, ingen mat och ingenstans att ta skydd. De får förlita sig helt på hjälp från lokalbefolkningen, säger Aurélie Dupont som är vår koordinator i Awerial.

Liten humanitär hjälp

Våra akutteam stöttar de två av hälsoministeriets kliniker som fortfarande är i drift genom att bidra med mediciner och undersöka patienter. Vi arbetar även med att förse människor med rent vatten för att förebygga diarréer, vaccinera barn mot mässling och ge förlossningsvård. Ett annat stort bekymmer är bristen på mat, något som behöver lösas akut.

 – Risken för sjukdomar är enorm och ändå har den humanitära hjälpen i Lakes varit väldigt liten. Det finns ett omedelbart behov av rent vatten, latriner och sophantering. Det behövs fler organisationer som ger humanitär hjälp på plats då vi ser att fler och fler människor flyr våldet, säger David Nash, landchef i Sydsudan.

Vi har skickat ut fler akutteam för att förstärka vår existerande verksamhet och för att kunna möta de nya behov som uppstår. Vi fortsätter att arbeta i de tolv vårdprogram som är utspridda över landet.

Läkare utan gränser har sedan 1983 arbetat i den region som idag är Sydsudan. Vi har verksamhet i åtta av Sydsudans tio stater och hjälper till när akutsbehov uppstår, som vid massflykt, flyktingtillströmning, svält, sjukdomsutbrott och för att ge bas- och specialistvård.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare